VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
19 Travnja, 2026, 10:45:11

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ostalo
| |-+  Proizvodnja jakih alkoholnih pića
| | |-+  Pečenje rakije
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Pečenje rakije  (Posjeta: 421269 puta)
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #30 na: 14 Listopada, 2007, 21:31:38 »

Zna li netko gdje se može nabaviti destilator ili kotao za rakiju od 500 litara ili više?

Ja, sve što sam viđao u standardnoj proizvodnji, kad je alambik u pitanju (a pretpostavljam da vi tražite alambik), bilo je do maksimalno 250 litara.
Ali, s druge strane, ne sumnjam da vam svaka ozbiljnija radionica rakijskih kazana može, po narudžbi, napraviti i veći, samo pitanje je da li se to isplati. Prvo zato što se moraju prilagođavati alati, a majstori to znaju onda lepo naplatiti, a drugo što je potreban dosta masovniji bakar (debljina bakarnog lima) što onda još dodatno poskupljuje kazan. Na kraju će ispasti da je jedan kazan od 500 litara dosta skuplji od 2 od 250.
Ja jesam viđao velike alambike, i od 3 000 litara, a jednom jedan od 5 000.
Međutim, morate biti svesni da kod tako velikih kazana imate problem i zagrijavanja. Na primer, da biste 500 litara komine doveli do tačke vrenja, sa 20 kW, treba vam više od 2 sata. A ovih 20 kW je neto snaga energije koja dolazi na kominu. Dakle, vatra treba da bude, možda 30-35 kW da bi neto bio 20. A to je jako, jako velika vatra. I onda čak, kao što sam rekao, treba vam više od dva sata da provri.
Ili, da bi provrelo za sat vremena (što je neko uobičajeno vreme zagrejavanja kod alambika ispod kojeg se loži vatra), treba vam snaga od 50 kW.
To već prelazi mogućnost drveta i moraćete da ložite kamenin ugljenom! (upravo su ovi veliki alambici koje sam pomenuo bili loženi koksom).

Velike destilacione urađaje pravi nekoliko firmi u Nemačkoj, i tamo se može sve naručiti. Ali za cenu ne pitajte!
Inače, reč je o najsavremenijim, i sigurno najboljim svetskim destilacionim uređajima, samo to nisu alambici. i zagevaju se parom (dakle treba vam i parni generator određene snage).
Zato mislim da treba da još jednom preispitate svoju želju da radite sa tako velikim kotlovima (možda je i opravdana, ali ništa nam o njoj niste rekli).
Veoma često je ipak isplativije raditi sa manjim kazanima, pa ako je baš potrebno, više manjih, nego jedan veliki.
Evidentirano
vedrosplit
Guest

Email
« Odgovor #31 na: 15 Listopada, 2007, 22:11:11 »

Bravo Alambiče kvalitetan odgovor, razumija sam sve šta si htio reći. Sve to mi izgleda logično i mislim da bi slobodno mogao početi razmišljati o dva manja. Nije mi bilo jasno kako ih nema na tržištu, najveći su 270 litara koje sam uspio pronaći. zahvaljujem se i pozdrav forumašima
Evidentirano
milan-pu
Guest

Email
« Odgovor #32 na: 05 Studenoga, 2007, 12:54:03 »

Jedna od najčešćih, a u isto vreme i najneshvatljivijih grešaka je da se željena jačina pošto poto mora dobiti ispod kazana!
To, jednostavno, najčešće nije moguće. Ako rakija počne sa 70%, i postepeno joj pada jačina, da biste dobili "ispod kazana" 40% morate u rakiju hvatati i 20%, pa verovatno i niže, a to je sasvim sigurno patoka, puna fuzela, što bi Nemci rekli, to jest smrdljivih viših alkohola.
Dakle, rakija se hvata prema kvaliteti, a nikako prema jačini, a jačina se kasnije dobija razređivanjem vodom.
Vi međutim kažete da se pri razređivanju muti, iako je voda demineralizovana.
Uzroci zamućenja mogu biti razni. Treba prvo da isključite mogućnost da je to zbog vode.
Uradite sledeće: uzmite 1 litru te vaše 57% rakije (proverite još jednom da li je to korektno izmerena jačina, takođe i s obzirom na temperaturu, alkholmetri su baždareni obično na 20 C i ako rakija nije na toj temperaturi prilikom merenja, rezultat se mora korigovati). Dodajte u nju (57/40 x 100) - 100 = 42,5 cl, ili 425 ml čiste destilovane vode, kojoj je temperatura ista kao i temperatura rakije. Tad ćete dobiti 40% rakiju.
Dodavajte vodu u rakiju, a ne obrnuto, i sipajte je polako uz dobro mešanje.
Ako se i posle ovoga rakija zamuti onda očigledno nije do vode nego, najverovatnije, do eteričnog ulja iz grožđa. U tom slučaju treba videti šta se mora uraditi da se rakija izbistri, ali, da vas utešim, njačešće se izbistri sama od sebe, samo je treba ostaviti mesec-dva da miruje.
U svakom slučaju, ako nije do vode, i ako neće sama da se izbistri, javite se pa da vidimo šta dalje.

Alambiče pozdrav
odradio sam po tvojim uputama i sve je redu i naravno prenio prijatelju, probali smo postupak sa njegovom i njegova se je zamutila kao i moja predlani (lani nisam ni probavao), rakija je zamućena i lagano bjelkasta, (slično kao kad se kapne par kapi mlijeka u vodu) prošlo je mjesec i pol, mrvicu se izbistrila ali očito negdje je greška.
Spomenuo si eterična ulja, pa te molim da napišeš nešto više o tome, pogotovo kako izbjeći da budu u rakiji.
zahvaljujem
PS. najgore je stalno slušati prijateljevog oca: kako smo glupi "ki je vidija stavljati vodu u rakiju"
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #33 na: 10 Studenoga, 2007, 09:15:12 »

Takođe pozdrav Istri i Puli.
Upravo sam se vratio sa puta. Bio sam i u Hrvatskoj, i u Srbiji, tačnije u njihovim ravničarskim delovima, i nadegustirao se loših rakija >:(

Odmah da vam kažem: voćne rakije, a naročito lozova, nisu mi uža specijalnost (uglavnom proizvodim žitne rakije) pa su moji odgovori na tu temu više uopšteni nego što bi želeli oni koji postavljaju konkretna pitanja.

Eterična ulja bi se mogla odstraniti iz rakije (naknadnim tretmanom destilata) ali to nije poželjno. Naime, upravo ona daju rakiji specifičan okus i miris.
Ovde se radi o tome da se eterična ulja bolje otapaju u alkoholu nego u vodi i da je njihova koncentracija u jakom destilatu dovoljno mala da potpuno budu otopljena dok, kad se destilat razredi (udeo vode poraste) jedan deo tih ulja ostane neotopljen.
Ako biste sad u rakiju dosuli čistog špirita i tako rakiji podigli postotak alkohola, ona bi se ponovo, gotovo direktno, izbistrila.
Ali to nećemo raditi jer nam ne treba špiritus nego rakija.
Neotopljeno eterično ulje može se istaložiti bentonitom, i/ili odstraniti filtracijom ali to, kao što sam već rekao, nije poželjno, jer uklanjamo iz rakije dobar deo onoga što nam je cilj da u rakiji bude.
Nejasno mi je iz vašeg pisma da li se rakija ipak na kraju izbistrila.
Ako je ostavite mesec-dva da stoji neotopljena eterična ulja se na kraju ipak otope i rakija se izbistri.
Ako to ne uspe nema druge nego da je prislno bistrite.
Inače, ne zamute sve rakije. Čak bih rekao da su one koje se mute u manjini.
Dakle, to je do vrste voća (grožđa), to jest kvaliteta komine. I načina destilacije, dakako.
Međutim, kad destilišemo alambikom tehničke mogućnosti su nam prilično ograničene pa nema druge nego da pokušamo rakiju da bistrimo onako kako sam gore opisao.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #34 na: 10 Studenoga, 2007, 10:23:50 »

U pravu je i otac vašeg prijatelja, ali u pravu smo i mi.
Svako je u pravu u delu svoje istine.
On je naučio da je rakija ili jaka, pa čista, ili meka, pa smrdi na patoku. I jedno i drugo može bez vode.
Mi smo u pravu jer želimo "meku" rakiju koja ne smrdi na patoku. A to bez vode ne može.

Niste mi ništa rekli koliko je bila jaka rakija koju ste razređivali. Nije isto razređivati 70% na 40% i 55% na 40%.
U prvom slučaju zamućenje je izvesnije i jače.
Vi možete i alambikom da napravite i 70% ali i 55%.
Pročitajte o tome šta sam pisao na temi o teoriji destilacije.
Evidentirano
Bugsy
Guest

Email
« Odgovor #35 na: 12 Studenoga, 2007, 09:34:59 »

UPOMOC!!!!!!!!!!
Pekao sam rakiju od sljiva sa drugarima i nisam uspeo da ih ubedim da odvojimo i bacimo prvih 3-4 dl tecnosti = metil alkohola   >:(
Da bih ga sada odtranio iz rakije, da li moram ponovo da prepecem ili jednostavno mogu rakiju da sipam u serpu, zagrejem na 60-70 C i drzim tako jedno 10-ak minuta da bi metil ispario? Moram da napomenem da nemam merac alkohola.
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #36 na: 12 Studenoga, 2007, 20:07:19 »

UPOMOC!!!!!!!!!!
Pekao sam rakiju od sljiva sa drugarima i nisam uspeo da ih ubedim da odvojimo i bacimo prvih 3-4 dl tecnosti = metil alkohola   >:(
Da bih ga sada odtranio iz rakije, da li moram ponovo da prepecem ili jednostavno mogu rakiju da sipam u serpu, zagrejem na 60-70 C i drzim tako jedno 10-ak minuta da bi metil ispario? Moram da napomenem da nemam merac alkohola.

Za ovaj put popijte je takvu kakva je a sledeće godine odvojite prvenac.
Nije toliko problem metanol nego aldehidi. Daju onaj paleći osećaj u ustima.
Metanola ima više nego što bi bilo da ste pravilno odvojili prvenac ali mu je koncentracija još uvek toliko mala da se ne morate bojate. Da biste se otrovali njime morali biste u kratkom vremenskom periodu popiti 3-5 litara rakije i verujete mi da nećete stići da se otrujete metanolom već, nakon 1-1,5 litre, etanolom.
Evidentirano
Bugsy
Guest

Email
« Odgovor #37 na: 13 Studenoga, 2007, 09:54:00 »

Puno hvala na savetu, ja sam se vec bio prestravio da cu posle tolike muke morati da bacim sve  ;)
Inace nema uopste "onaj paleci osecaj u ustima", ukus je prva liga, samo je malo jaca.
Evidentirano
milan-pu
Guest

Email
« Odgovor #38 na: 13 Studenoga, 2007, 14:11:54 »

Zahvaljujem na odgovoru
Ovako: rakija se još nije izbistrila, primjetna je razlika od "čiste", šteta što nismo povremeno fotografirali za u buduće.
razrijeđivali smo sa 55% na 42%.
Jednu stvar prije  nisam naveo, ni ja ni prijatelj nismo odvajali prvenac, možda je u tome caka?
Što kaže kolega Bugsy "malo je jača" u ustima. ;D

Slijedeće godine obratiti ćemo pažnju na sve detalje.

Inače sad više obračam pažnju i primjetio sam po konobama po Istri koje nude rakije sa medom, smokvama, raznim travama itd. istu takvu mutnoću (to je dodano naknadno u gotovu rakiju), naravno gazda ni u ludilu nebi priznao i tvrdi da je to od dodataka, ali meni se čini da time "zamaskiraju" mutan proizvod.
Pozdrav
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #39 na: 14 Studenoga, 2007, 21:04:40 »

Zahvaljujem na odgovoru
Ovako: rakija se još nije izbistrila, primjetna je razlika od "čiste", šteta što nismo povremeno fotografirali za u buduće.
razrijeđivali smo sa 55% na 42%.
Jednu stvar prije  nisam naveo, ni ja ni prijatelj nismo odvajali prvenac, možda je u tome caka?
Što kaže kolega Bugsy "malo je jača" u ustima. ;D

Slijedeće godine obratiti ćemo pažnju na sve detalje.

Inače sad više obračam pažnju i primjetio sam po konobama po Istri koje nude rakije sa medom, smokvama, raznim travama itd. istu takvu mutnoću (to je dodano naknadno u gotovu rakiju), naravno gazda ni u ludilu nebi priznao i tvrdi da je to od dodataka, ali meni se čini da time "zamaskiraju" mutan proizvod.
Pozdrav

Ja imam slican problem sa destilatom od suvog grozdja, grozdjica (izvinjavam se sto kuckam ovo sa laptopa na kojem nemam instalirane dijakriticke znakove).
Kad je razredim redovno se zamuti, medjutim meni se uvek nakon 2-3 meseca izbistri.
Pravio sam jednom na toj bazi kruskovac pa sam je razredio na cak 25%. Toliko se zamutila, i toliko dugo je bila mutna (sigurno pola godine) da sam vec mislio taj kruskovac da bacim. Ali sam ga zaboravio u balonu u podrumu.
Kad sam ga se setio, i pogledao, a on bistar!
Doduse sa talogom, ali bistar.
I da dam potpunu informaciju: nije ta bistroca ona kristalna ali je sasvim prihvatljiva.
Evidentirano
boyan
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #40 na: 17 Studenoga, 2007, 22:10:08 »

zdravo svima
do sada sam pekao rakiju od sljiva (dosta rakije) i nisam nikada imao problema ovih dana sa par prijatelja resimo da ispecemo lozu.
e sad nemojte da se smejete jer to nije ni loza ni grapa ni mi sami nemamo pojma kako da je nazovemo u svakom slucaju odemo u samoposlugu i kupimo:
10 kg grozdja
7 kg secera
80 L crvenog 12% vina mozda smo mogli ovo vino da popijemo da ne pecemo rakiju ;-: imalo bi isti efekat

izmeljali grozdje i dodali u 21 litar mlake vode 7 Kg secera pa to sve stavili da provri u jednom pl. buretu
kada zavrsi vrenje planiramo da to pomesamo sa 80 l vina i onda pecemo rakiju
ima li neko od vas neku primedbu dok nije kasno.

kazan je mali 40 kg tako da moze lepo da se eksperimentise
grozdje nije bas nesto slatko. sazrelo negde u nekom magacinu ali nije bilo bolje (original italijansko  ;D)
znam da ne treba  da stvljam secer ali u ovom slicaju bas nema nekog izbora
dali je mnogo secera?
dali da mesam ili prvo posebno da destilisem vino a posebno grozdje?
pozdrav!!!
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #41 na: 19 Studenoga, 2007, 10:20:50 »

Može se i tako napraviti lozovača-vinovica.
Ništa niste pogrešili jedino nisam siguran da li je dovoljno vode za 7 kg šećera.
I šećer ste trebali invertovati a ne samo otopiti.
Svejedno, sve će najverovatnije do kraja proraditi (možda nešto sporije nego što bi bilo poželjno) i možete destilovati zajedno sa vinom.
Evidentirano
boyan
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #42 na: 22 Studenoga, 2007, 21:22:36 »

hvala !!! invertovati bi znacilo okrenuti, prevrnuti, obrnut tako da sad ne razumem sta sam trebao da uradim sa secerom ili se radi o invertnom seceru tek da  znam za sledeci put ako ga bude bilo i kolko vode je trebalo to mogu jos uvek da dodam. hvala alambik nadam se da ce lozovaca-vinovica moci da se pije inace ce ova  ostala trojica da izgube poverenje u moje sposobnosti  ;D   ;) i okrenuti se pivu
Evidentirano
alambik
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #43 na: 24 Studenoga, 2007, 23:50:56 »

Pa šećer se zove invertni a kako biste vi napravili glagol od toga.
Šta biste radili sa saharozom da postane invertni šećer?
Evidentirano
kaj_znachi
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #44 na: 30 Studenoga, 2007, 21:44:33 »

pozdrav!
Ispekao sam rakiju od tropa (koma) i ispala je prejaka 21-23 gradi. Kako je spustiti na 19-20 gradi ?
thx
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!