Poštovanje,Nedavno sam nabavio refraktometar (modernija izvedba sa temp. korekcijom i očitanjem u Oe stupnjevima). Imam i "Vinogradarski priručnik" g. Stipe Stipića gdje se nalaze i dvije preračunske tablice (Oechslova i Salleronova). Napomenuto je da se Oechslova tablica koristi za grožđe iz vinogorja zapadne Hrvatske i srednje Istre (mošt bogatiji kiselinama), dok se Salleronova tablica koristi za vinogorja primorske Hrvatske, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Moj vinograd se nalazi na padinama Medvjednice (Zagreb), pa ako sam dobro shvatio trebam primijeniti Oechslovu konverzijsku tablicu?Lijepi pozdrav, Igor
QuotePo±tovanje,Nedavno sam nabavio refraktometar (modernija izvedba sa temp. korekcijom i očitanjem u Oe stupnjevima). Imam i "Vinogradarski priručnik" g. Stipe Stipića gdje se nalaze i dvije preračunske tablice (Oechslova i Salleronova). Napomenuto je da se Oechslova tablica koristi za groµđe iz vinogorja zapadne Hrvatske i srednje Istre (mo±t bogatiji kiselinama), dok se Salleronova tablica koristi za vinogorja primorske Hrvatske, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Moj vinograd se nalazi na padinama Medvjednice (Zagreb), pa ako sam dobro shvatio trebam primijeniti Oechslovu konverzijsku tablicu?Lijepi pozdrav, IgorMolimo očitovanje Foruma±a na pristigli upit mail-om.Admin
Po±tovanje,Nedavno sam nabavio refraktometar (modernija izvedba sa temp. korekcijom i očitanjem u Oe stupnjevima). Imam i "Vinogradarski priručnik" g. Stipe Stipića gdje se nalaze i dvije preračunske tablice (Oechslova i Salleronova). Napomenuto je da se Oechslova tablica koristi za groµđe iz vinogorja zapadne Hrvatske i srednje Istre (mo±t bogatiji kiselinama), dok se Salleronova tablica koristi za vinogorja primorske Hrvatske, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Moj vinograd se nalazi na padinama Medvjednice (Zagreb), pa ako sam dobro shvatio trebam primijeniti Oechslovu konverzijsku tablicu?Lijepi pozdrav, Igor
Ja se ne bi složio.I direktori, izabele, tudumi ili bilo koj idrugi hibridi moraju imati svoje mjesto na tržištu, a morat će se regulirati zakonom. I od njega se može napraviti puno bolje vino nego što se do sada radilo, čekati sa berbom do faze prezrelosti, obavezno koristiti pektolitički enzim (Lallzym Hc u količini 1,5-2 g na 100 kg grožđa)prošle godine, proba iz Slavonije, Izabela brana sa 18,5°Kl sladora, 8 kiselina, odmah prešano, dobiveno zanimljivo bijelo vino, 700 litara prodano u austriju na seosko domačinstvo bio proizvodnje.
Ja se ne bi složio.I direktori, izabele, tudumi ili bilo koj idrugi hibridi moraju imati svoje mjesto na tržištu, a morat će se regulirati zakonom. I od njega se može napraviti puno bolje vino nego što se do sada radilo, čekati sa berbom do faze prezrelosti, obavezno koristiti pektolitički enzim (Lallzym Hc u količini 1,5-2 g na 100 kg grožđa)prošle godine, proba iz Slavonije, Izabela brana sa 18,5°Kl sladora, 8 kiselina, odmah prešano, dobiveno zanimljivo bijelo vino, 700 litara prodano u Austriju na seosko domaćinstvo bio proizvodnje.
Ma i mene, ali stvar je pristupa.Mene su učili, a i dan danas (npr. vrt od četvrtka "vino bez kemije" a odnosi se na enzime i kvasce, a sigurno znam da taj proizvođač koristi i jedno i drugo i to maksimalno) se pišu stari pristupi i metode.Čovjek mora učiti dok je živ i biti spreman na promjenu mišljenja, stava i saznanja, samo tako može ići naprijed.Kako kaže stara poslovica "Je...s čovjeka koji ne promijeni mišljenje!"
Vino bez kemije, jesi ti bio s Butkovićem kod Gravnera u Sloveniji. On u amfore sprema vino.Sorry, na izjavi, ali nikako se ne mogu složiti s time.Koja je zamjena za SO2? Sorbat? Ne bih se složio tko god je probao to u buteljama.Dalje, Vrt od Večernjaka pišu ljudi koji nisu u tijeku ni sa strukom, a ni previše u glavi!