Imam mogućnost hladne stabilizacije vina pa me zanima koja je svrha hladne stabilizacije vina, kad se ona provodi, kolko dugu se provodi, ako netko zna nešto više o tome nek napiše.
Hladnom stabilizacijom izbacuješ tartarate iz vina,vinski kamen i ubiješ sve kvasce koji su preostali prije punjenja u boce.Također se i kiselina smanjuje do 1gram po litri.Ja je provodim prije buteljiranja.Nakon toga nam se nikad nije pojavilo da vino ponovo krene u fermentaciju pri promjeni temperature,a nisu se ni pojavili tartarati u boci.Čuo sam da se mogu pojaviti tartarati ukoliko vino izložiš još nižom temperaturom od one koja je bila prilikom hladne stabilizacije. ;)Hladnu stabilizaciju smo provodili 8 dana,a temperatura je bila -7 do -8(ovisi o količini alkohola).Nakon što prekineš hladnu stabilizaciju moraš sačekati barem 5 dana da se bačve odmrznu i da sve sjedne na svoje mjesto.Nakon toga izmjeriš slobodan sumpor i dodaš ga po potrebi.Na kraju uzmeš punilicu sa pločastim filterom i možeš pristupiti punjenju vina koje može godinama stajati.
-8 je previše bit je da dođeš do točke ledišta a da ju ne pređeš, ovisno o alkoholu to je -4 do -5
Definitivno onaj ko zeli ranije na trziste sa mladim vinom mora uraditi puno toga na pocetku od same maceracije,talozenja,fermentacije,pretakanja,bistrenja i stabilizacijenikako se ne moze to resiti filtracijom(silovanjem mladog vino), ja sam prosle godine izasao na trziste negde oko sredine decembra sa mojim cuveom (smederevka i sardone) vino je bilo stabilnosa punim tjelom i odlicnih aroma koji su dosli iz sardonea i svetlo zuto zelenkastom bojom i bilo je pun pogodak i nisam radio filtraciju,normalno vino je za brzu konsumaciju za mjesec do dva u flasips.nakon negde 50-60 dana pojavio se mali talog na dnu
upravo najmanje mučenje vina je sa filtracijom (meh.odvajanje čestica ), a dodavanjem svih drugih "sredstava" je najlošija opcija...
sad nezz kako je kod drugih al vjerojatno je bacanje na trziste mladog vina ovako rano razlog nedostatak starog vina bar je tako kod mene jel najgore je reci stalnoj musteriji nemam vina
koliko to kosta koliko ide po kvadratu dal mora bit svjezi beton hrapav gladak
http://www.jub.si/jub_katalog/media/18.boje.za.beton06.takril.pdfoko 300-350 kn paket.