a ja tebe pitam sad, ako si to vec skuzio i prepoznao kao dobar biznis, zasto BAS TI ne krenes sa proizvodnjom suhog grozda??mislim da ces pronaci barem 20ak odgovora/izgovora..
..dosao do faze da bacam 25% van jer imam previse vina,ne mogu ga tolko popiti,bacal ga ne budem,ali niti dijelil badava nekakvim neradnicima
...razmisli o eko proizvodnji...tih 25% viška sigurno nećeš više imati.Bar je kod mene takav slučaj ...premda znam i špricnuti ka zagusti....imaš dobar razlog , smanjiš količine a skoro ništ i ne delaš
Mislim da se svi skupa moramo otarasiti floskula!!!Svi moramo biti svjesni da bespotrebna polivanja u vinogradu, pusta filtriranja i stabilizacije u podrumu nece stvoriti prava i dobra vina, nego samo korektna, sterilna i bez duse. Moramo se prilagoditi prirodi, postivati njene uzuse i principe, raditi vina koja odgovaraju tom podneblju i tim ljudima. No, s druge strane nemojmo pretjerivati u teorijama da vino radi sebe, jer uvjeti i rad u vinogradu te pristup u podrumu odredjuju karakter vina. Svaka bacva nije ista, a kamoli vina s razlicitih pozicija, vinogorja ili viinarskih tehnika. Npr. koliki prinos po trsu, kakvo gnojenje ili npr. temperatura vrenja i vrsta hrasta kod bacava toliko utjecu na vino iz istog vinograda da je apsurdno zanemariti utjecaje tehnologije, znanostii ili doprinosa tradicije i iskustva. Vino u sebi mora sadrzavati sve to, ono ima privilegiju da bude i znanost i umjetnost i tradicija, ukljucujuci drevne tehnike, ali i saznanja moderne enologije. Ali s druge strane, vino ima sposobnost da odaje nas karakter, pristup i preference te kombinacije svega sta smo naveli. I na kraju, svi smo u pravu, jer vino trpi sve.........
Ivan kod tebe je problem sto ti ne volis cinjenicu da zivis u vremenu u kojem zivis. Sve moderno te smeta i zivcira te jer nije iskonsko i nije onako kako se radilo prije 100, 500 godina.A ja se opet vracam na ono kad natocis vino u casu da je to jedino bitno kakvo je, a ne cinjenica kako je proizvedeno ili koliko je jako intervenirano da vi se dobilo ono u boci/casi.
Nisam rekao da je to dobar biznis,mozda je,zasto se Turcima isplati,ja sam hobista,ne uzimam poticaje,nisam na trzistu,radim vino za vlastite potrebe,ne mozes mene u taj kos stavljati,cisto razmisljam,htio sam reci da mogu opstati samo oni,sa proizvodima sa visom dodatnom vrijednoscu,mozda ti sa skrletom,kao autohtoni proizvod tvog kraja,da nadjes kakvu kombinaciju s turizmom,samo pretpostavljam,sumnjam da ti se bude isplatilo grozdje prodavati po 2kn i sl.,moj hobi program je dosao do faze da bacam 25% van jer imam previse vina,ne mogu ga tolko popiti,bacal ga ne budem,ali niti dijelil badava nekakvim neradnicima
izdatke za relativno skupe strojeve i opremu (razno razne filtere, pumpe, flotatore i sva ostala cuda koja nece izmisliti samo da STO PRIJE dodes do konacnog proizvoda, sto je za mene osobno i najveca greska i mana cijele industrijske i konvencionalne proizvodnje)..
a nemoj ga sad zajebavati ,pa kakvu vražju kvasinu ti je cilj proizvesti
Ja bi i nju vrhunsku, ako je moguće, jer je kod nas skuplja vrhunska kvasina nego vino!