VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 16:48:35

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Alati i pribor u podrumarstvu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 64 65 [66] 67 68 69 Dolje Ispis
Autor Tema: Alati i pribor u podrumarstvu  (Posjeta: 544532 puta)
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #975 na: 17 Srpnja, 2016, 20:16:29 »

Prije par godina sam pregledavao jednu stranicu s podrumarskom opremom. Sjećam se da su imali stalke za drvene bačve na kojima se bačva mogla okretati, imali su i bačve sa staklenim dnom i svu silu inox opreme za podrum. Zna li netko o kom se radi?

ak znas baratati malo s aparatom za varenje uzmes stare role ima na njima 4 gumirana točkića i odes kod tokara da ti osovine za te točkiće napravi povaris i toj to
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #976 na: 25 Listopada, 2016, 21:57:50 »

Naručio digitalni pH metar iz Kine koji je napokon došao.
Cijena cca 5,5 EURA.

Nakon što sam ga izbaždario, napravi sam prvo mjerenje sa njim.
uzorak: mošt
temperatura: 20 stupnjeva
izmjereno sa pH metrom: 3,3
izmjereno pomoću reagansom: 8

(Kad sam mjerio sa reagansom, polovica mošta u eproveti se promijenilo boju kod vrijednosti 7, a cijeli sadržaj epruvete je promijenio boju kod vrijednosti 8 ).

Mene zanima, da li postoji neka tablica u kojoj bi se iz izmjerene pH vrijednosti (koju ja izmjerim instrumentom) dobila ekvivalentna vrijednost količine kiseline?
Znači, da ne moram stalno kupovati i koristiti reagans za mjerenje kiseline u moštu.
Googlao sam, ali ništa nisam našao.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #977 na: 26 Listopada, 2016, 08:26:18 »

Ne mozes direktno preracunati pH u g/l.
Zasto? Most/vino nisu jedna kiselina vec mjesavina vise kiselina s razliciim pH vrijednostima.
Evidentirano

Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #978 na: 26 Listopada, 2016, 10:07:18 »

Ukupna kiselost se izražava u g/l i to nam je neki pokazatelj.A PH je realna kiselost(vodikovi ioni bla,bla) i ne znam kako taj podatak iskoristiti u praksi pa ne vidim ni svrhu PH metra.Ako neko zna nek nam objasni (nama bedakima).
Evidentirano
Goran159
Novak
**

Email
« Odgovor #979 na: 26 Listopada, 2016, 10:49:43 »

Izmjereni Ph je dobar pokazatelj potrebnog slobodnog sumpora, uz temperaturu. Samo ne mjeriti ovim kineskim sa ebay-a, takva sam vec dva bacil, treceg ne kupujem.
Evidentirano
Branee
Novak
**

Email
« Odgovor #980 na: 26 Listopada, 2016, 12:58:06 »

Kupil ovu pumpu nedavno, jaka, brza, tiha...ali, jako mi je zapjenila most kod pretoka dok kod Rover pumpe nije bio taj slucaj..
Na kojem principu pumpa ova pumpa..? Mozda nije prikladna za vino..?

http://www.conrad-hr.biz/artikel/1171273/vrtna-pumpa-komplet-crnabach-pumpen-gpi-5546--komplet-3300-lh-46-m
Evidentirano

Lokacija; Haloze - Zagorje
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi niti u najvecim kolicinama
happy star
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #981 na: 27 Listopada, 2016, 19:36:17 »

To je normalno, ova pumpa ima duplo veci protok u odnosu na staru, pa je rezultat veca turbulencije mosta
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #982 na: 27 Listopada, 2016, 19:48:19 »

Znalo se i meni događati da pjeni dok nisam okrenuo smjer vrtnje pumpe tad nebi pjenilo, neznam zašto ali je tako je bilo ok.
Znači ako pumpa može pumpati u dvije strane provaj okreniti cijevi...
Evidentirano
Soviljnjak
Mlađi novak
*

Podravina okolica Koprivnice

Email
« Odgovor #983 na: 27 Listopada, 2016, 20:10:16 »

Znalo se i meni događati da pjeni dok nisam okrenuo smjer vrtnje pumpe tad nebi pjenilo, neznam zašto ali je tako je bilo ok.
Znači ako pumpa može pumpati u dvije strane provaj okreniti cijevi...
ove pumpe za vino rover imaju jednu lopaticu koja tjera rekućinu iz jedne komore u drugu tako da može raditi u oba smjera
pjenila je zato jer je negdje vukla zraka na usisu a u drugom smeru nije jer usis je dobro brtvio
ova vrtna pumpa ima centrifugalno lopaticu koja
Evidentirano

Soviljnjak
Mlađi novak
*

Podravina okolica Koprivnice

Email
« Odgovor #984 na: 27 Listopada, 2016, 20:12:51 »

ove pumpe za vino rover imaju jednu lopaticu koja tjera rekućinu iz jedne komore u drugu tako da može raditi u oba smjera
pjenila je zato jer je negdje vukla zraka na usisu a u drugom smeru nije jer usis je dobro brtvio
ova vrtna pumpa ima centrifugalno lopaticu koja baca tekučinu u slijedeču komoru pa se tekučina jako razbijai pjeni i ne može raditi u kontra smjeru
 :)
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #985 na: 28 Listopada, 2016, 17:33:55 »

Ja imam rover i ponekad je pjenila dok nisam skužio da crijevo nije dovoljno stegnuto,poslije toga nema više pjenjenja.
Evidentirano

I onda neš pil
tonini
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #986 na: 14 Studenoga, 2016, 17:56:02 »

U prilici sam nabaviti dujardin-salleronov ebuliometar iz Francuske. Instrument je rabljeni i garantira mi se da je ispravan. Cijena je 130 eura pa mi se čini nekako jeftin jer znam da su puno skuplji. A to sam našao preko mojih poznanika u Francuskoj.
Evidentirano

Quale vinum, tale Latinum
http://www.sshc.hr/
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #987 na: 14 Studenoga, 2016, 17:59:36 »

U prilici sam nabaviti dujardin-salleronov ebuliometar iz Francuske. Instrument je rabljeni i garantira mi se da je ispravan. Cijena je 130 eura pa mi se čini nekako jeftin jer znam da su puno skuplji. A to sam našao preko mojih poznanika u Francuskoj.

ja ga imam,nasljedstvo.
Evidentirano
bing
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #988 na: 23 Veljače, 2017, 12:05:18 »

stavio bih jednu bačvu vina u dvorišnu prostoriju, te bi ju morao nekako hladiti jer ljeti je tamo vruće. nebi hladio nepotrebno cijelu prostoriju klimom za jednu bačvu vina (preskupo). ima li neki sistem drugi, možda napraviti neki bobro izolirani box i kako onda hladiti?
Evidentirano
Goran159
Novak
**

Email
« Odgovor #989 na: 23 Veljače, 2017, 18:17:22 »

Aparat za hlađenje piva, sa spiralom u bačvu, te omotati bačvu stiroporom od 2cm, sve kaj je više od 2cm, teško je dovesti u zaobljeni oblik bačve, jedini problem je što je spirale jako teško ustabiliti ispod plutajučeg poklopca. Ima opcija da se unutarnji poklopac probuši, sa čepom naravno, da se može koristiti i bez spirala u bačvi.
Evidentirano
 Str: 1 ... 64 65 [66] 67 68 69 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!