VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 09:36:38

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Voćna vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Dolje Ispis
Autor Tema: Voćna vina  (Posjeta: 54645 puta)
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #30 na: 10 Srpnja, 2007, 21:48:02 »

Ima li ko iskustva sa vocnim vinima od voca sa puno pektina (ogrozd, recimo).
Koristite li tad pektoenzim.
Ja ga prosle godine nisam koristio i vino od ogrozda mi jos uvek nije bistro pa pretpostavljam da se spontano nece ni izbistriti. Naime, verujem da je rec o pektinskom zamucenju i da cu morati, makar sad naknandno, tretirati pektoenzimom.
Evidentirano
pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #31 na: 26 Rujna, 2007, 12:17:22 »

pozdrav svima novi sam na ovom vinskom forumu. trebam malu pomoč oko kupinovog vina. vino mi je odvrijelo, ali je dosta kiselo i nema više neprovrelih šečera. pa me zanima kako smanjiti kiselost? a što se tiče šečera morat ču mu znači dodat, iako je odvrelo da ipak ostane malo šečera.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #32 na: 26 Rujna, 2007, 12:31:56 »

Uf, nisi dosada uopće dodavao šećera ?
To si trebao dodati odmah po muljanju jedan dio,a onda još jedan dio kasnije, obavezno...
Ne vjerujem da je bilo šećera više od 40 - 50 stupnjeva oechsla, tako da si obavezno trebao dodati šećer..
Daj detalje: koliko je bilo šećera, koliko je količina toga svega ?
Evidentirano
pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #33 na: 26 Rujna, 2007, 20:50:00 »

ma ne dodao sam ja šečera do 21 % izmjerio sa moštomjerom a i bilo je slatko kad sam probao sad je sok provrio a vino je jako kiselo.inače imam 70 lit vina kuhalo je u inox bačvi trebam ga pretočit pa zato pitam dali da dodam kalcijevog karbonata ili šta.inače kupine sam sumporio kad sam ih usitnio pa sam zatim dodao uvaferm bc kvasce.sad imam 70 lit vina ali još sadim 250 grmova a na godinu imam 200 grmova u rodu pa bih htio sad probat dobit dobro vino dok još nemam puno jer ako na godinu kad budem imao više nešto shebem bude šteta
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #34 na: 26 Rujna, 2007, 21:46:07 »

Hm...iskreno, dodavanje šećera nakon završene fermentacije mi nije poznato i ne bih htio davati savjete jer to nikad nisam radio i ne znam što se može dogoditi.. možda netko drugi ima uputu ? Ova problematika malo nadilazi moje znanje, pa ću zamoliti nekoga da nas dodatno educira  ???   ;)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #35 na: 27 Rujna, 2007, 12:13:01 »

Hm...iskreno, dodavanje šećera nakon završene fermentacije mi nije poznato i ne bih htio davati savjete jer to nikad nisam radio i ne znam što se može dogoditi.. možda netko drugi ima uputu ? Ova problematika malo nadilazi moje znanje, pa ću zamoliti nekoga da nas dodatno educira  ???   ;)

nema tu puno filozofije, ako se secer doda nakon zavrsene fermentacije u cisto vino bez taloga i zasumporeno, nece se nista dogoditi nego ce se podici ostatak secera. naravno, treba paziti koliko se secera dodaje i da je vino cuvano u optimalnim uvjetima, znaci visi slobodni SO2, nize temperature bacve i/ili prostorije, kasnije finija filtracija ako vino ide u boce, higijena podruma da ne bi doslo do kvarenja..
Evidentirano

pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #36 na: 28 Rujna, 2007, 09:28:06 »

hvala na savjetima još samo jedno pitanje dali da stavljam kalcijev karbonat za odkiseljavanje
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #37 na: 28 Rujna, 2007, 12:38:11 »

hvala na savjetima još samo jedno pitanje dali da stavljam kalcijev karbonat za odkiseljavanje

to ti ja za vocna vina ne mogu reci jer ne znam tehnologiju i proizvodnju i neke okvirne vrijednosti i parametre, obrati se nekom iskusnijem sa foruma ko i sam proizvodi vocna vina.
Evidentirano

pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #38 na: 28 Rujna, 2007, 20:25:02 »

danas sam ga odtočio sa taloga i stavio malo kalcijevog karbonata nije to tak kiselo kak mi se prvo činilo. odtočim ga opet za 10 dana zasladim i za sumporim i to je to
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #39 na: 07 Listopada, 2007, 22:43:09 »

danas sam ga odtočio sa taloga i stavio malo kalcijevog karbonata nije to tak kiselo kak mi se prvo činilo. odtočim ga opet za 10 dana zasladim i za sumporim i to je to

Pokušaj napraviti MLF!
Evidentirano
pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #40 na: 17 Listopada, 2007, 19:22:13 »

nije me bilo par dana pa nisam prije vidio, šta je to mlf
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #41 na: 17 Listopada, 2007, 20:58:31 »

MLF-malolaktična fermentacija, postupak biološkog otkiseljavanja....biološki se prevodi neželjena jabučna kiselina u mliječnu, što utječe na stabilnost vina, a i okus će se popraviti.
Evidentirano
pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #42 na: 18 Listopada, 2007, 17:57:58 »

može malo detalja kak se to radi, hvala
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #43 na: 18 Listopada, 2007, 22:34:10 »

može malo detalja kak se to radi, hvala

http://www.vvvforum.eu/index.php?s=854
Evidentirano

pervan1
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #44 na: 22 Listopada, 2007, 10:23:38 »

hvala lijepo ali u članku baš ništa ne piše kako se to točno radi
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!