GIANCARLO
Mlađi novak
|
 |
« na: 29 Listopada, 2006, 22:38:20 » |
|
Tko ima kakva iskustva u proizvodnji voćnih vina, a naročito kupinovog? Novi zakon o voćnim vinima dozvoljava dodavanje "(patvorenje)" šećera do ...! Interesira me kakvi su zakoni u EU i ostalom dijelu svijeta vezano uz proizvodnju voćnih vina i naravno. Vaše mišljenje i iskustva u proizvodnji istoga.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Quercus
|
 |
« Odgovor #1 na: 30 Listopada, 2006, 07:33:58 » |
|
Postupci proizvodnje gotovo jednaki kao kod "običnih" vina sa razlikom u dozvoljenom doslađivanju (kupinov sok ima od 4-6% sladora). naš zakon je usklađen sa zakonima EU.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
GIANCARLO
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #2 na: 30 Listopada, 2006, 13:44:22 » |
|
U slabo dostupnoj literaturi postoje potpuno kontradiktorne informacije o količini šećera. Interesira me da li smijem vrenje prekinuti dodavanjem kupinove rakije i kako stabilizirati desertno kupinovo vino prije punjenja u boce obzirom na povećanu količinu neprevrela šećera.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Quercus
|
 |
« Odgovor #3 na: 31 Listopada, 2006, 07:58:36 » |
|
sa rakijom nikako, ali je i pitanje koliko bi povećana količina alkohola onemogućila kvasce da odrade do kraja. Problematika je puno veća kod zadržavanja sladora u vinima, stabilizaciju mikorobiološku nije lako postići, posebice kod crnih vina (i voćnih: kupinovog i malinovog) jer se ne mogu koristiti povećane količine sumpora. Ja svakako preporučujem fermentaciju odraditi do kraja, a onda dodati slador kao rezervu i u količini koliko se želi postići ostatka u vinu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
GIANCARLO
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #4 na: 01 Studenoga, 2006, 19:29:30 » |
|
Hvala na savjetu, ali još uvijek mi nije jasno kako provesti stabilizaciju. Da li filtriranjem, kalijevim sorbatom, metavinskom kiselinom??? BTW molim te odgovor na moju poruku privatno poslanu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
markobelafonte
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #5 na: 21 Studenoga, 2006, 22:36:22 » |
|
Pitanje: zašto nikako ne provoditi stabilizaciju sa rakijom od kupina ? Ja tako radim već neko vrijeme i stvar je ok, naravno koristim svoju rakiju koju sam sam ispekao i za koju mogu tvrditi da je u redu. Samo me zanima: zašto NIKAKO ne provoditi stabilizaciju sa rakijom ? Neki posebni razlog ili : 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
GIANCARLO
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #6 na: 21 Studenoga, 2006, 23:57:49 » |
|
I meni nije jasno. Ja maceriram zamrznutu kupinu u kupinovoj rakiji od 50% alc i nakon maceracije od cca 20 dana prekidam vrenje sa tom rakijom. BTW ove godine mi je rakija ispala mrak. Ima FENOMENALAN miris.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Quercus
|
 |
« Odgovor #7 na: 22 Studenoga, 2006, 12:25:09 » |
|
Pečenjem rakija dobija specifične arome koje kod nas još uvijek prolaze u voćnim vinima, ali vani, gdje je veći broj degustacija i ocjenjivanja takovih vina nema prolaza i takvi uzorci padaju na degustaciji.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
markobelafonte
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #8 na: 22 Studenoga, 2006, 16:36:55 » |
|
Eh to već nisam znao, i moram priznati da je informacija korisna 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
GIANCARLO
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #9 na: 23 Studenoga, 2006, 12:41:19 » |
|
Pečenjem rakija dobija specifične arome koje kod nas jo± uvijek prolaze u voćnim vinima, ali vani, gdje je veći broj degustacija i ocjenjivanja takovih vina nema prolaza i takvi uzorci padaju na degustaciji.
Znači da je najpametnije fermentaciju odraditi do kraja i onda dodati šećer ili ugušćeni mošt (dandanas mi nije jasno kako se radi i kaj je u stvari ugušćeni mošt). Da li fermentaciju raditi sa običnim šećerom, ugušćenim moštom, voćnim šećerom obzirom da desertna vina moraju imati više od 13% alc.? Kako rade voćna vina u EU 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
markobelafonte
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #10 na: 23 Studenoga, 2006, 13:37:15 » |
|
ja radim sa običnim šećerom... ne znam, ali dosta sam već plasirao tog vina preko granice (u Austriju i Njemačku) putem rođaka i oni mi povratno vele da su ljudi vani dosta zadovoljni sa proizvodom...naravno, ovo možda nije referentan uzorak (radi se o nekih 100-tinjak litara) ali ipak je neki okvir i mislim da nešto pokazuje...ili ne ?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
GIANCARLO
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #11 na: 23 Studenoga, 2006, 21:05:11 » |
|
Ja ću ove godine imati oko 3.000 l kupinova vina. Što misliš da li ga je bolje plasirati vani ili kod nas? Bilo bi mi drago da se vidimo i upoznamo te razmiijenimo iskustva.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
markobelafonte
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #12 na: 23 Studenoga, 2006, 22:36:01 » |
|
Neću ništa tvrditi sa 100 %-tnom sigurnošću, ali ipak ću reći da sam skloniji mišljenju da bih daleko boljem mogao plasirati proizvod vani nego tu kod nas. O čemu se radi: naime, ljudi ovdje doma misle da je cijena litre kupinovog vina preskupa i ne znaju koliko je to u biti jeftino, dok vani možeš dobiti i veću cijenu, a ljudi to znadu cijeniti, naravno, uz uvjet da je proizvod opravdao tu cijenu.
Mogli bi se naći i izmijeniti korisna iskustva, ja sam osobno za to da se skupi više glava jer uvijek više ljudi više zna i možemo izmijeniti iskustva iz prakse... Ja sam inače u ZG, sad, dali je to problem ?
Da ne zamamramo ljude na forumu možemo i na private mail: mzabicster@gmail.com
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alambik
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #13 na: 18 Lipnja, 2007, 14:20:16 » |
|
Ja mislim da je slatka i poluslatka vina najbolje praviti tako da se prvo napravi suvo vino željene jakosti, a da se potom zasladi nekim zaslađivačem koji ne vri, sorbitolom na primer.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
markobelafonte
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #14 na: 18 Lipnja, 2007, 14:35:38 » |
|
mišljenja sam da ideja sa naknadnim doslađivanjem nije najbolja... ali, to je samo moje skromno mišljenje 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|