Dosta ljudi i u sloveniji ima takve probleme a sve su ok napravili. Njima su rekli da je to možda zbog toga što se sve manje prska sa bakrenim pesticidima pa da fali bakra u vinu. Ali mi smo koristili bakar tak da nemam pojma zbog čega smrdi. Mislil sam da možda smrdi zbog gljivica tj premalo hrane, ali to je nemoguče jer sam koristio CM i hranu...
Prvi pretok definitivno mora biti otvoren jer se oksidacijom određenih spojeva uspostavlja baza za daljnje arome i dozrijevanje vina, rješava se i CO2. To nije nikakav savjet s foruma, već pravilo.Pročitajte koju knjigu o vinarstvu, ako nemate poslat ću vam ja na mail fakultetsku skriptu iz vinarstva, ako treba!
ovako imama jednu cisternu od 1000lit na fermentaciji u garaži bez vrata prakticki vani pod krovom nije mi stalo to vino u poodrum e sad danas je to na fermentaciji vec 30 dana al jos se osjeti da je dosta slatko ono nisam uopce imao burnu fermentaciju nego fermentacija ide lagano odkako je krenula .da li je to previse da fermentacija traje 30 i duže dana nije ako još i dalje radia jos kolko ima secera trajat ce jos 15 dana, dolazi hladno i to će biti problem, ili sve nekam naguraj još u podrum ili omotaj dobro sa stiroporom i najlonom, zagrij par puta po 50 litara na 20C i promiješaj... da li mu moze sta biti jel ono nikad nisam imao iskustva da toliko dugo traje fermentacija kažem ok 30 dana al po ostatku šećera nece jos 15 dana odkipit koliko je naka minimalna temperatura fermentacije da mi nece stati posto je vani ovisi o kvascima
Svakak propuši!Kantu - dvije s donje pipe nalij na vrh.Za hranu neznam, nemre naškoditi ak staviš pola najmanje doze.Ak je još veća frka, zagrij kantu - dvije i digni temp "mošta" na 20 stupnjeva.Na kraju Bayanusi ak ništ ne pomogne.Ili si zabrij da si baš htio takvo vino. Polusuho...Sretno! I javi kak je prošlo.