graševina je koma. kako i kod mene tako i više manje svugdje po podravini a i oklica v.toplica .fonopsis radi svoje i baš danas gledam jednu parcelu :zlatne gorice:varaždi breg isto tak.... mladice pri vrhu lucnja 15-20 cm kod reznika do 5cm a pojedini pupovi nisu ni potjerali ili pola lucnja ništa.na mladicama se vidi da će biti grožđa .. nemreš vjerovati.ove godine vidim izražena nejednakost kod loze.prskam svakih par dana sa prihranom ali nisu neki pomaci.da čujem druge forumaše sa istim ili sl problemom
Danas sam sa starim pljevio višak rozgvi i mogu reči da je situacija razočaravajuča i slična tvojoj, ima mladica dužine i do 25 cm a na par reznika smo pronašli maladice vrličine 2-3 cm... Strašno je nejednolika vegetacija na graševini. Zbog takve nejadnakosti morat čemo ponoviti prskanje sa demitanom i ditanom jer če nam inače grinje napraviti problem na nerazvijenim mladicama...Za sada nema bolesti...
pišeš da nemaš grinja, demitanom špricaš grinje tek kad se pojave, a ne preventivno(jer nemaš kaj špricati, ukoliko ih nema)
Nakojoj nadmorskoj visini ti je Muškat?Jel se da on sa čime sad spasiti?
hmmmmmm,računam da jedino ciljano prihranom mogu pomoči mladoj lozi protiv fonopsisa jer on je tu a samo da napomenem lani atila , preklani qvadris ,preklani .........,u usperdbi sa fonopsisom grinja mi se čini nula.a da sa grinjom nemam problem i tak malo prije opet prihrana u srijedu opet ...... zanima me kak je košpova ili razorova grašica.idemo dalje ne..........
I kod mene ima fomopsisa, i to dosta , bar smatram da je on i naravno grinja.....pazi stim da sam prošle i predprošle godine šrpricao sve zaštite bakrenim sredstvima i unatoč tome fomopsis je i dalje prisutan, prema tome meni se pokazala istinitom tvrdnja da je uistinu teško iskorijeniti fomopsis, a ove ga godine zbiljha ima dosta, posebno mi se to ističe na graševini , asada i na cabarnet sauvignonukoji je kod mene zadni od sorti otvorio pup, i strašno nejednako istjerao mladice...........