nije mi jasno gdje griješim12,8 Kl znači da imam 12,8 kg šećera/100 kilograma mošta. kad tu veličinu pomnožim sa 5 dobijem 64 Oe. Sada to dijelim sa 4 i oduzimam 3 pa dobivam 13, što znači da imam 13 kg šećera/100 litara mošta.sada koristim koeficijent 0,6 (čital sam negde da se sa tim množi šećer koji je u 100 litri mošta da se dobije potencijalni alkohol ako pretpostavimo idealni proces vrenja) kojim množim 13 kg/100 litara mošta i dobivam da ću sa tim šećerom kojeg imam dobiti 7,8 % alkohola. Ako sada oduzmem od 10,2 % željenog alkohola 7,8 % dobivam razliku od 2,4 % alkohola. znači formula bi izgledala ovako: šećer(kg/100 l) * 0,6 = alc(%). sada to djelim sa 0,6 i dobivam jednadžbu: šećer(kg/100 l)=alc(%) / 0,6sad podjelim 2,4 % alkohola koji fali sa 0,6 i dobivam da mi fali 4 kg šećera na 100 litara mošta. tako sam si ja to računao. jedine moguće greške su da koeficijent 0,6 nije ispravan ili da dodavanje 1 kile šećera u mošt ne povisuje u moštu šećer za 1 % na 100 litara.
nije mi jasno gdje griješim12,8 Kl znači da imam 12,8 kg šećera/100 kilograma mošta. kad tu veličinu pomnožim sa 5 dobijem 64 Oe. Sada to dijelim sa 4 i oduzimam 3 pa dobivam 13, što znači da imam 13 kg šećera/100 litara mošta.sada koristim koeficijent 0,6 (čital sam negde da se sa tim množi šećer koji je u 100 litri mošta da se dobije potencijalni alkohol ako pretpostavimo idealni proces vrenja) kojim množim 13 kg/100 litara mošta i dobivam da ću sa tim šećerom kojeg imam dobiti 7,8 % alkohola. Ako sada oduzmem od 10,2 % željenog alkohola 7,8 % dobivam razliku od 2,4 % alkohola. znači formula bi izgledala ovako: šećer(kg/100 l) * 0,6 = alc(%). sada to djelim sa 0,6 i dobivam jednadžbu: šećer(kg/100 l)=alc(%) / 0,6sad podjelim 2,4 % alkohola koji fali sa 0,6 i dobivam da mi fali 4 kg šećera na 100 litara mošta. tako sam si ja to računao. jedine moguće greške su da koeficijent 0,6 nije ispravan ili da dodavanje 1 kile šećera u mošt ne povisuje u moštu šećer za 1 % na 100 litarameni osobno nije važno koliko ću ja trenutno imati % alkohola u vinu jer sam već jako isprovociran ovom malom količinom šećera, a vjerojatno ću još zeznuti vino negdje usput ako već nisam jer prvi put radim ovaj posao. važno mi je za moj budući vinogradarski i vinarski razvoj, želim znati neki postupak na koji se mogu osloniti kako bi u budućnosti mogao postati vinogradarsko - vinarska vertikala svog brijega
koju strategiju doslađivanja mošta bi mi vi poštovani forumaši preporučili? i u čemu je uopće važnost toga? zašto ne dodati odmah sve?imao sam 12,8 Kl šećera u moštu i dosladio sam ga 5 kila na 260 litara. nakon toga refraktometar je pokazivao oko 14,2 Kl. moram dodati još 8 kila šećera pa u koliko navrata da to učinim, ja sam mislio odjednom sve kad prođe otprilike 1/3 vrenja znači šećer dođe do 10 Kl. dodao sam i samo polovicu hrane za kvasce, otprilike 15 g/100 l, to sam isto mislio sipati skupa s šećerom.možda bi bilo pametno dodati i malo više hrane od preporučene količine jer ovo je bila predberba i grožđe je stvarno bilo bolesno, radio sam brzu preradu bez enzima i jako taloženje bentolitom i želatinom.nakon taloženja ubacio sam kvasce (uvaferm cm) u pon ok 12 sati, već je u utorak ujutro malo krckalo. danas ujutro vrije već pošteno, krcka bez prestanka. ujutro kad sam mjerio šećer je bio 12 Kl. mošt kontroliram ujutro i navečer jer me brine - bio sam unutar karence teldorom (još 7 dana) i bilo je bolesno.i još jedno pitanje i najvažnije, mejaš mi je rekao nek mošt svaki dan izmješam, a kolko ja znam mošt ne smije imati pristup zraku, hoće li to povremeno otvaranje bačve (drvene) uzrokovati oksidaciju?