Obrao sam vinograd, samlio grožđe, sumporio, otočio 150 lit. mošta u bure, dodao kvasac. Sve što je ostalo u kacama vre kao ludo, osim ove količine u buretu. interesuje me da nisam stavio previše vinobrana (10g/100lit) pa neće da krene vrenje. Napominjem da je slador oko 20 gradi. Šta pametno da uradim da pokrenem vrenje. Napominjem da sam vinobran stavljao dok sam muljao grožđe znači ista količina je i kacama gdje vre i u buretu gdje ne mrda nikuda.
jel se nekome od vas desilo da ohladi mošt na 5°C.Ja sam tek ove godine improvizirao hlađenje mošta sa starim šankomatom, a nisam odmah montirao termostat pa mi je malo "uteklo",a poslije san ga vratio na 17°C grijalicom i provrelo je normalno.Jel mu je to može naškodit? Zasad ne vidim ništa loše.
Kako si kvasce rehidrirao? Koja je temperatura bila vode/mošta prilikom rehidracije kvasaca u posudi?
Da li si stavio hranu za kvasce skupa s kvascem u posudu za rehidraciju?
Da li možeš vidjeti u bačvi šta se dešava; ( nije problem ako je inox).
Da li ti je prošla karenca od zadnjeg tretiranja vinograda s botriticidima?
Pozdrav!Trazim savjet sto napraviti...Grozdje je pobrano u subotu, prije 3 dana. Grasevina je imala 16-17 gradi sladora, nakon trupanja stavljen je lallzim HC, nakon presanja 40g vinobrana na 350 litara mosta, bentonit i zelatina (u nekim srednjim vrijednostima po preporucenom), i talozeno 24 sata.Temperature mosta je kad je pretakan bila oko 18 stupnjeva. Stavljena je minimalna doza hrane za kvasce, OptiWhite i onda CEG kvasci (100g na 350l).Most do danas ne pokazuje znakove vrenja, nikakve! Prosla su dva dana od stavljanja kvasaca.Ne znam sto bi mogao biti problem, pa me zanimaju misljenja. Takodjer, sto biste preporucili sada napraviti da se vrenje pokrene? Pricekati ili u akciju? :-)Napominjem da smo istovremeno pobrali jos grozdja u koje nismo stavljali enzime, niti bentonit ni zelatinu, nego samo sumporili talozili, pa kod pretoka dodali samo OptiWhite i CM kvasce, bez hrane za kvasce.. Taj most je zavrio jos jucer.Hvala,kos
CEG je inače sporiji i "teži" kvasac, nije lokomotiva kao CM kojeg malo što može zaustaviti.No zato ima karakteristike koje CM nema i s te strane ga cijene.CM se ponaša gotovo kao mnogi bayanudi, radi i kod puno nižih temperatura, kod viših alkohola, ali i kod nepovoljnijih kemijskih uvijeta mošta.Preporučujem ga promiješati par puta dnevno, podići sa dna i na taj način isprovocirati kretanje.Da je nešto u moštu kaže vam i podatak da nakon toliko vremena bi i ona mala količina divljih kvasaca započela vrenje.Godina je bila vruća, kemijski sastav mošta je drugačiji i sve to kvascima otežava rad.