pitanjce...dal je uopće moguće da mošt odvrije do kraja, da nema neprovrelog šećera...i koliko je normalno Oe za suho vinoMošt mi je sad na tihom vrenju, jučer je imal 24 Oe u jednoj, i 25 Oe u drugoj inoxici
OK onda, zadovoljan sam vašim odgovorima danas ću zaustavit malvaziju sumporom...pyrovin ili tekući sumpor? Pyrovin bi trebal bit bolji za taloženje kolko čital do sad, na 130 l kolka doza?
nemoj zaustavljat sumporom, raspravljali smo o tome već...zaustavi ili ledom ili pretokom
sorry, nisam do sad naišel na tu raspravu, pa da ne ispitujem previše ak može link na to, hvala
Temperatura prostorije je 25°C (ne mosta) jer se grije i to samo po danu, po noci je grijanje iskljuceno. Upravo sam izmjerio temp mosta i ona je 20°C. Kolko vidim vrenje je pocelo ali mi se cini nekak "tiho". Vrenjaca izbacuje jako rijetko , e sad, moguce da je to zbog dosta praznog prostora u bacvi pa se plinovi akumuliraju unutra pa negdje pomalo izlaze mimo vrenjace (omotao sam poklopac najlon folijom), na uho se u bacvi koja je puna do 2/3 zapremnine slabo cuje kip, ali u ovoj drugoj (1/3 zapremnine ispunjena mostom) nista.
Ili pusti da otkipi do kraja pa nakon točne analize došećeri na željenu razinu.Npr. ako ti ostatak šećera nakon vrenja u analizi bude 3g/l, pretoči i lijepo dodaj još recimo 4 g/l i imat ćeš fino polusuho 7 g/l šećera (ako takvo voliš i želiš).Zaustavljanje je manje više lutrija, pogotovo na osnovi refrakt. mjerenja.
dečki...pa ja nebum prodal litru vina...ak i dam - ide na poklon, nema analize... no dobro, kak da onda, zaustavim malvaziju/muškat da bude ženska pijača?Led? Pretok? Otvoreni ili zatvoreni? Sumpor? Koliko na 130 litara? Pa bude mi odvrelo do kraja....
Danas bio u podrumu i graševina lijepo polako vri,dok rajnski još ništa,taložio sam ga s 20gr.vinobrana jer je bio dosta truli,a stavio sam 30gr.CEG kvasca/100lit mošta.Kvasce sam stavio u subotu oko podneva.Dali sam možda stavio premalo kvasca s obzirom na količinu vinobrana pa zbog toga ne vri ili je nešto drugo u pitanju?