meni je ona zelena knjigica od Zoricica "Od grozda do vina" bas jako prakticna i zbilja dobro napisana. budem ja malo pogledo sta ja sve imam doma pa ti javim ako nadem nesto tog tipa.
"Ampelografski atlas", knjiga neprocjenjive vrijednosti za Hrvatsku, ali također značajna u međunarodnim razmjerima. Zbirka svih poznatih sorata vinove loze na našim prostorima, obogaćena umjetničkim ilustracijama svake sorte, lista i grozda, nastavak je periodičkih izdanja Ampelografski atlas I i II dio autora Zdenka Turkovića. Ovi atlasi su izdani 1953. i 1960.g. a sadržavali su po 30 sorata svaki. Ovom najnovijem izdanju, prof. Mirošević je dodao još 30 sorata, što čini ukupno 90. Atlas je već postao obvezatna literatura na gotovo svim Europskim fakultetima na kojima se predaje ampelografija.Probaj si posuditi to negdje u knjižnici i pogledaj. Cijena atlasa je oko 800 kn u knjižari.Ako te zanimaju autohtone sorte. Od novijih sorata, možeš saditi sve koje su preporučene za kontinentalni dio RH.
Zanima me koje bi knjige/prirucnike za podrumarstvo preporucili pocetniku i vikend vinogradaru?Zanima me nesto s prakticne strane. Naime, imam od Zoricica i Mirosevica "Podrumarstvo" i "Vinogradarstvo" ali obje su definitivno namjenjene profesionalnim vinogradarima, enolozima i studentima. Previse je teorije i opisa kompliciranih strojeva/postupaka koji su izvedivi samo u velikim vinarijama. Napominjem, pricam iz konteksta pocetnika, da netko je pomisli da "pljujem" po tim knjigama, dapace! Te knjige bih preporucio svakom pocetniku da se upozna malo s teorijom cijele price i da vidi kako to "veliki" rade.Meni, a vjerujem i ostalim vikend (!) vinogradarima bi trebao prirucnik s fronte . Da li tako nesto postoji? Cuo sam za knjigu "Prakticno vinogradarstvo", ali nisam siguran da li sam zapamtio dobar naziv.Imam oba izdanja prirucnika koji izdaje vinogradarstvo.com portal, i odlican je, iako se primjecuje da se radi o komplilaciji savjeta. Mislim da mu fali jedno vece urednicko preslagivanje sadrzaja. Tako da se dosta stvari ponavlja, u nekim opisima se zaluta, i tako.
Hvala Ivane. Trebala bi biti zanimljiva prica o kompostu. Kako sve to uciniti? Izgleda jednostavno ali ipak potrebna je pomoc? Hvala svakome tko pomogne!