Imam problema s grinjama u protekle dvije godine. A tako i ove.Špricano prije tjedan dana sa rivalom i demitanom.Planiram sutra opet sa istom kombinacijom + sumpor (prije tjedan dana neke sorte su bile u vunastom pupu).Jel bolje da umjesto demitana stavim acarstin?I jel može poslije magnesiogreen+drin?
Par pitanja, ako nije problem...1) Smije li se dakle sumpor sc 80 koristiti više od 4X godišnje u nasadu?2) Prskao sam već sa Ortus 5 sc prije kojih 10-ak dana, no ukoliko bude potrebe, smijem li ponovno prskati nekim drugim akaricidom prije cvatnje npr. demitanom?Hvala!Pozdrav
Veli FRAC da i strobi grupa spada pod "visoko rizičnu" pa vjerojatno onda vrijede ista pravila kao i za ove koje si spomenuo
Stroby ni nije sistemik, no strobilurinska tretiranja također treba pripaziti koliko se godišnje koriste, jer ima ih još u puno preparata.U biti za sve treba paziti. Dobro je evidenciju voditi o prskanju, jer čovjek se nakraju nenamjerno izgubi u tome i u preparatima.
ili ovak?
Namjerno sam spomenuo strobilurine,prosječni korisnik i ne zna da nije sistemik,nego ti koji imaš struku i volju da to pratiš ili laici poput mene koji iz hobija imaju volju za to,palo mi napamet kad je Vinofil špricao sa Universalisom da pogledam što piše za njega,znači Quadris+folpet,recimo oba kontaktna,a proizvođač veli na svojoj stranici "fungicid sa sistemičnim i površinskim kontaktnim djelovanjem",niš čudno.Em su dosta skupi ti strobi preparati,kaj je još gore FRAC veli da su "high risk",a npr.zastarjeli triazoli "medium risk" po tome je sigurnije kombinirati jeftiniji triazol sa sumporom,ono za 1-2 šprica nego se pouzdati u strobi preparat u istim uvjetima..
Ljudi pojma nemaju što je rezistencija i ne zanima ih a još je tragičnije da ih ni u poljoljekarnama nitko ne upuće na taj problem.
05.04. crveno ulje.13.04. delan 700wg; sumpor 23.04 delan ;sumpor;ortus
Ovo sam našel na nekom Srpskom portalu za Polyram:Tretirane biljke odlično podnose preparat. Nema ometanja normalnog rasta a ni cvetanja već naprotiv Polyram DF pospešuje razvoj zdravih listova i lastara. Jednostavno rukovanje,nema prašine, lako se meša sa insekticidima, folijarnim đubrivima, kao i brzo rastvaranje u vodi zahvaljujući kvalitetnoj formulaciji (DF). Odlično se meša i poboljšava delovanje sistemičnih fungicida.A ovo je Chromosova preporuka:Ne preporučuje se miješati s kiselim sredstvima i folijarnim gnojivima.Pa sad ti mješaj A i jedna zanimljivost od danas .Kupil u Poljodomu Drin od 100ml i piše na njemu 44,99kn,a na kasi se plaća 49,99kn.Pitam kak sad to i reće trgovka da je napisana kriva cijena