VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 05:35:14

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 70 71 [72] 73 74 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 792443 puta)
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1065 na: 17 Rujna, 2013, 19:35:29 »

pitanje jedno. Zašto bi sumpor uništio samo štetne kvasce, a poštedio kvalitetne?
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #1066 na: 17 Rujna, 2013, 20:07:00 »

E,to je već prijateljski.Pohvaljujem,a ono tamo sam izbrisao da ne krene kakva zla krv.Bez zamjere,zemljak!
Isto sam si iskopirao ovaj tvoj postupak jer sljedeće godine krećem na taj naćin.Ove se nisam usudio pošto bi drugu godinu trebala biti svadba,pa sam se plašio da ne krene kaj u krivo i ostanem bez pijaće  :)

tiče se mene i ove teme ili nešto nevezano?

pitanje jedno. Zašto bi sumpor uništio samo štetne kvasce, a poštedio kvalitetne?

Isto pitanje i mene zanima...i opet pitanje jedno...
razlika između berbe chardonnaya i miješanog bude 6 dana najvjerovatnije...ako istaložim mješano i ubacim kantu chardonnaya u vrenju - napravio sam istu stvar i nema potrebe za kupovnim kvascima i nemam univerzalno vino zbog selekcioniranih kvasaca?
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #1067 na: 17 Rujna, 2013, 20:08:36 »

Zašo uopče pripremate taj starter,koja mu je svrha i šta se sa njim dobiva?
Evidentirano
Amater3
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1068 na: 17 Rujna, 2013, 22:44:50 »

I mene zanima odgovor na slijedeće...pobral sam z.silvanac i nasadil QA23 kvasce...ako takav uzavreli mošt koristim u preporučenoj dozi 2 l na svakih sto litri otočenog mošta ali na graševini i rajnskom rizlingu, hoće li imati kakav utjecaj što je starter razvijen na silvancu ili je bolje nasadit novo rehidrirane čiste kvasce zbog poštivanja sorti?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1069 na: 18 Rujna, 2013, 00:13:45 »

jer su stetni osjetljiviji na SO2. ;)
Evidentirano

goranin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1070 na: 19 Rujna, 2013, 10:01:38 »

Nisam nikad stavljo c vitamina.Ppročita sam na forumu sve što sam našao o c vitaminu ali nisam našao koja mu je fumkcija i gje se može dobiti Agrarije, ljekarne ? I koja količina koja se stavlja na 100l mošta ili masulja.
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1071 na: 19 Rujna, 2013, 10:08:25 »

Dali ima netko iskustva sa kvascem Lalvin Cross evolution trebaju mi dobri kvasci za chardonnay. 
Evidentirano
musher
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1072 na: 19 Rujna, 2013, 11:42:35 »

Nisam nikad stavljo c vitamina.Ppročita sam na forumu sve što sam našao o c vitaminu ali nisam našao koja mu je fumkcija i gje se može dobiti Agrarije, ljekarne ? I koja količina koja se stavlja na 100l mošta ili masulja.
http://www.pavin.hr/clanak/ostali-preparati

Kupiš gdje i ostale enološke preparate  ;)
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #1073 na: 19 Rujna, 2013, 12:25:47 »

Ja  u zadnjih 7-8 godina radim s vitaminom c (askorbinska kiselina).
Vino mi puno duže zadržava svježinu i arome su puno izraženije i prije dolaze do izražaja.
Sredstvo koje ja koristim zove se Aromax .Po sastavu je 50% pirovin a 50% askorbinska kiselina.Na masulj stavljam 10g na 100l masulja.Nema ni malo oksidacije i manja je potreba za so2 kod taloženja.(taložim sa 10 g/100l  pirovina uz hlađenje ledom.)
Treba paziti kod očitanja slobodnog SO2.Povečava se očitanje više od stvarnog za količinu dodanog vitamina c u mg/l.
Nabaviti Aromax možeš u "Irex aroma" Radnička cesta Zagreb.Mali problem je u tome da imaju samo pakiranje od 500g.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1074 na: 19 Rujna, 2013, 13:10:32 »

Kokot agro, tj. Vason imaju proizvode Flavour save (65% vinobran+35% askorbinska) ili Tan fruit blanc 50/40+10% tanina. Ili sve mozes sam izmijesati. Ja si mijesam 0,5L sumpovina i 50g askorbinske sto mi je dovoljno za 1t grozdja, a aplikacija je jednostvna pomocu prskalice.
Evidentirano

dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #1075 na: 24 Rujna, 2013, 06:13:31 »

Na koliko stupnjeva mogu staviti lavin D47 u mošt, trenutno mi je mošt na 13 stupnjeva. Preporuka za ovaj kvasac je temp veča od 15 stupnjeva. Jel mogu kaj zaribati ako sada stavim kvasce?
Evidentirano
latin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1076 na: 24 Rujna, 2013, 16:19:45 »

ništ, malo će kasnije krenuti vrenje, a kada krene vrenje temp. će porasti.
ili jedino ako piše da uopće ne rade ispod 15?

ili, pretpostavljam da nemaš regulaciju temperature. i kolka je količina mošta?  da napraviš obrnuto-ubaciš flaše s toplom vodom, ali ne pretoplom jer se onda otapaju štetne tvari iz plastike, ili ugrij jedan dio mošta, ali nemoj da prekuha.
Evidentirano
latin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1077 na: 24 Rujna, 2013, 16:27:14 »

e da, da  i ja kažem svoj komentar. Koristila i ja cryarome kvasac i mogu reći da ništa posebno! vino je sasvim prosječno, ko i inače. jednostavno, ne može kvasac izvuči. Uglavnom, ne vjerujem dok se ne uvjerim u suprotno. Vjerujem samo u to da ima kvasaca koji stvaraju neželjene spojeve u malim količinima, ne pjene, brži start i slično.
Evidentirano
musher
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1078 na: 24 Rujna, 2013, 17:05:56 »

ili, pretpostavljam da nemaš regulaciju temperature. i kolka je količina mošta?  da napraviš obrnuto-ubaciš flaše s toplom vodom, ali ne pretoplom jer se onda otapaju štetne tvari iz plastike, ili ugrij jedan dio mošta, ali nemoj da prekuha.
Zar nije onda jednostavnije zagrijati mošt i dodati ga direktno?  ;)
Nema problema za dodavati kvasce na toj temperaturi, samo treba paziti kod rehidracije kvasaca da se temperatura mošta i kvasaca približe, da ih ne šokiraš. Mada čak i deset stupnjeva nije prekritično, samo će vjerojatno malo kasnije krenuti.
@latinova ni crayarom, ni whitearom, ni blackarom ni bogarom neće pomoći ako grožđe nije kak spada  ;) a sad da li tj je vino prosječno ne znam dok ne probam (med ti je dobar)  ;)
Evidentirano
latin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1079 na: 24 Rujna, 2013, 17:40:44 »

oprosti, ali napisala sam ili  tople boce ili da  ugrije dio mošta  :P

i grožđe mi je bilo čist ok. nije savršeno, ali ove godine u odnosu na večinu-odlično.  ono kaj ja kažem, imam sorte kakve imam i tu pomoći nema osim isčupati i posaditi novo, (uf, mam se zapjenim :) )
i ovo više nije fora, kak najednom svi znaju tko sam. a ja ne znam nikog (skoro).
Evidentirano
 Str: 1 ... 70 71 [72] 73 74 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!