Da li možda prerano paniku dižem ili .....
Imam mošt, mješavinu graševine, sivog pinota i schardonaya, pobrano 26.09. Šećer 20. Burno vrenje 4 dana od tada lagano vrenje i sad idem mjeriti šećer, a on na oko 7,8. Da li možda prerano paniku dižem ili .....
Bilo je receno da je kucno mjerenje neprovrelog secera dosta neprecizna stvar. A ako jos i (makar lagano) vrije, ne vidim mjesta panici.Kakvo je na okus? Jako slatko?Po ovom sto si napisao zvuci ok zasad...
razor koja je donja granica za sumpor u mostu a koja gornja
upravo tak, sve je ok i netreba žurit s ničim i paničarit...moj rajnski je bran 24.9 i jučer sam mu mjeril slador, ravno 7 brixa, ugodan na okus, sve 5. za jedno 2-3 dana stavljam vinobran i onda nakon 10 dana pretačem...još uvijek lagano kipi...
Sve je u redu s mirisima itd, malo je sladak ali za 7,8 šećera je to i u redu. Međutim bojim se da ne ostane slatko. Ništa danas otvaram inoxicu i da vidim da li još vrije ,jer vrenjača je premirna .
7.8 brixa ili šećera? 7.8 brixa bi ti bilo jako puno ostatak šećera mislim da preko 20... a ako si to preračunao već da su šećeri to je isto previše...
Mjereno na refractometru, skala sa desne strane 7,2 otprilike. Skinuo danas poklopac sa inoxice, vrenje stalo skroz, kod skidanja se osjetio miris sumpora, ali ne i sumporvodika. Uglavnom sve u redu sa moštom, ali .....
Mjereno na refractometru, skala sa desne strane 7,2 otprilike.
Ma mislim da su ta mjerenja pri niskim secerima izrazito neprecizna. Cak i da si izmjerio po Brixu, a ne po Babou, tesko bi bilo ista reci.6 brixa je 0 g/l secera, 6.5 brixa je 5 g/l secera, a 7 brixa je 10 g/l secera? Jako neprecizno, da ne pricamo da u vinu ima drugih spojeva koji mogu utjecati na refrakciju svjetla pri mjerenju, tako da...Ako hoces stvarno znati kolko ima neprovrelog secera, na analizu. No, cesto je dovoljno se voditi vlastitim senzornim isprobavanjem, pa ako ti je preslatko, a ne vrije, mijesaj, dodaj malo fermaida, probaj zagrijati ako mozes, a ako ni to ne upali, dodaj BC kvasce. Sve ce to tesko pokrenuti vrenje ako je temperatura u podrumu vec pala, ovo iz osobnog iskustva.
Hm, u moštu prije početka vrenja ili u moštu koji vrije?U moštu koji vrije slobodni sumpor većinom ispari ili je vrlo niski.Ako je vrenje gotovo, svakako bi trebalo prekontrolirati slobodni sumpor i po potrebi dodati, naročito prije pretoka s taloga.Može se dogoditi da se vino već do tada oksidira šta zavisi od kvalitete grožđa i načina prerade.