Marac sve štima,ali čim baćva nije dovoljno puna prisutna je veća količina zraka koja taj slobodni sumpor potroši i vino oksidira.
ma dečki sve 5...- ja nisam imao namjeru niti želju kako ste vi to shvatili..-nisam ja tu govorio nikakvu teoriju ili tak nešto, ja sam samo htio skrenuti pažnju na to kaj je on rekao da mu se za dva mjeseca pokvarilo vino u drvetu,-ja nisam ni jednom rječju nešto preporučio i rekao tako treba.. -rekao sam kako sam napravio i mislim da je puno bitnije voditi računa o količini slobodnog sumpora u vinu(jer on je taj koji štiti vino od oksidacije), nego dali je bačva puna ili je nešto fali..-isto tako vino sam držao do početka 4 mjeseca, nakon toga sam zatvoreno pretočio u inox i nosio na ocjenjivanje, znači nema govora o oksidaciji i povišenim hlapljivim kiselinama, jer da je tako vino bi bilo odbačeno...- pozz dečki...
a kaj fali dobrom vinskom octu..a morti ni zdrav
Uzeli smo seguin nekoliko komada, jednu nadalie i jednu radoux. Seguin se pokazao odličnim za crni pinot, puno je bolje sazrijevanje i omekšavanje tanina u odnosu na tofrado. Radoux je dosta grub, daje paprene note više, a nadalie je nešto između ove dvije. Uglavnom, za naš crni pinot seguin se pokazao odličnim.
ma imam 5 kom sa zracnicom i 7 sa uljem a šta ja znam svaka ima svoje prednosti i nedostatke al bolje su mi ove sa zracnicom ono netreba kupovat ulje i nemas ulje pri kraju bačve a ove s uljem opet nemoras pazit kad istaces po malo vina iz inoksice i jednostavnije je kod tihog vrenja stavis ulje pa kad fermentacija zavrsi zavrsi a ove na zrak moras dignut malo s vina pa moras svaki dan provjeravat da ne bi krenula oksidacija jel ak stavis direkt na povrsinu vina baci vino na poklopac itd
Meni nije jasna jedna stvar, možda mi je ti možeš objasniti.... Radi se o inoxici sa zračnicom...Tjekom zime na stjenkama inoxice se taloži vinski kamenac. Taj vinski kamenac bi trebao smetati zračnici da se normalno spušta po inoksici ako se svaki dan iz te bačve istoči npr po 2 l vina...? jesam li u pravu? Ja imam obične bačve sa plivajučim poklopcem i pošto se iz tih bačvi konstantno troši vino na stjenkama inoxice iznad ulja se vidi istaloženi vinski kamenac...
Meni se te bacve sa zracnicom cine pomalo komplicirane, pogotovo ako su konstantno u uporabi. Mi koristimo samo inoxe s plivajucim poklopcima i nakon prvog pretoka ih punimo do vrha i zamatamo stretch folijom, ne stavljamo ulje gore. Ulje stavimo tek nakon drugog pretoka, ili ako se iz bacve krene istakati prije drugog pretoka.