VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 13:38:56

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Voćna vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 7 Dolje Ispis
Autor Tema: Voćna vina  (Posjeta: 54658 puta)
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« na: 29 Listopada, 2006, 22:38:20 »

Tko ima kakva iskustva u proizvodnji voćnih vina, a naročito kupinovog? Novi zakon o voćnim vinima dozvoljava dodavanje "(patvorenje)" šećera do ...! Interesira me kakvi su zakoni u EU i ostalom dijelu svijeta vezano uz proizvodnju voćnih vina i naravno.
Vaše mišljenje i iskustva u proizvodnji istoga.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #1 na: 30 Listopada, 2006, 07:33:58 »

Postupci proizvodnje gotovo jednaki kao kod "običnih" vina sa razlikom u dozvoljenom doslađivanju (kupinov sok ima od 4-6% sladora).
naš zakon je usklađen sa zakonima EU.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 30 Listopada, 2006, 13:44:22 »

U slabo dostupnoj literaturi postoje potpuno kontradiktorne informacije o količini šećera. Interesira me da li smijem vrenje prekinuti dodavanjem kupinove rakije i kako stabilizirati desertno kupinovo vino prije punjenja u boce obzirom na povećanu količinu neprevrela šećera.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #3 na: 31 Listopada, 2006, 07:58:36 »

sa rakijom nikako, ali je i pitanje koliko bi povećana količina alkohola onemogućila kvasce da odrade do kraja.
Problematika je puno veća kod zadržavanja sladora u vinima, stabilizaciju mikorobiološku nije lako postići, posebice kod crnih vina (i voćnih: kupinovog i malinovog) jer se ne mogu koristiti povećane količine sumpora.
Ja svakako preporučujem fermentaciju odraditi do kraja, a onda dodati slador kao rezervu i u količini koliko se želi postići ostatka u vinu.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #4 na: 01 Studenoga, 2006, 19:29:30 »

Hvala na savjetu, ali još uvijek mi nije jasno kako provesti stabilizaciju. Da li filtriranjem, kalijevim sorbatom, metavinskom kiselinom??? BTW molim te odgovor na moju poruku privatno poslanu.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #5 na: 21 Studenoga, 2006, 22:36:22 »

Pitanje: zašto nikako ne provoditi stabilizaciju sa rakijom od kupina ?
Ja tako radim već neko vrijeme i stvar je ok, naravno koristim svoju rakiju koju sam sam ispekao i za koju mogu tvrditi da je u redu.

Samo me zanima: zašto NIKAKO ne provoditi stabilizaciju sa rakijom ?

Neki posebni razlog ili : ???
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #6 na: 21 Studenoga, 2006, 23:57:49 »

I meni nije jasno. Ja maceriram zamrznutu kupinu u kupinovoj rakiji od 50% alc i nakon maceracije od cca 20 dana prekidam vrenje sa tom rakijom. BTW ove godine mi je rakija ispala mrak. Ima FENOMENALAN miris.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #7 na: 22 Studenoga, 2006, 12:25:09 »

Pečenjem rakija dobija specifične arome koje kod nas još uvijek prolaze u voćnim vinima, ali vani, gdje je veći broj degustacija i ocjenjivanja takovih vina nema prolaza i takvi uzorci padaju na degustaciji.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #8 na: 22 Studenoga, 2006, 16:36:55 »

Eh to već nisam znao, i moram priznati da je informacija korisna  ;)
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #9 na: 23 Studenoga, 2006, 12:41:19 »

Pečenjem rakija dobija specifične arome koje kod nas jo± uvijek prolaze u voćnim vinima, ali vani, gdje je veći broj degustacija i ocjenjivanja takovih vina nema prolaza i takvi uzorci padaju na degustaciji.

Znači da je najpametnije fermentaciju odraditi do kraja i onda dodati šećer ili ugušćeni mošt (dandanas mi nije jasno kako se radi i kaj je u stvari ugušćeni mošt). Da li fermentaciju raditi sa običnim šećerom, ugušćenim moštom, voćnim šećerom obzirom da desertna vina moraju imati više od 13% alc.? Kako rade voćna vina u EU ???
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #10 na: 23 Studenoga, 2006, 13:37:15 »

ja radim sa običnim šećerom... ne znam, ali dosta sam već plasirao tog vina preko granice (u Austriju i Njemačku) putem rođaka i oni mi povratno vele da su ljudi vani dosta zadovoljni sa proizvodom...naravno, ovo možda nije referentan uzorak (radi se o nekih 100-tinjak litara) ali ipak je neki okvir i mislim da nešto pokazuje...ili ne ?
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #11 na: 23 Studenoga, 2006, 21:05:11 »

Ja ću ove godine imati oko 3.000 l kupinova vina. Što misliš da li ga je bolje plasirati vani ili kod nas? Bilo bi mi drago da se vidimo i upoznamo te razmiijenimo iskustva.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #12 na: 23 Studenoga, 2006, 22:36:01 »

Neću ništa tvrditi sa 100 %-tnom sigurnošću, ali ipak ću reći da sam skloniji mišljenju da bih daleko boljem mogao plasirati proizvod vani nego tu kod nas. O čemu se radi: naime, ljudi ovdje doma misle da je cijena litre kupinovog vina preskupa i ne znaju koliko je to u biti jeftino, dok vani možeš dobiti i veću cijenu, a ljudi to znadu cijeniti, naravno, uz uvjet da je proizvod opravdao tu cijenu.

Mogli bi se naći i izmijeniti korisna iskustva, ja sam osobno za to da se skupi više glava jer uvijek više ljudi više zna i možemo izmijeniti iskustva iz prakse... Ja sam inače u ZG, sad, dali je to problem ?

Da ne zamamramo ljude na forumu možemo i na private mail: mzabicster@gmail.com
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 18 Lipnja, 2007, 14:20:16 »

Ja mislim da je slatka i poluslatka vina najbolje praviti tako da se prvo napravi suvo vino željene jakosti, a da se potom zasladi nekim zaslađivačem koji ne vri, sorbitolom na primer.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #14 na: 18 Lipnja, 2007, 14:35:38 »

mišljenja sam da ideja sa naknadnim doslađivanjem nije najbolja... ali, to je samo moje skromno mišljenje  :D
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 7 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!