takvog oskidativnog procesa mi imao koliko voliš, samo ne nabijamo cijenu.nema vina bez SO2 ma šta ko rekao i tvrdio, a sorbart nije zamjena za njega nego konzervans za MO.nešto se smanjuje potreba za SO2 kad koristimo vit C, nešto sa manoproteinim, ali sve je to nedovoljno.
MIKROORGANIZMI
jel bas imas izabelu (crno grožđe) ili neki drugi direktor. ako je izabela u pitanju ja joj dignem šećer na 22% po babou i to direktno u mošt (koji malo podgrijem da se prije otopi). vjerojatno bi grožđe i samo dobilo to količinu šećera da idem kasnije brati, ali ga ne bi ništa ostalo, jer ga dosta napadaju ose i stršljeni, a ove godine je čak bilo i dva slučaja krađe u bližoj mi okolici. obavezno joj odvoji peteljke, ja radim otvoreno vrenje, imam rešetku kojom potisnem trop i svaki dan ga barem jednom promiješam. jednom sam napravio zatvoreno vrenje, ali mi se nije baš dopalo jer su preveliki gubici onoga po čemu je izabela specifična tj. jaka boja i onaj njen specifični miris, a vino je bilo neznatno laganije. ove godine sam htio probati sa onim lalllzymom koji je baš namijenjen za jače otpuštanje boje i arome, ali ga nisam mogao naći u svojoj okolici.
naime u ponedjeljak smo odnijeli na fakultet grozd i tamo su konstatirali da je to hibridna izabela koja je na ove prostore došla prije 50 godina.
Pozdrav forumasima.Ove godine prvi put radim vino, pa me zanimaju neke stvarcice:Naime, koga god pitam, svatko mi drugacije veli. Zanima me: koliki postotak alkohola trebam postici dodavanjem secera u most? I koliko dana nakon vrenja u inoxici trebam pretociti i da li treba nakon pretoka dodavati vinobran?Masulj cu nakon presanja taložiti, pretociti u inox, dodati kvasce... Grozdje cu kupiti, radi se o kraljevini i grasevini.Thnx.
kada ti vino otkipi do kraja, tj. kada je suho i ne sadrzi vise secer onda dodaj vinobran, pricekaj jos 7-21 dan da se maksimalno spontano izbistri i smiri i pretoci ga sa taloga, vrlo jednostavno, pozdrav.
Quote from: Ivan on 03 Rujna, 2007, 13:24:26 kada ti vino otkipi do kraja, tj. kada je suho i ne sadrzi vise secer onda dodaj vinobran, pricekaj jos 7-21 dan da se maksimalno spontano izbistri i smiri i pretoci ga sa taloga, vrlo jednostavno, pozdrav.Znaci, tek se tada toci vazelinsko ulje?
kakvo vazelinsko ulje sad? pricamo o dodavanju vinobrana, tj. kalij metabisulfita, tj. sumpora radi zastite od oksidacije prije i za vrijeme pretoka. vazelinsko ulje se stavlja na vino izmedu stijenke i plivajuceg poklopca, ako imas takvu bacvu.
Quote from: Ivan on 03 Rujna, 2007, 15:21:58kakvo vazelinsko ulje sad? pricamo o dodavanju vinobrana, tj. kalij metabisulfita, tj. sumpora radi zastite od oksidacije prije i za vrijeme pretoka. vazelinsko ulje se stavlja na vino izmedu stijenke i plivajuceg poklopca, ako imas takvu bacvu. Sori, Ivane, krivo sam se izrazio. Htio sam pitait da li vino moze nakon vrenja toliko dugo stajati u inoxici, a da nije hermeticki zatvoreno.Ipak sam ja samo pocetnik I hvala na odgovorima.
Zanimljiv primjer od danas:5 tona malvazije, slador 14,2, kiselina 9!Proizvođač je dodao još 1.000 lit vode da smanji kiselinu!!!I šta reći?