VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
23 Travnja, 2026, 03:18:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja jakih alkoholnih pića
| | |-+  Pečenje rakije
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Pečenje rakije  (Posjeta: 421512 puta)
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #105 na: 28 Rujna, 2008, 12:20:52 »

Ne, nisam izgubio strpljenje. Otkud mi pravo da gubim strpljenje u razgovoru sa nepoznatim?.
Jedna litra na sat, sa kotlom od 100 litara, zaista je kap po kap. Zaista, ja ne mogu da zamislim toliko tanak mlaz koji za sat vremena ne bi ipak dao više od 1 litre.
Ali u redu, ako vi kažete da može, i da je to zaista mlaz (koliko god tanak ali ipak mlaz, a ne kapanje), verujem vam.
Tri litre na sat je jedan tanak mlaz. Pet litara na sat je tek malo deblji. Kod 3 litre se mlaz, na izlazu, povija još nazad. Toliko je slab da kreće uz izlaznu cev pa se tek nakon par milimetara odvaja od nje.
Kod prebrze destilacije uhvati se preko 10 litara na sat. To sad više nije tanak mlaz.
Kad destilirate kap po kap onda zaista maksimalno snižavate temperaturu kapka i hvatate maksimalno jaku rakiju (za dati kotao).
Ono što ja želim reći je da to ne znači i automatski najbolju rakiju jer mi moramo prvo definirati šta je najbolja.
U primeru sa viljamovkom ste videli da najbolja poteče tek nakon 1,5 litru nakon početka curenja. To je daleko iza prvenca. To jest, očigledno je da najjača i najčistija nije proglašena najboljom.
Stara mudrost da je kap po kap najbolji način destilacije stoji, ali stoji relativno. Nekad su ljudi pravili lošije komove i hvatali rakiju duboko u patoku. Pod takvim okolnostima jedino što je malo popravljalo kvalitet destilata bilo je vrlo spora destilacija.
Mala brzina destilacije i danas je uslov za kvalitetnu rakiju ali se pri određivanju te brzine ne može po automatizmu uzeti "što sporije to bolje" nego pre "optimalizovati brzinu". Istina, ako se optimalizuje uvek dođemo do zaključka da treba sporo destilovati ali nema smisla ni presporo.
U svakom slučaju 1 litra na sat je, po meni, nepotrebno sporo.

I evo jedan kuriozitet:

U Švedskoj je proizvodnja alkohola kod kuće zabranjena. U zakonu to, međutim, tako nekako čudno piše da ispadne da je zabranjeno imati aparat za destilaciju. I onda su se Švedi dosetili i napravili neki aparat koji se ne može nazvati destilacioni aparat (po definiciji šta je destilacioni aparat) jer u njemu kom ne vri. Naime, zagreje se tek na nekih 50-55%. Taj se aparat, na toj temperaturi, ostavi nekoliko dana, i rezultat je nekoliko decilitara čistog alkohola.
Znači, uz jednu brzinu destilacije od 1 litra na sedmicu dobija se izuzetno čisti alkohol!
Sad se vi ravnajte prema tome pa smanjite vašu brzinu još više i videćete da će vaš destilat sve više ličiti na šprit.
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #106 na: 29 Rujna, 2008, 07:03:23 »

hvala alambik. Tvoj odgovor mi je savršeno jasan, to je ono što sam želio čuti.
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #107 na: 29 Rujna, 2008, 07:47:30 »

Prespora destilacija bi onda mogla biti jedan od razloga zašto mi rakija nema dovoljno dobru aromu, nego više vuče na špirit.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #108 na: 29 Rujna, 2008, 08:51:55 »

Između ostalog, da.
Kod destilacije imamo nekoliko faktora, a osim toga oni se stalno, kako destilacija odmiče, menjaju.
Jedini način da ih držimo sve pod kontrolom, i na najbolji mogući način "pomirujemo" (zato što su često jedan drugom suprotstavljeni) je da dobro razumemo osnovne principe destilacije.

Uzmite vaš sopstveni primer sa tek ispečenom viljamovkom. Rekli ste da je dobra rakija počela na 60% alkohola. Pre toga ste imali 1,5 litru bašice.
Bašica je, strogo tehnološki gledano, onaj početni deo kod destiliranja koji je bogat aldehidima. U kazanu od 70 litara koma, ako nije prepek, ta bašica, tehnološki gledano, ne bi trebalo da je veća od 4-5 dl. Vi ste ipak, opravdano, produžili bašicu na 1,5 litru.
Uzmite sad da je moguće jačinu vatre precizno regulisati (što, nažalost, ni izdaleka nije moguće). U tom slučaju biste vi mogli nakog pola litre bašice vatru toliko pojačati da vam, umest 68% curi 60% !!
Na taj način biste odmah nakon pola litre bašice ušli u zonu dobre rakije.

(ova rakija je, istina, drugačija nego ona kad je poteklo 60% 1,5 litre bašice, zbog drugačije ponude iz kotla, ali bi bila sasvim zadovoljavajuća i verovatno biste je mogli prirdružiti rakiji a ne stavljati je u bašicu).

Upravo ovo i jeste princip destilacije u savremenim destilacionim uređajima sa deflegmatorima. Deflegmatori su uređaji, u kapku, koji imaju autonomni sistem hlađenja vodom. Dakle, ono što ne možemo fino regulirati vatrom možemo autonomnim hlađenjem u kapku. U takvom uređaju vi biste hlađenje jednostavno, u početku, smanjili, ili potpuno isključili, a tek ga kasnije povećavali, i na taj način velik deo vašeg destilata "zbili" biste između 45% i 60%.
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #109 na: 30 Rujna, 2008, 19:25:46 »

danas sam pekao kazan sa bržom destilacijom oko 3l u jedan sat, ali sad me muči curenje rakije koje nije jednolično, tj. curi u impulsima, kao što srce pumpa krv u žile. Znaš li uzrok te pojave? Je li to uobičajeno ?
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #110 na: 02 Listopada, 2008, 00:29:58 »

Mislim da znam. Radi se o tome da se kom ne zagrejava ravnomerno. To se događa i kod dobre, široke vatre na drva, a naročito u destilaciji na plin. Površina na koju dolazi plamen je relativno mala što znači da je snaga po jedinici grejane površine velika. Tu dolazi do pregrejavanja koma tako da para koja se stvori tu, na dnu kotla, dobije veliku kinetičku energiju i pre nego što uspe da deo svoje topline prenese na ostalu masu izleti u kapak, i dalje u hladionik. U sledećem trenutku, nova para, ipak malo ravnomernije zagreje ostatak koma (jer je prethodna, na svom putu, ipak ostavila malo topline) pa u kapak izlazi para sa manje kinetičke energije. I sve tako u krug.
Problem je tim izraženiji što je površina zagrevanja manja (za istu ukupnu snagu, što će reći po jedinici grejane površine veća snaga), i time što je kom gušći (manja pokretljivost zagrejanih čestica unutar koma).
Dakle, kom treba redovno mešati.

Kad snagu toliko smanjite da destilirate samo 1 litru na sat, onda je snaga dovoljno mala da na dnu kotla, na mestu gde dolazi plamen, delovi koma ne mogu dobiti toliko veliku kinetičku energiju da sa dna do površine izlete a da prethodno veći deo svoje topline ne predaju ostatku koma.

Čak, ali to nije moje iskustvo nego sam ga čuo od drugih, neki destilateri ugrade mali elektromotor na mešalicu, sa redukcijom, pa tako mešanje koma, iako lagano, stalno se događa, i to garantuje ujednačeno zagrevanje.
Naravno, najbolje je rešenje indirektno zagrevanje kotla ali takvi kotlovi su značajno skuplji. To su kotlovi sa duplim dnom gde je u međuprostoru voda.

I opet jedan kuriozitet, ovaj put iz vlastite prakse:
Jednom sam destilirao toliko gust kom od nekih krušaka da je bio konzistencije dečje kaše. Stavio sam ga na sloj čiste slame (drugačije bi sigurno zagoreo) ali tad mi se javio drugi problem: delovi koma dobijali su toliku kinetičku energiju da su prolazili i hladionik nekondezovani, a ako samo malo smanjim vatru prestaje destilacija.
U osnovi to je ista pojava koju i vi opisujete samo ekstremnija, i bez ikakvog ritmičkog uspostavljanja (i rušenja) ujednačenog tempa.
Evidentirano
zeez
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #111 na: 02 Listopada, 2008, 21:29:33 »

alambik,hvala ti na svim dosadašnjim savijetima,razmišljanjima i iskustvima koje nesebično dijeliš nama nepoznatim ljudima. Ja sam evo danas ispekao posljednji kazan. Spremio sam rakiju na dozrijevanje i za 6 tjedana ću ju razrijediti, pa ću ti se javiti sa rezultatima.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #112 na: 04 Listopada, 2008, 09:55:38 »

Meni je opet drago ako sam makar malo pomogao u dobijanju kvalitetnije rakije i nema mesta zahvaljivanju jer radim to i zbog vlastitog užitka.
Jedino mi malo nedostaje na ovom forumu više ličnih iskustava učesnika i vlastitih razmišljanja i teza, pa da se otvori pravi debatni klub (ne svađalački, nije ovo politički forum!) koji bi svima bio od koristi.
Evidentirano
bded
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #113 na: 07 Listopada, 2008, 12:47:51 »

Pretpostavljam da će Alambik kao stručnjak na ovom podforumu odgovoriti, a ako netko drugi zna svi savjeti su dobrodošli.

Evo malo sam pratio ovu raspravu i pročitao sve postove i odlučio sam ispeči malo rakije. To će mi biti 2. put u životu. Imam jedan mladi amaterski voćnjak i pribrao sam, oko 200 litara koma (kruške, šljive i nešto bresaka) mislio sam da će toga biti ni 100 litara pa nisam odvajao posebno, a na kraju se ipak pribralo. Sada me interesira temperatura vode oko spirale, koliko ona smije biti topla. Jer koliko se sjećam nakon par kotlova prva polovica vode se dosta zagrije pa me interesira da li to treba nakon nekog vremena izbaciti i zamjeniti hladnom vodom ili netreba ????

2. pitanje. Nakon koliko dana se sirova rakija prepiče, dali se može odmah ili treba odstojati neko vrijeme?
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #114 na: 07 Listopada, 2008, 19:55:54 »

Hvala na ovom tituliranju moje malenkosti kao stručnjaka. :)

Voda u hladioniku (stabarci) treba na vrhu da bude vrela, u polovici mlaka a dole, pri izlazu destilata iz hladionika, hladna.
Ako je hladionik dobro proporcioniran moralo bi biti moguće bar dva kazana u jednokratnoj destilaciji, ili čak jedan celi kazan u prepeku, izvesti bez rashlađivanja vode.
Ako je vodu ipak potrebno rashlađivati onda svežu, hladnu vodu dodajte crevom na dno hladionika, a vrelu, sa vrha odvodite van. Gotovo svaki hladionik ima na vrhu otvor za vrelu vodu. Ako nema onda morate improvizovati. Recimo nekim lončićem sa same površine prvo izgrabite desetak litara vode pa onda crevom, koje vežete uz neki štap, i potopite ga do dna, dodate deseta litara hladne.
Ovo ponoviti toliko puta dok ne dobijete onakav raspored hladne, mlake i vrele vode kako sam na početku opisao.
Čim primetite da se granica vrele i mlake vode spušta na dole, ponovo u akciju.

Sirovu rakiju je najbolje, pre prepicanja, ostaviti neko vreme da se stabilizuje (1-2 meseca, a može i duže).
Ovo je sigurno važno ako nam je ambicija vrhunski destilat, a ako nije (a sadova rakija za kakvu vi imate spremljen kom, sigurno ne može biti vrhunski destilat) onda je ova mera i manje važna. Dakle, ako vam je organizaciono lakše da odmah nakon prve destilacije i prepečete, uradite tako. Ako vam je pak svejedno, onda ostavite sirovu rakiju da se malo stabilizuje.
Evidentirano
bded
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #115 na: 07 Listopada, 2008, 21:46:29 »

Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #116 na: 18 Prosinca, 2008, 00:11:53 »

Zbog cega dno kotla zna zagoriti i dali postoji kaka finta da se to izbjegne. A kada vec zagori kako ga najbolje i najlakse ocistiti ?

Otkad koristim trodijelni inox komplet protiv zagaranja koma,nikad,ama baš nikad nije mi zagorjelo,ma šta god pekao.Stavlja se na dno kotla,miješanje nepotrebno,a kotao sve čišći i sjajniji. Javi se na
 pvt ili E mail .

Evidentirano

46.086344, 16.117566
bistrica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #117 na: 11 Veljače, 2009, 23:26:17 »

Hvala za stručno, uvjerljivo i argumentovano pojašnjenje o osnovnim principima destilacije sa aspekta fizićkih promjena...
Na postavljenu tezu da je za sirovu rakiju najbolje, pre prepicanja, ostaviti neko vreme da se stabilizuje (1-2 meseca, a može i duže) stvarno me zanima iz kog razloga i molim te za pojašnjenje, kao i odgovor na pitanje, ako je uobičajena brzina destilacije sa kotlom od 100 litara (a to je 70-80 litara komine), iznosi između 3-5 litara na sat, kolika je na kotlu od 300 litara
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #118 na: 24 Veljače, 2009, 11:35:25 »

Već duže vrijeme pečem razne rakije u bakrenom kotlu.Radim dobre rakije (moje subjektivno mišljenje).
Zanima me da li se mora destilacija vršiti baš u bakrenom kotlu? tj.da li bakar ima kakvog utjecaja na destilat, jer mnogi s kojima sam raspravljao tvrde da mora biti bakar,ali mi te tvrdnje nitko ne može argumentirati.
Pa . . . ako neko zna i ima volje nek mi objasni ???
Evidentirano
bistrica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #119 na: 24 Veljače, 2009, 19:27:43 »

Jako čudno pitanje za nekog ko je na forumu još od 2006. godine., ali nema veze makar da malo narušimo ovo masovno čutanje.
Na tvoje pitanje zašto bakreni kotao, kratak odgovor bi bio, iz više razloga koji se mogu svrstati u dvije grupe i to  grupa fizičkog odnosno termodinamičkog uticaja na samu destilaciju uz obrazloženje da je bakar idealan provodnik a detaljnije o posljedicama i naćinu uticaja na tok destilacije pa time i na kvalitet rakije u Alambikovim izuzetnim i nadahnutim obrazloženjima u odjeljku „Malo teorije o destilaciji“.
Druga grupa bi bila hemijski uticaj na kvalitet produkta destilacije koji bi se kod rakije mogao obrazložiti ćinjenicom da elektrolitički bakar katalizira odnosno pospješuje hemijske reakcije koje dovode do stvaranja poželjnih produkata koji direktno utiču na aromatski profil destilata i pored toga još i ćinjenicom da je elektrolitički bakar u stanju da za sebe veže cijanovodoničnu kiselinu, kao nepoželjnu komponentu,  i time smanji njenu ukupnu količinu u dobivenoj rakiji.
Drugi materijali to ne mogu obezbjediti kao što to ne može ni bakar sa većim udjelom nećistoće.
Evidentirano
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!