pozdrav svima!novi sam na ovom forumu pa ne znam je li bila ova tema, mada je nisam uspio naći pretraživanjem. naime, da i inox korodira uvjerio sam se na primeru dvije moje inox bačve. jedna je od hrupeca a druga je nekog talijanskog proizvođača. talijanska bačva je stara oko 10 godina i prohrđala je uz sam vrh cijelim obrubom, također je prohrđala niz zavareni spoj tako da je sad, dok je ne popravim, upotreljiva do pola kapaciteta a prohrđala su joj na nekoliko mjesta i oba poklopca. Na hrupecovoj bačvi primijetio sam na donjem poklopcu nekoliko "uboda" korozije. Napominjem da su prohrđavanja u ovoj fazi veličine promjera igle, ne veća. zašto se ovo događa? da li je mogući razlog postavljanje bisulfita na donji poklopac (u plasičnoj posudici) da bi njegovo isparavanje štitilo od kiseline?
da , vinobran ... jako paziti dok sipate na neke posudice ...na plivajući poklopac,,,, uostalom to vam i netreba jer i ne pomaže za ništazato ja nemam problema jer imam plastične od Novaplasta
jedno pitanje: da li se prvo u inox dodaje ulje na vino pa plutajuči poklopac ili poklopac pa ulje oko njegapozdrav
ti bokca , na ovom bi pali i studenti strojarstva Mislim svašta, kakve činjenice moraš nabubat a za kaj
Postovanje, jucer sam bio na ispitu iz Vinarstva i uspio sam pasti pa da podjelim sa vama ono sto ja nisam znao:
Ako je hrđa na mjestima varenja onda je u pitanju elektroda, žica za zavarivanje, nije odgovarajuća, naravno ako je na samom limu onda je upitna kvaliteta samog inoxa.Može se dogoditi da kod obrade (poliranja, brušenja) da dio drugog materijala pređe na inox i da hrđa taj materijal koji se obradom spojio na inox.Inače to oko magneta nije uvijek pravi pokazatelj kvalitete.
Sve radim u inox bačvama, i nemam nikakvih problema od berbe pa sve dokle ne presuši.O tehnici taloženja, vrenja, pretoka i čuvanja može se cijela noć potrošit na raspravljanje.Pročitaj Podrumarstvo od Zoričića.Lakše je manipulirati s njima, lakše ih je oprati. Mogu se i hladit itd... Drvene sam davno ili dao/prodao ili izrezao za cvijetnjak ili mi služe ko šank. Prednost drvu dajem samo za sur lie tehniku, tj barrique. Al to je skroz drukčiji princip.Naravno, vino se isto tako može upropastiti i u inoxu. To da je sterilno, nije istina. Arome se puno bolje sačuvaju u inoxu.Mislim čak da je za početnika bolje da krene u inoxu nego s drvom. Inače tu mislim na inox-e do 600L sa plivajućim ili zračnim poklopcem. Za one veće treba malo više toga.Osim malo više pažnje kod vrenja i prvog pretoka nema nekih značajnijih problema.