sve to ok to meni treba za nekih 40 ak kvadrata sam kak to izvest to bi morao na 2 puta jel uvjek ima vina u podrumu a jedna bačva i nemože van iz podruma
nikako se ne slazem oko filtracije mladog vina sama filtracija je proces maltretiranja vina i po meni definitivno cemo dobiti losije mlado vino govorim o mladim vinima da nema zabune
Kako bi razotkrili famu oko filtracije mladog vina ajmo ovako!Imam kvalitetno i zdravo grozdjeUradim maceraciju od 3h na 8 stepenaUradim talozenje postepeno od 8 do 0 stepena za otprilike 30 -32hUradim fermentaciju na 14-16 stepana ide do25-30 danaUradim bistrenje bentonitom i zelatinom oko 10 danaUradim stabilizaciju na -3 stepena sedam dana Ajde da kusamo vino koje smo dobili ovim postupkomi vino koje smo filtrirali razlika je ogromna u punoci,aromi,u sam zivot vinafiltrirano vino je tupo,mrtvo jednostavno nema nikakav predznak mladosti i ljepotevino je kratko receno silovano MEHANICKIM putem
Nadam se da pricas o vinu koje je odlezalo barem mjesec dana nakon filtracije. Iako se slazem, filter oduzme vinu podosta. Meni je prosle godien filter unistio grasevinu. Prije i poslije filtriranja totalna razlika. I nije se oporavila nikako..
E sad je pitanje je li tu kriv filter ili sama pumpa? Da li je vukla zrak negdje? Da li se pjenilo? Ove male pumpe vrlo lako hoće "razbit vino"... Koje ploče si koristio?A i inače, nakon svakog pretakanja vinu treba određeno vrijeme da dođe k sebi...
Mislim da ne treba mješati hladnu stabilizaciju vina s filtriranjem jer stabilizacijom i filtracijom se postižu različiti ciljevi.