Hrastova bačva je najbolja posuda za vino. Meni nije jasno zašto svi teže barik bačvicama od 225l ? Te bačve su došle iz francuske , kod nas su se upotrebljavale veče bačve...Za mene bi bilo posebno vino ono kod kojeg bi se maceracija radila bez enzima , taložilo bez bistrila, vrijalo na vlastitim kvascima, vrijanje i zorenje bi se trebalo odvijati u velikim hrastovim bačvama (1000 ili 2000 l) , i zatim buteljiranje bez filtracije... To bi bilo posebno vino... Ali za nešto takvo treba puno,puno znanja...
amfora i drvena bacva su razliciti tipova bacava za vino po svojoj primarnoj funkciji i obicno vino koje je bilo u amfori (vrenje) ide nakon 6 do 12 mjeseci (rijetko i vise) ide u drvenu bacvu jer ona sluzi za dozrijevanje vina dok je amfora medij za vrenje i primarnu stabilizaciju.barrique bacve od 225 l se upotrebljavaju jer su in, u modi su i takva vina su (bila) popularna ponajprije zahvaljujuci novom svijetu ali zadnjih godina cak i brzo izlaze iz mode (pogotovo u EU) i apsolutno se slazem s time da treba upotrebljavati sto vece (i nepaljene!) drvene bacve umjesto malih i jaceg paljenja. ovo sto si napisao o posebnom vinu je i neka moja gruba filozofija samo jos dublja i kompleksnija i primarno se odnosi na vinograd a ne na podrum. ja npr. ne upotrebljavam bistrila, filtracije, enzime i te eno preparate. kod bijelih samo koristim kvasce i vinobran a kod crnih od prosle godine samo vinobran a od ove godine ce sva vrenja ici spontano. samo se nadam boljoj godini jer crna vina iz 2010. berbe su ocaj..
Pogledajte ovaj relativno novi francuski sustav vinifikacije u drvetu....navodno se takodjer osjeti bitan utjecaj drva u procesu vinififkacije....http://www.vinification-integrale.com/
Cuj, vinifikacija je na bazi roto inox tanka gdje se rotira masulj i vrsi se maceracija paralelno sa fermentacijom. Samo sto je u ovdje u pitanju drvo koje daje posebne efekte na vino. Ne bih odbacio ovo rjesenje samo kao tehnicko jer je u biti svako vrenje tehnicka stvar kako izluciti sto bolje boju, tanine, antocijane iz kozice u most....