Jos jedna opaska sto se Cryarome tice. NEMOJTE, ponavljam NEMOJTE ga koristiti ako nemate rijesen sustav rashladnje. Meni se danas zbljuvao skrlet iz inoxa koji vrije sa cryarome. Nakon toga je dobio 20kg leda i sad lijepo kipucka. Obavezno prva 2-3 dana hladiti i rusiti temperaturu kako god da znate jer se radi o izuzetno jako kvascu (s obzirom na snagu fermentacije rekao bi da je bayanus soj) i ukoliko to uspijete GARANTIRAM odlican rezultat. Jos jedna napomena. Koristio sam ga na pinotu bijelom bez hladjenja, OK, nije potpuno bez hladjenja jer mi je inox u podrumu pod klimom, ali most nije direktno rashladjivan i dao je bolje rezultate od Lalvin EC1118, barem zasad...
Ugl. moje misljenje je ako imate uvjete koristite Cryarome, ako nemate, a zelite se drzati SIHA kvasava koristite Whitearome (ili SIHA 7). Konkurencija takodjer ima odlicnih kvasaca koji su alternativa Cryaromeu (Lalvin R2, Anchor Alchemy I i II...)
Hmm, opet neka cudna replika od tebe. No da malo detaljnije pojasnim. Izdvajam ga zato sto prenosim stanje iz svog podruma. Pa ce neki XY ovo procitati i reci, hmm ja bi koristio taj kvasac, ali nemam uvjete za to. Posto moram pojasnjavati do sitnih detalja da napomenem da uz njega kipe jos Lalvin QA23, Lalvin EC 1118, SIHA 7, Lalvin R-HST i da sa navedenim nije bilo problema. Nemam kontrolirano vrenje, ali meni mostovi u najgorim uvjetima vrenja ne prelaze 20°C. Za neke kvasce je to mozda optimalno, ali za Cryarome nije...Uostalom da te pitam, jesi li koristio Cryarome ili potices raspravu eto samo tako?Ugl. moje misljenje je ako imate uvjete koristite Cryarome, ako nemate, a zelite se drzati SIHA kvasava koristite Whitearome (ili SIHA 7). Konkurencija takodjer ima odlicnih kvasaca koji su alternativa Cryaromeu (Lalvin R2, Anchor Alchemy I i II...)