Imam problema već zadnje 2 godine s bistrenjem vina.Naime cijeli proces vinifikacije radim po općim standardima(taloženje, sumporenje, bistrenje, pretoci)Ali smatram da je problem kod mene što mošt natjeram na 18 po baboou. Čini mi se da to kvasci nemogu to odradit do kraja kak treba.Dodam i hranu i prepušem mošt, i pazim na temperaturu, al mi uvijek ostane oko 5-6 g šećera neprovrelog i to me jeb....(probao CEG, CS2, i one obične, čak i vrelko).Na godinu ostavljam mošt na 17 i ja mislim da je to to. (taman oko 11 alkohola)Mišljenja....
Zasto ne beres ranije ako su ti alkoholi previsoki?
Meni su alkoholi na 4 vina 13 i 13,5 % i to mi je prejako. Prebrzo me fata. D2 je 10 %, ali to ne pijem, samo za prodaju !
ne smiješ brati ranije za vrhunska vina, nemaš sve razvijene stvari aroma...kiseline veće... jedino za pjenušac možeš tako
Pa ako su mu sladori uvijek oko 20, zasto nebi brao ranije kad su recimo 18? Pogotovo ako sam kaze da ne voli jaka vina.
A onda neka ga vise optereti, ne vidim drugi nacin.
Ja si nekak mislim da ti uz visoke secere imas manjak kiselina, tak da ti ranije branje uopce nebi skodilo.