Po ovome sto si napisao, u vinifikaciji nije problem. Osim sto bi ja secer dodao odmah u masulj, ne u most.Pojma nemam di si grijesio...
Naravno da nije problem.Izmuljali smo grožđe odvojili peteljke i ja sam zatim zasumporio masulj sa 0.8 dcl sumpovina. Drugi dan sam u masulj stavio pola hrane Fermaid E rehidrirao kvasce CM i dodao ih u masulj, zatim sam došečerio sa 1/3 ukupnoga predviđenoga šečera... Maceracija je trajala 4 dana, svaki dan sam nekoliko puta potapao klobuk od masulja koji se je dignuo na površinu. Nakon 4 dana isprešao sam masulj, mošt stavio u inox bačvu,dodao drugi dio hrane Fermeid E i došečerio sa 1/3 predviđenoga šečera. Zatvorio bačvu i stavio vrenjaču. Nakon 3 dana sam još dodao ostatak šečera. Tjedan dana nakon toga na vrenjači sam primjetio slabi miris kao na septičku ili na trula jaja( to mi je bilo jako sumljivo). Mošt u to vrije još nije imao jako izrašen miris na H2S , ali se taj miris svaki dan sve više pojačavao tako da sam odmah nakon završene fermentacije obavio pretok i dodao bekreni sulfat...Dok bi pomirišao tjekom fermentacije kod vrenjaču koja je bila na graševini osjetio se fini cvijetni miris, baš onakav kakvo je imalo poslije i vino...
Imam par primjedbi/razmisljanja/sugestija na opis tvoje vinifikacije. Po meni je prva greska sto odmah nakon muljanja i dodatka sumpora nisi stavio kvasce i hranu za kvasce, a ne cekao jedan dan?. Maceracija je definitivno kratko trajala, pa si onda u tihom vrenju dodao jos hrane i secera cime si jos vise produzio tiho vrenje u kojem se i stvarao najvise H2S. Po meni je bilo bolje produziti maceraciju na 7 dana, a nakon treceg dana staviti hranu i secer da se to jednim dijelom razgradi do presanja. Takodjer, najlosija tehnika mecariranja je potapanje klobuka jer izumrli kvasci koji su na dnu se tesko, ako ne i i nikako, ne podizu gore sto znatno povecava mogucnost za H2S. Moj savjet je da obavezno barem svako drugi dan u prvih 7 dana burnog vrenja do presanja ukljucis i remontazu klobuka gdje ces sve ono sa dna otociti u pomocni sud ili spremnik ii onda to prebaciti/vratiti preko klobuka. Time se znacajno smanjiva mogucnost pojave H2S. U tihom vrenju (nakon presanja) kljucna stvar protiv H2S je mijesanje mosta svako 2-3 dana busilicom ili obicnim stapom preko rupe od vrenjace, prije svega da se odumrli kvasci dignu gore i sprijeci H2S. Nadalje, 24 sata nakon presanja (tj. nakon otakanja) bi trebalo vino pretociti da se odmah odstrani grubi talog koji upravo u tihom vrenju moze stvoriti H2S. Evo, mislim da sam naveo kljucne korake vinifikacije koje nisi upotrijebio, a smatram da bi oni vrlo vjerojatno potpuno onemogucili stvraanje H2S, a samim time omogucili sve one dobre procese koje ce kasnije dovesti do dobrog crnog vina....
Za 2 ili 3 tjedna počet će berbe ranijih sorti. Pretpostavljam da se svi mi najviše veselimo tome događaju. Evo složio sam si na koji ču način obaviti vinifikaciju crvenoga grožđa ( Kavčina 90 % + Frankovka 10 %)... ...
franc jel tako rade samo tamo vani tako ili kod nas ima isto takav high tech.prie 25 god kad sam praksu odrađival u ondašnjo vindiji na ulazu grožđa nagledal sam se svašta.....
Maceracija 8 dana. "Muški" mješati trop, samo potapanje klobuka 0 bodova. Ovo kaj kažeš za hladnu maceraciju - budi siguran da to možeš izvesti i da možeš postići takve niske temperature. I meni se čini da bi kavčinu trebalo vinificirati na način koji ne pogoduje njenoj ionalo prevelikoj "svježini". ®elim reći kraća maceracija - svježije(kiselije) vino i obrnuto. A sama kavčina je poprilično kisela.