VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 13:01:24

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Štetnici voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 6 Dolje Ispis
Autor Tema: Štetnici voćaka  (Posjeta: 44782 puta)
Jeremija
aktivni član

Email
« na: 17 Travnja, 2011, 16:07:04 »

Jutros kad sam pregledavao vočke našao sam na jednom listu kruške ovu gusjenicu koja mi jako lići na grbu korak ali neznam dali je to ona i ima dosta pojedenih listova po rubovima.Neznam o kojoj se sorti radi,samo znam da je rana i malih plodova.
Na ovoj trećoj slici je viljamovka gdje se listovi frču i to samo na vrhovima.O čemu se radi i kako to riješiti.
Evidentirano

I onda neš pil
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #1 na: 17 Travnja, 2011, 16:34:58 »

S čime bi trebalo špricati ribizle,do sad sam ih špricao s modrim uljem i chromodinom,vidim mrave na njima,napominjem da cvatnja nije još u potpunosti završena.
Evidentirano

I onda neš pil
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #2 na: 17 Travnja, 2011, 21:04:10 »

Jutros kad sam pregledavao vočke našao sam na jednom listu kruške ovu gusjenicu koja mi jako lići na grbu korak ali neznam dali je to ona i ima dosta pojedenih listova po rubovima.Neznam o kojoj se sorti radi,samo znam da je rana i malih plodova.
Na ovoj trećoj slici je viljamovka gdje se listovi frču i to samo na vrhovima.O čemu se radi i kako to riješiti.

Nije grba korak, ali moglo bi biti dosta toga. Ako ti jede listove suzbiti u svakom slučaju, jer bi mogao biti štetnik golobrsta. Ovo na trećoj slici je nekakav savijač listova, moguće ružin savijač. Poslije cvatnje možeš tretirati sa bilo kojim organofosfornim insekticidom, ako ti je hitno, onda kasno navečer, nakon leta pčela, tretiraj sa Decisom, Rotorom ili Direktom koji nisu toliko štetni za pčele. Ali, promatraj malo, da li ti se isplati tretirati radi par listova ili ne.

S čime bi trebalo špricati ribizle,do sad sam ih špricao s modrim uljem i chromodinom,vidim mrave na njima,napominjem da cvatnja nije još u potpunosti završena.

Mogle bi ti se lisne uši pojaviti, koje su dosta veliki štetnici na ribizu, ali tek kad se pojave.
Evidentirano

orsobruno
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #3 na: 20 Travnja, 2011, 06:54:06 »

ŠLJIVE: Na šljivama, prošle godine FASTAC protic šljivine osice i sve super.
Ove godine ista stvar, možda sam malo zakasnio (potpuni kraj cvatnje), i vidim probušene plodiće, svaki dan sve više i više. Ima li načina da se zaustavi?
Ima još dosta zdravih plodova, oko 50%. (imam i ROTOR)

JABUKA Golden Delicius: Stablo je posađeno prije dvije godine. Prošle sam ostavio jedan plod. Ove godine ostavljene tri grane (vaza). Sve su pune krcate cvjetovima. Neke je sredio cvjetojed, ostalo OK. Deblo promjera 3-4cm. Primarne grane oko 1-1,5cm, dužine oko 80-90.
1. Cvatnja mi traje već 25 dana. Jel to normalno?  U nižim dijelovima krošnjice cvjetovi se jako sporo otvaraju.
2. Koliko plodova ostaviti ove godine?
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #4 na: 20 Travnja, 2011, 07:03:23 »

stanje na staroj jabuci :

Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #5 na: 20 Travnja, 2011, 21:51:09 »

ŠLJIVE: Na šljivama, prošle godine FASTAC protic šljivine osice i sve super.
Ove godine ista stvar, možda sam malo zakasnio (potpuni kraj cvatnje), i vidim probušene plodiće, svaki dan sve više i više. Ima li načina da se zaustavi?
Ima još dosta zdravih plodova, oko 50%. (imam i ROTOR)

JABUKA Golden Delicius: Stablo je posađeno prije dvije godine. Prošle sam ostavio jedan plod. Ove godine ostavljene tri grane (vaza). Sve su pune krcate cvjetovima. Neke je sredio cvjetojed, ostalo OK. Deblo promjera 3-4cm. Primarne grane oko 1-1,5cm, dužine oko 80-90.
1. Cvatnja mi traje već 25 dana. Jel to normalno?  U nižim dijelovima krošnjice cvjetovi se jako sporo otvaraju.
2. Koliko plodova ostaviti ove godine?
1. Sam si odgovorio za šljivu. Fastac i Rotor su jedno te isto. Zadovoljavajući, mada ima i boljih, ali zakasnio si dijelom.
2. ovisi o veličini jabuke i podlozi koliko ćeš toga ostaviti.
Šta se tiče cvatnje da traje 25 dana do sada na jabuci, to bi značilo da je procvala kad i breskva oko 25.03. šta je nekako čudno, jesi siguran?
Evidentirano

voxpfc77
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #6 na: 21 Travnja, 2011, 14:43:32 »

Da li je neko imao problema sa rutavom bubom i kako ga je resio.Napala mi je mlad zasad viljamovke,sve mi cvetove pojedose,ima ih na stotine a evo i slika mada nije bas najjasnija

* 200420112471.jpg (166.69 kB, 1200x900 - (hitova: 759 ).)

* 200420112474.jpg (266.65 kB, 1200x900 - (hitova: 597 ).)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #7 na: 21 Travnja, 2011, 21:04:14 »

Da li je neko imao problema sa rutavom bubom i kako ga je resio.Napala mi je mlad zasad viljamovke,sve mi cvetove pojedose,ima ih na stotine a evo i slika mada nije bas najjasnija

Tropinota hirta - dlakavi ružičar.
Šta se tiče suzbijanja, mogući su jedino atraktanti, odnosno mamci. Koristi se kombinacija cinamil alkohola i transanetola  [(3-phenyl-2-propen-1-ol) + (1-methoxy-4-(1-propenyl)benzene)].
Ovo su podaci iz Mađarske, metode kemijske zaštite nisu primjenljive ni učinkovite radi cvatnje. Nije mi nažalost poznato da li ima koji registrirani preparat na tržištu za suzbijanje navedenog štetnika u okolici.
Evidentirano

voxpfc77
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #8 na: 21 Travnja, 2011, 21:43:12 »

Bio sam danas popodne u vocnjaku sa namerom da postavim mamce kad ono nema ni jedne bube a skoro da nema vise ni cvetova,pogledajte

* 210420112483.jpg (236.56 kB, 1200x900 - (hitova: 706 ).)
Evidentirano
chocobo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #9 na: 21 Travnja, 2011, 23:42:53 »

Danas su mi dva izboja na mladoj kruški uvenula  :'(

O čemu se radi, što učiniti?

Evidentirano
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #10 na: 22 Travnja, 2011, 06:38:39 »

Pastirski štap. Ervinija, reži to i spali !
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #11 na: 22 Travnja, 2011, 07:58:26 »

slažem se sa prethodnim postom....
u narodu kažu "oblik kišobrana"...dok se vrh tak prvo savine....

ima negdje na forumu....treba odrezati granu mislim 15 cm ispod odakle kreće zdravo tkivo..granu spaliti i škare kasnije  dezinficirati...
Evidentirano
chocobo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #12 na: 22 Travnja, 2011, 14:18:00 »

Hm... ne bi li grančica u slučaju Erwinije trebala biti crna?

Ono što je možda bitno, a jučer nisam fokusirao na slikama, su ove crne točkice nakon kojih se grančica savija:

Edit:

Malo sam pregledao topik o kruškama, čini se da se radi o Janus compressus - kruškinoj osi srčikarici.

http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=189.msg19542#msg19542

Dakle, odrezati ispod točkica iznad prvog vršnog pupa i spaliti?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #13 na: 22 Travnja, 2011, 23:18:22 »

Da, to je kruškina osa srčikarica. Pisao sam već o tome. Lijepo slikano.

Nije bakterijska palež, gospoda koja spominju bakterijsku palež neka si pogledaju malo članak :

http://www.vocarstvo.net/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=1
cit.
Ova bolest se često puta zna zamijeniti s jednim štetnikom, s kruškinom osom srčikaricom (Janus compressus) koja napada kruške i jabuke, ali za razliku od bakterijske paleži, izboj dalje kasnije nastavlja svoj rast i osušeni dio mladog izboja otpada.

Osa srčikarica napada mlade vršne izboje jabuka i krušaka, katkada i plodiće. Ne suši se cijela grana i osušeni vršak izboja nakon nekog vremena otpadne, a niži pup potjera dalje. Osušene izboje skupiti i spaliti, daju se lako otkinuti jer su preštemani.
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #14 na: 25 Travnja, 2011, 18:21:39 »

Razore,na jednoj trešnji mi neke bube pojele svo lišče,buba je 3-4mm dužine izgleda kao pipa,crne je boje sa žutim točkicama,i to samo na jednom stablu šćim je prskat,još dan dva i neče bit nijednoga lista,od insekticida ima doma confidor? ??? :'(
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 6 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!