VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 13:01:26

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Štetnici voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 Dolje Ispis
Autor Tema: Štetnici voćaka  (Posjeta: 44782 puta)
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #60 na: 08 Travnja, 2014, 19:12:27 »

http://img838.imageshack.us/img838/8664/ranmoret1.jpg

Haj. Nisam bio 3 dana u vrtu i danas me dočeka iznenađenje na moje 2 kruške  >:( . Mladi vrhovi / kao na slici/ pokunjeni i beznadni. Otkinem list i odmah u trgovinu - biljnu apoteku i dobijem  Desic 2,5 EC insekticid sa napomenom da pošpricam jabuke i kruške. A čitajuči druge postove pod temom bolest kruške i savjet da se odrežu i spale bolesni i zaraženi listovi. Prodavač kaže da neče  biti velike štete i da će se vočka oporaviti. MOLIM "utjehu" da je to točno jer su vočke u izvrsnoij kondiciji osim ti mladih  pokunjenih i snuždenih vrgova. 
fotka nije moja ali vjerno prikazuje opisano stanje moje kruške/
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #61 na: 08 Travnja, 2014, 20:51:33 »

Haj. Nisam bio 3 dana u vrtu i danas me dočeka iznenađenje na moje 2 kruške  >:( . Mladi vrhovi / kao na slici/ pokunjeni i beznadni. Otkinem list i odmah u trgovinu - biljnu apoteku i dobijem  Desic 2,5 EC insekticid sa napomenom da pošpricam jabuke i kruške. A čitajuči druge postove pod temom bolest kruške i savjet da se odrežu i spale bolesni i zaraženi listovi. Prodavač kaže da neče  biti velike štete i da će se vočka oporaviti. MOLIM "utjehu" da je to točno jer su vočke u izvrsnoij kondiciji osim ti mladih  pokunjenih i snuždenih vrgova.  

Pogledaj niže niz grančicu i ako nađeš sitne jedva vidljivi rupice ili točkice spiralno raspoređene oko grančice to su rupe gdje kruškina osa srčikarica polaže jaja i njih ja jako teško otrovati tak da je najbolje odrezati je ispod tih rupa i spaliti.I sam sam imao problema s njima i imao sam nešto uspjeha sa Actarom ali najsigurnije je ručno ukloniti.Kruške se kasnije oporave :-\

* janus2.JPG (25.72 kB, 448x335 - (hitova: 840 ).)
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #62 na: 08 Travnja, 2014, 21:59:11 »

entuzijast je u pravu, imam iskustva i rezanje vrhova mi je prihvatljivije od prskanja jer nemam puno stabala. mada dvije kruške koje mi je redovito napadala trenutno ne pokazuju da je tu  :)
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #63 na: 09 Travnja, 2014, 09:32:25 »

HVALA na odgovoru i savjetu. Već učinjeno. Danas idem na drugu lokaciju 30tak km dalje kod sina da pregledam njegove kruškice.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #64 na: 10 Travnja, 2014, 11:15:12 »

Haj. Nisam bio 3 dana u vrtu i danas me dočeka iznenađenje na moje 2 kruške  >:( . Mladi vrhovi / kao na slici/ pokunjeni i beznadni. Otkinem list i odmah u trgovinu - biljnu apoteku i dobijem  Desic 2,5 EC insekticid sa napomenom da pošpricam jabuke i kruške. A čitajuči druge postove pod temom bolest kruške i savjet da se odrežu i spale bolesni i zaraženi listovi. Prodavač kaže da neče  biti velike štete i da će se vočka oporaviti. MOLIM "utjehu" da je to točno jer su vočke u izvrsnoij kondiciji osim ti mladih  pokunjenih i snuždenih vrgova. 

Bujnije voćke se oporave, kržljavije ne, na mladim voćkama je šteta ozbiljnija nego na starijim. Štetnik godinama pravi sve veću štetu ne samo na kruškama nego i na jabukama. Insekticidi ne pomažu previše, bolje bi bilo s atraktantima i mamcima ih privući, no ne znam koji su najbolji, nema ih u literaturi :(
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #65 na: 15 Travnja, 2014, 18:59:44 »

Danas sam našao ove "muhe"na vočkama,ali nisam siguran dali jedu uši ili su i one štetnici.Bilo ih je na listovima gdje ima uši,ali i na cvjetovima,granama i listovima a najaktivnije su i najbrojnije na glogu koji nisam špricao a ima uši.

* Picture 629.jpg (129.62 kB, 640x480 - (hitova: 704 ).)

* Picture 630.jpg (130.58 kB, 640x480 - (hitova: 715 ).)

* Picture 631.jpg (129.63 kB, 640x480 - (hitova: 744 ).)
Evidentirano

I onda neš pil
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #66 na: 15 Travnja, 2014, 19:02:18 »

Jučer žena nabrala preko dvadeset dlakavih ružičara na samo dvije sadnice aronije.
Evidentirano

I onda neš pil
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #67 na: 15 Travnja, 2014, 19:17:21 »

Jučer žena nabrala preko dvadeset dlakavih ružičara na samo dvije sadnice aronije.

Ono što su preporučili is PSS-a, važi dakle! Plave posude i u njih obična voda! Probao sam stavljati mirisni deterdžent, međutim nisam vidio neku razliku sa ili bez njega u pogledu ulova... Slovenci stavljaju neke bonbone za klince i to je navodno mrak... Ove kilave zime su pogodovale svim mogućim štetnicima i bit će teška ova godina za zaštitu protiv njih...

E da, za ulov ružičara pogodniji su sunčani dani! Kad je hladno i oblačno baš ih i nema puno, a valjda ih onda privlači i refleksija svjetla u posudi...
p.s. veće posude su bolje od malih...
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #68 na: 15 Travnja, 2014, 21:09:05 »

Jeremija te muhe nisu štetnici.

http://damirepic.wordpress.com/2012/05/07/dlakarica-bibio-marci/
Evidentirano
LunaticSky
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #69 na: 01 Svibnja, 2014, 13:30:41 »

Danas sam kod susjeda na višnji primjetila gusjenice gubare  >:(

Višnja je vec stara, jako razgranana i slabo orezivana, pa smo odlucili da je najbolje odrezati cijelu granu na kojoj su se gusjenice nalazile. Granu smo odmah i zapalili  ;)
Hoce li to biti dovoljno, ili ipak preporucate obaviti i prskanje ?
Evidentirano

®ivot je lijep, kad se živit zna.
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #70 na: 02 Svibnja, 2014, 20:00:43 »

Bez prskanja nećeš obaviti posao, sad neznam kojim preparatom vidi u poljoprivrednoj apoteci šta ti budu dali protiv gubare.
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #71 na: 10 Svibnja, 2014, 08:20:13 »

Haj. Opet ja. Na ovoj nektarinki bilo 6 plodova i jučer vidim na jednom največem ovo. Što bi to bilo?

* Fotografija0220.jpg (770.04 kB, 1944x2592 - (hitova: 368 ).)
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #72 na: 10 Svibnja, 2014, 18:33:51 »

Malo je mutno,al zar nije to izgriženo?
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #73 na: 10 Svibnja, 2014, 19:51:55 »

Haj. Točno i to u toku noči. Nisam zapazio na stablu nikakvu gamad. Ali nešto ju je brstilo - možda gusjenica?
Evidentirano
chocobo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #74 na: 07 Studenoga, 2015, 18:03:12 »

Vocarski znalci, trebam pomoc.

Jabuku mi je napao neki crv ili nesto sto se ubusuje u koru/deblo.

Ovako je to izgledalo prije i nakon što sam očistio koru do zdravog djela.

U izbusenom hodniku nisam pronašao nista, ali sam gurnuo zicu u njega i zica ulazi jos 3-4 centimetra prema gore i u dubinu debla.

S obzirom da je padao mrak nisam vise mogao cistiti koru i vidjeti koliko je duboko, pa sam ostavio ovako kako je na trecoj slici i zamotao najlon vrecicom da se ne isusuje do sutra ujutro.

Koja je to stetocina i sto da napravim?

* kora-jab-IMG_8579.jpg (136.35 kB, 640x480 - (hitova: 499 ).)

* kora_j-IMG_8591.jpg (125.82 kB, 640x480 - (hitova: 499 ).)
Evidentirano
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!