molim te alambik da mi odgovoriš zašto mi se gornji dio koma,zakorena kapa, spustila, to jest utopila u tečni dio koma. i još jedno pitanje: razredio sam običnom vodom cca 10% kom prije destilacije, jer mi se učinio dosta gust. da li sam pogrešio i da li će to utjecati na kvalitetu???
Uzmimo da se u našem primeru ravnoteža uspostavila na 85 C. Tad je kapak 8 C hladniji od pare. U toj pari imamo paru alkohola koja je na 93 C dosta pregrejana, i paru vode koja je na 93 C nešto pothlađena (temperatura ključanja alkohola je nešto preko 78 C a vode 100 C). Znači, kad ova para udari u stenke kapka, deo će se tamo kondenzovati, i to uglavnom onaj deo sastavljen od vode. Kad se na kapku nakupi dosta kondenzata počinje da kaplje na dole, nazad u kotao. Ovu povratnu kišu nazivamo interni refluks i vrlo je važna za destilaciju.Dakle, sa kapka pada kiša od 85 C i susreće se sa parom od 93 C. Ovo rezlutira time da interni refluks "u hodu" kondenzuje dio pare koja mu dolazi u susret i povlači je sa sobom nazad u kotao. Para koja se kondenzuje uglavnom je onaj deo sastavljen od vode.Tek ona para koja prođe nekondezovana kroz ovu kišu izlazi u hladionik. To je, recimo, u ovom slučaju para sa 78% alkohola (od početnih 55%).