Nema vam koristi swithom prskati ako gusjenice imaju gozbu na vašim bobicama. Ako bih morao birati prskao bih radije insekticidom neg botricidom. Karenca vam je do 21 dan za većinu insekticida i ako imate vidljiv problem ne znam zašto ne špricati. Zbog karenci sada ne možeš prskati sistemicma. Eventualno možeš tretirati kontaknim bakrom zonu iznad grožđa i ako što ostane zdravijeg lišća obaviti još jedno tretiranje nakon berbe.
Sad se baš stari i ja otpremo na prskanje... Išao je kupiti špric a ovi na zadruzi su mu rekli da je najbolji fungicid za tučom pogođeni vinograd Curazte R. Ali mu nisu rekli da je karenca tom špricu 42 dana. Malo sam gledao po netu kod nas nema za kupiti Curzate R nego ima Curzate B koji je istoga sastava kao i ovaj kupljeni slovenski ali mu piše da je ima karencu 35 dana.Dako je moguče da za dva ista fungicida imaju različite karence?Hvala...
chromgor, rogor, zagor, avaunt...
Karencu svaka država sama određuje na osnovu klime, svojih institucija i zakona. Raspravljali smo o tome i lani. Mislim da je baš to i Zagorac spominjao odnos karenca - SLO - RH.
Imam još samo jedno pitanje ( ove godine) u vezi prskanja vinograda.10.8 smo prskali sa CHAMPION WP 50 + sumpor.Oko 20.8 namjeravamo obaviti još jedno prskanje. Namjeravamo još jedamput iči sa CHAMPION WP 50 moje je pitanje dali je uz njega potrebno staviti i sumpor?Ili više nema straha od pepelnice. Uz kasne sorte imamo i nekoliko zobatica ali i chardonnay pa nam je zato bitno da nam karenca isteče oko 10.9...Hvala
Chromgor, Rogor...gledam danas u apoteki...na etiketi nisu navedene koncentracije za vinovu lozu? Zapravo uopće ne piše da se koriste u vinogradu?