5,6 po baboo je oko 6.5 po brixu. To vino je na granici suho/polusuho
Malo mi to nije jasno. Naime na refraktometru mi je 5,6 po babou jednako kao i 26 oeA ako je 26/4-3= 3,5% ili 35 gr/l. A to je ipak puno secera Dali grjesim u racunici? Molim da me korigirate. Hvala. M
Jednom kad vrenje krene baboo i oechsle skala ne vrijede vec samo brixova. Tu grijesis
Ovdje se javlja kod nas jedna paradoksalna stvar. Refraktometar i baboo se mogu korsititi samo za ispitivanje tek ubranog grozdja ili kada se ono smulja, tj. na pocetku vinifikacije. U toku vrenja moze se koristiti samo Oechsle-metar koji mjeri gustocu mosta/vina u jedinicama gram/litar i krece se u mostu od 1060 do 1120. Kako secer prelazi u etanaol/alkohol koji ima gustocu 780, zbog toga postepeno most u vrenju gubi na gustoci/specificnoj tezini i na kraju dolazi do gustoce 990-997 zavisno o razini alkohola i ekstrakta. Znaci ako Oe dodje ispod 1000 to je pouzdan znak da je vrenje blizu kraja i da nema neprevrelog secera. Svugdje u svijetu se koristi Oechsle-metar (mostna vaga ili u stranoj literaturi hidrometar) koji je siguran vodic kroz vrenje i onda ne bi bilo stalno ovih pitanja da li je vino slatko ili nije. Kod nas nazalost to ljudi slabo koriste i Oechsle-metar je gradiran samo do 1000. Ja sam preko ebay-a kupija hidrometar koji ima skalu od 990 do 1160 i s lakocom pratim tijek vrenja. Savjetujem svima da to uzmu i ovakve rasprave vise nece biti na forumu jer bi to bilo smijesno ljudima izvanka....hidrometar je prva lekcija vinarstva....