Zagrijao sam zbog niste temp. 12'C(vjerujem da je zbog tog i stala ferm.) a mijesao sam da bi „probudio kvase”.Danas idem gore pa cu lagano zagrijavat vise puta po 30 litara vina na 20'C (shema od vina radic). Sumpor nisam mjerio,kod talozenja je stavljeno 40g na 450lit.Uostalom cu vidjet kolika je temperatura vina,mozda ni netrebam zagrijavat,radijator radi 6 dana. Da dosumporim sa minimalnom kolicinom?
Pročitaj ovo ili već jesi ? http://www.vvvforum.eu/index.php?s=219
Ove godine je jako puno mošta koji su stali sa vrenjem ili su imali fiktivno vrenje (kipi a ne skida šećer). Imao sam i ja takav problem. Koliko čujem i većina ostali podrumara imali isto.®alosno da nas agronomi i trgovine ne prate. Sad čitam u gospodarskom da je nedostajalo dušika u prihrani kvasaca i slične stvari. Sve ok, ali kasne 2 mjeseca - poslije bitke svatko je general.Jako neorganizirano, jako površno i nadasve skupo.
kod mene to nije slućaj ...vina su suha na vlastitim kvascima i polaka se bistre.
hm...ima još jedan problem ove godine kojeg nitko ne želi spomenuti a vezan je uz rad kvasaca.ukratko, vezan je uz nedostatak padalina (kiše) pa su zaštitna sredstva ostala "zapećena" na bobicama koja su takva završila u vinifikaciji!kod mene to nije slućaj ...vina su suha na vlastitim kvascima i polaka se bistre.
hehe, same here!