VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 13:08:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade crnog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 37 38 [39] 40 41 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade crnog grožđa  (Posjeta: 301055 puta)
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #570 na: 28 Rujna, 2017, 12:02:09 »

Pitanje za iskusnije vinare. Nakon što se završi proces maceracije crnog grožđa (cca 7 dana nakon muljanja), te pretoka u bačvu od inoxa, zanima me stavi li se odmah plutajući poklopac i parafinsko ulje ili se samo stavi gornji poklopac i ostavi tako da ostoji nekih dvadesetak dana do prvog pretoka. Također, zanima me dodaje li se vinobran odmah prilikom skidanja vina s dropa i pretoka u inox bačvu, ili dodavanje istog je bolje ostaviti za prvi pretok. Inače sam, nakon što sam završio muljanje grožda (prije 5-6 dana) dodao 3 kesice (10 gr. u jednoj) vinobrana na otprilike 320 kg samljevenog crnog grožđa. Odmah drugi dan nakon muljanja, masulju sam pridodao potrebnu količinu šećera, te Begerow Siha aktivni kvasac i Siha hranu za kvasce. Zasad sve ide super. Unaprijed zahvaljujem svima koji odgovore na upit.

Moraš se naučiti osnove procesa prerade crnog grožđa.
Dakle: ti si stavljanjem 10g vinobrana na 100 kg masulja (nadam se da je bio s taninom za crno grožđe) unoštio sve štetne mikroorganizme i nakon toga ostavio na maceraciji i pokrenuo vrenje s kvascima.
         Nakon maceracije od cca 7 dana mošt se odtoči ,a trop ispreša i  mošt ide na vrenje u inox. To nije odstajanje nego vrenje.
         Tek nakon što vrenje završi mlado vino se pretaće sumpori i stavlja se plutajući poklopac i ulje.
Evidentirano
Goran159
Novak
**

Email
« Odgovor #571 na: 28 Rujna, 2017, 12:19:05 »

Evo meni su "divlji" odradili posao do kraja u 12 dana na temp od 18°C, sa 82Oe sad je na 26Oe, prakticki gotovo
Evidentirano
master-vinar34
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #572 na: 28 Rujna, 2017, 15:32:29 »

Moraš se naučiti osnove procesa prerade crnog grožđa.
Dakle: ti si stavljanjem 10g vinobrana na 100 kg masulja (nadam se da je bio s taninom za crno grožđe) unoštio sve štetne mikroorganizme i nakon toga ostavio na maceraciji i pokrenuo vrenje s kvascima.
Nakon maceracije od cca 7 dana mošt se odtoči ,a trop ispreša i  mošt ide na vrenje u inox. To nije odstajanje nego vrenje.
Tek nakon što vrenje završi mlado vino se pretaće sumpori i stavlja se plutajući poklopac i ulje.
Kako mislite kad vrenje završi? Kad Babbov moštomjer pokazuje 4 ili neki drugi pokazatelj?
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #573 na: 28 Rujna, 2017, 21:30:52 »

Pa dobro jeli itko više čita ovaj forum prije nego pocne nesto pitat!!! Kad zavrsava vrenje? Po cijenu baniranja dali je moguce da je to pitanje postavljeno??? Mislim stvarno!!!
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #574 na: 29 Rujna, 2017, 06:18:32 »

Kušaj vino da li slatkasto ili kiselkasto na jeziku tako ces najbolje znati.
Evidentirano
master-vinar34
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #575 na: 29 Rujna, 2017, 06:20:33 »

Pa dobro jeli itko više čita ovaj forum prije nego pocne nesto pitat!!! Kad zavrsava vrenje? Po cijenu baniranja dali je moguce da je to pitanje postavljeno??? Mislim stvarno!!!
Ne postoje glupa pitanja, već glupi i arogantni odgovori. Ako netko, tko se poput mene u početničkoj i hobby varijanti bavi proizvodnjom crnog vina onda i ovakva pitanja ne bi trebala kod pojedinaca izazivati jedan otvoreni inzult. Kao da se ne radi o forumu ovakve varijante, već nekakvoj TV emisiji u kojoj svi sudionici moraju zadržati potrebnu razinu znanja i PR-a., inače im u suprotnom prijeti mogućnost da postaju predmetom poruge u javnosti.
Evidentirano
master-vinar34
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #576 na: 29 Rujna, 2017, 06:32:25 »

Kušaj vino da li slatkasto ili kiselkasto na jeziku tako ces najbolje znati.

Hvala na odgovoru.
Evidentirano
elan
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #577 na: 29 Rujna, 2017, 09:53:01 »

Pozdrav svim članovima. Interesira me kada vino (crno) stavim u inoks na vrenje i poklopac učvrstim trakom ili folijom i postavim vrenjaču da li je potrebno i da li je štetno na vino staviti parafinsko ulje radi dodatne sigurnosti. Tx
Evidentirano

Pij malo pij dobro. Ja popijem sve
Zdravko
Novak
**

Email
« Odgovor #578 na: 29 Rujna, 2017, 09:54:25 »

Kako mislite kad vrenje završi? Kad Babbov moštomjer pokazuje 4 ili neki drugi pokazatelj?
Vrenje je završilo kad je sav šećer odvrio ili do željene razine.Neprovreli šećer može se mjeriti samo u Brix-ima(postotak suhe tvari)
U prilogu ti savljam tabelu za izračun neprovrelog šećera.

Evidentirano
Zdravko
Novak
**

Email
« Odgovor #579 na: 29 Rujna, 2017, 10:00:33 »

Pozdrav svim članovima. Interesira me kada vino (crno) stavim u inoks na vrenje i poklopac učvrstim trakom ili folijom i postavim vrenjaču da li je potrebno i da li je štetno na vino staviti parafinsko ulje radi dodatne sigurnosti. Tx

UF... Ulje se stavlja na odvrelo vino kako bi onemogučilo dodir vina sa kisikom i tako spriječilo negativne procese(oksidacija,vinski cvijet ...) U vrenju NE!
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

Email
« Odgovor #580 na: 29 Rujna, 2017, 10:09:51 »

Ne postoje glupa pitanja, već glupi i arogantni odgovori. Ako netko, tko se poput mene u početničkoj i hobby varijanti bavi proizvodnjom crnog vina onda i ovakva pitanja ne bi trebala kod pojedinaca izazivati jedan otvoreni inzult. Kao da se ne radi o forumu ovakve varijante, već nekakvoj TV emisiji u kojoj svi sudionici moraju zadržati potrebnu razinu znanja i PR-a., inače im u suprotnom prijeti mogućnost da postaju predmetom poruge u javnosti.
Master-vinar34 - s obzirom da si već 4god. član foruma mislim da si mogao pročitati toliko da ne postavljaš nekakva elementarna pitanja.Tak da ti ne dajem za pravo da se ljutiš na Gabrinu reakciju(koja će te vjerojatno ponukati da proučiš temu prije postavljanja pitanja.)Čitaj---ući---a tek onda pitaj.
Evidentirano
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #581 na: 29 Rujna, 2017, 19:22:33 »

A covjek si je dodijelil i titulu Master vinara zanimljivo:)))) Neznas jel bi se smijal ili plakal
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #582 na: 29 Rujna, 2017, 20:04:58 »

Master-vinar34 - s obzirom da si već 4god. član foruma mislim da si mogao pročitati toliko da ne postavljaš nekakva elementarna pitanja.Tak da ti ne dajem za pravo da se ljutiš na Gabrinu reakciju(koja će te vjerojatno ponukati da proučiš temu prije postavljanja pitanja.)Čitaj---ući---a tek onda pitaj.

Hvala,samo sam to i mislio,prije prvog posta na forumu pročitao sam sve teme koje su me zanimale i za to mi je trebalo cca misec dana,a kad sam procitao tada sam vidio da ono sto sam mislio pitat vec imam u temama!!!

Sadasnje rasprave bi trebale sluziti da idemo naprijed,ucimo nesto novo a ne zavisno od sezone ponavljaju se uvik ista i sto je najgore najosnovnija pitanja koje bi i pocetnici trebali znati prije nego se uopce odluce pravit nesto sto se zove vino!!! ;)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #583 na: 30 Rujna, 2017, 19:46:15 »

Tako je. Iskreno ovaj forum vec duze vrijeme stoji na mjestu dubinom i sirinom znanja i ne napreduje tematikom. Problem su upravo elementarna pitanja na koja se konstantno vracamo, a napisana su nekoliko destaka puta po razno raznim temama.
Evidentirano

elan
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #584 na: 05 Listopada, 2017, 18:23:15 »

Ove godine radim crno vino drugačije (upute i savjeti s foruma) nego do ovih godina. Danas mi je 9 dan maceracije. Buni me to što sam do sada čekao 10- 14 dana da refraktometar padne na cca 8 brixa. Meni je sad refraktometar na 16 brixa, da li da prešam ili da još čekam.
Evidentirano

Pij malo pij dobro. Ja popijem sve
 Str: 1 ... 37 38 [39] 40 41 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!