VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 17:13:45

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2011. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 71 Dolje Ispis
Autor Tema: 2011. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 424821 puta)
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #540 na: 03 Lipnja, 2011, 22:14:47 »

Ja protiv botritisa tretiram gorice u 3 navrata i to odmah nakon cvatnje(iako koristim preparate koji poopratno djeluju na botritis)  zatim pred zatvaranje grozda i u početku šare i tako već nekoliko godina i u opće nemam problema sa botritisom. Naravno blagovremeno vršim i zelenu rezidbu, pljevljenje i sl te laganu defolijaciju kao i tretiranje 2 generacije moljca!
tak i ja delam i do sad nisan imal problema sa bortritisom ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #541 na: 03 Lipnja, 2011, 22:22:04 »

Ja dvaput. Nakon otpadanja cvijeća i pred zatvaranje. Switch mi je preskup. I prerazvikan. Meni je dobar i teldor. U šaranju ne upotrebljavam. Vodim se za onim da ipak grožđe prije berbe mora biti bar malo botritično...
Evidentirano

pime ga pime ga
MORDOR
POZDRAV VINOGRADARIMA!
Mlađi novak
*

MORDOR

Email
« Odgovor #542 na: 04 Lipnja, 2011, 07:03:37 »

Ja dvaput. Nakon otpadanja cvijeća i pred zatvaranje. Switch mi je preskup. I prerazvikan. Meni je dobar i teldor. U šaranju ne upotrebljavam. Vodim se za onim da ipak grožđe prije berbe mora biti bar malo botritično...

Switch je skupa njega koristim zadnjeg dakle u početku šare ali smatram da je kvalitetan i ipak isplativ. Kad vidim neke botritisom zaražene gorice a ima ih uokolo gotovo svake godine mislim da se isplati ulaganje u botricide. Treba ispoštivati karence i sve je OK!
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #543 na: 04 Lipnja, 2011, 13:42:57 »

Mi smo prošle godine koristili samo teldor protiv botritisa i to dvaput. Jedanput kod zatvaranja grozdova a drugi put u šari.
Chardonnay je bio bran 25.9 a Graševina 7.10, botritisa uopče nije bilo(1-2%) makar je bila koma godina. Možda je tome doprinjelo i to da sam ja u 9 mjesecu skinuo lišče u zoni grožđa pa se  grožđe nakon kiše brzo osušilo...

Mislim da je agronomski fakutet radio jedno istraživanje o zaštiti protiv botritisa. Koristili su Switch i Teldor. Teldor im se pokazao bolji od Switcha na Graševini...
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #544 na: 04 Lipnja, 2011, 14:00:13 »

Hmm ovakve teze ipak moras poduprijet nekakvim opipljivim linkom. ;)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #545 na: 04 Lipnja, 2011, 14:03:48 »

Znam. Tražim ga po netu ali ga nemogu pronači... Kad pronađem link stavit ču ga na net...
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #546 na: 04 Lipnja, 2011, 16:55:10 »

Switch nije bezrazložno najskuplji botricid na tržištu. Teldor je također vrlo dobar,izrazito je perzistentan. Imate još pirimetanile(mythos-pyrus-cezar-botril) te boskalide kao dobre preparate za sivu plijesan.

Inače potpisujem mordora.

Ja protiv botritisa tretiram gorice u 3 navrata i to odmah nakon cvatnje(iako koristim preparate koji poopratno djeluju na botritis)  zatim pred zatvaranje grozda i u početku šare i tako već nekoliko godina i u opće nemam problema sa botritisom. Naravno blagovremeno vršim i zelenu rezidbu, pljevljenje i sl te laganu defolijaciju kao i tretiranje 2 generacije moljca!

Za sorte koje se beru u listopadu može se eventualno obratiti pažnja na treću generaciju g. moljaca i još jedno dodatno tretiranje botricidima.
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #547 na: 04 Lipnja, 2011, 20:18:19 »

Mi smo prošle godine koristili samo teldor protiv botritisa i to dvaput. Jedanput kod zatvaranja grozdova a drugi put u šari.
Chardonnay je bio bran 25.9 a Graševina 7.10, botritisa uopče nije bilo(1-2%) makar je bila koma godina. Možda je tome doprinjelo i to da sam ja u 9 mjesecu skinuo lišče u zoni grožđa pa se  grožđe nakon kiše brzo osušilo...

Mislim da je agronomski fakutet radio jedno istraživanje o zaštiti protiv botritisa. Koristili su Switch i Teldor. Teldor im se pokazao bolji od Switcha na Graševini...

Moram priznati da sam krivo tvrdio...
Evo članka...
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=18380

Najbolji se je pokazao Switch.

Switch zaraza= 11.85 %
Teldor zaraza =12.67 %
Folicur+Euparen =17.84 %
kontrolna parcela zaraza= 38.49 %

Detaljnije piše u znanstvenom članku...

Vjerovatno zato što je Teldor skoro isto efikasan kao Switch, meni je ostalo u sječanju da je Teldor bolji...

Ispričavam se što sam dao krive informacije...
Evidentirano
Brajda
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #548 na: 05 Lipnja, 2011, 07:55:54 »

Ja sam jučer ujutro špricao sa Mikal Flash +sumpor + Folicur EW 250. Popodne sam dao prihranu Foliarel B + Magnesiogreen. Cvatnja je pri kraju, najavljuju nestabilno vrijeme sa kišom koje ovdje inače nedostaje. U daljnjim špricanjima namjeravam prijeći na bakar. Inače, ovdje na jugu Istre ,protiv pepelnice i sive plijesni koristimo sumporov prah i taj period dolazi sada pa sve do pred berbu  :)
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #549 na: 05 Lipnja, 2011, 11:38:42 »

Ja sam jučer ujutro špricao sa Mikal Flash +sumpor + Folicur EW 250. Popodne sam dao prihranu Foliarel B + Magnesiogreen. Cvatnja je pri kraju, najavljuju nestabilno vrijeme sa kišom koje ovdje inače nedostaje. U daljnjim špricanjima namjeravam prijeći na bakar. Inače, ovdje na jugu Istre ,protiv pepelnice i sive plijesni koristimo sumporov prah i taj period dolazi sada pa sve do pred berbu  :)
Ovo je ok,ak ti je cvatnja pri kraju onda je ko kod mene u Zagorju,još je prerano za bakar,kaj se tiče sumpora on te neće spasiti od sive plijesni  ;)
Evidentirano

Brajda
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #550 na: 05 Lipnja, 2011, 11:50:52 »

Ovo je ok,ak ti je cvatnja pri kraju onda je ko kod mene u Zagorju,još je prerano za bakar,kaj se tiče sumpora on te neće spasiti od sive plijesni  ;)

A vidjeti ću, tako smo radili do sada. Ako ne bude pomoglo ići ću na nešto jače  ;)
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #551 na: 05 Lipnja, 2011, 12:36:50 »

A vidjeti ću, tako smo radili do sada. Ako ne bude pomoglo ići ću na nešto jače  ;)
Jače  ??? Sumpor nema veze sa zaštitom od botritisa,nego je protiv pepelnice,ne znam da je baš dosta i protiv pepelnice,u ovoj fazi,ne bih se petljao u mikroklimatske pozicije u Istri,a i ovisi o vremenu,ali kod mene ga poslije cvatnje skoro pa ne koristim kao glavni preparat,nek dodatak i to ak nije prevruće,iz vlastitog iskustva u ovoj fazi koristim preparate koji imaju dodatno djelovanje protiv botritisa kao npr.folpet u Mikalu koji si koristio ili preparat protiv pepelnice Collis koji ima boskalida koji je i u Cantusu tak da se ušpara nešto i na novcima i na vremenu,a onda pred zatvaranje grozda  botriticid Teldor ili Switch,po grožđu, jer ga nema potrebe bacati po lišću i onda u šari ponovo i to je cijela filozofija,a pepelnica umjesto sumpora Falcon,Crystal,Postalon   ;)
Evidentirano

Brajda
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #552 na: 05 Lipnja, 2011, 12:44:28 »

Da, slažem se,  sumpor ide protiv pepelnice, a ne protiv sive plijesni, ispričavam se na krivoj informaciji  ;D

Do sada smo koristili samo sumpor protiv pepelnice, protiv sive plijesni ništa. Sive plijesni ovdje nema puno, ako se pojavi, obično se čiste gozdovi kod berbe. Tijekom bujanjalisne masne čistimo listove oko grozdova. Ove godine sam prvi put išao sa Folicurom za pepelnicu . Inače ovdje se masovno koristi zaprašivanje sumporom protiv pepelnice, i to je obično dovoljno ukoliko godina nije klimatski nepovoljna kao prošla. Vidjeti ću kako će se stvari razvijati, za sada je sve ok  :)
Evidentirano
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #553 na: 05 Lipnja, 2011, 13:59:35 »

cvatnja je gotova sutra idem sa bortricidom ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #554 na: 05 Lipnja, 2011, 17:31:58 »

Bok!

Da li se smije prskati protiv pepelnice sa sredstvima iz skupine triazola  (  http://www.agroklub.com/zastitna-sredstva/triazoli-31/ )  ako smo već prskali recimo 4 X jednim preparatom iz te skupine npr. Smije li se prskati sa preparatom Tilt ako smo već prskali 4X preparatom Topas u istoj godini u istome nasadu?

Hvala!
Evidentirano
 Str: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!