Razumijem ja dobro problematiku i ulogu kvasaca,ali me čisto zanima da li to netko radi i na koji naćin.Naravno nitko ti to neče točno objasniti,jer ipak je to tajna svakog enologa.Također raspitao sam se o tome i na agronomskom faksu i oni ne vjeruju da to netko radi.Oni konkretno to ne rade,iako tvrde da je moguće.Vjerojatno nemaju dovoljno financija.Također nisam ni ćuo za neki laboratorij kod nas koji bi se bavio time.Vjerujem da bi to alo karakter i posebnost vinu,zato me to i zanima.
do prije 2 godine sam upravo tako i ja radio...neznam koji vrag mi je bil pa sam počel taložit i koristit enzime i kvasce i ostale skupe gluposti...
... znaci mozemo govoriti o "podrumu specificnim kvascima" tj. preradjujemo li neku grozdje sa druge lokacije u nasem podrumu u kojemu su vec razvijene kolonije "nasih" kvasaca vino nece imati specificnost svoje koacije vec naseg podruma?
Na kraju krajeva, prije 15 godina svi amateri su redom radili "prirodno", a vina su bila katastrofa.
Quote from: kosNa kraju krajeva, prije 15 godina svi amateri su redom radili "prirodno", a vina su bila katastrofa. nije to bilo bas tako i zbog toga, krivo mislis.
svima koji zele raditi spontano vrenje (a i oni koji ne zele) neka probaju vina od vinara koji to tako zbilja rade pa ce se uvjeriti da su im vina posebna i originalna jer ti mirisi, okusi, specificnost i kompleksnost se ne moze kopirati i uvijek se prepoznaje u vinima! probajte nesto od slovenaca Batica, Movie, Simcica, Cotara.. nasih Enjingija, Claia, Plenkovic grand cru, mislim da Sember radi jedan dio vino tako kao i Tomac iz amfore sad.. .
nije to bilo bas tako i zbog toga, krivo mislis. Ne mislim krivo.Nisam rekao da je "prirodni" nacin rada bio jedini krivac loseg vina, ali sam htio naglasiti da to bas nije tako jednostavno. "Izbacite enoloske preparate, imat cete super vino s dusom".Odnosno, jos uvijek je jako mali postotak ljudi koji rade stvari "na mnogo visem nivou" kako kazes, pa da bi mogli raditi "prirodno".
Imam osjecaj da ce sad "cijeli forum" zabrijati na povratak prirodi.
pa naravno da nije jednostavno, na tome treba raditi i unaprijedivati kao uostalom i sve drugo. ja uvijek govorim i zalazem se za sto prirodnije i ekoloske proizvedenije vino i obradu vinograda jer to je jedini ispravni nacin, ovo sve ostalo vode lagano u propast sto se vidi po ljudima koji su sve deblji, nesretniji, bolesniji, depresivniji, nezadovoljni, djeca su pretila, nista ih ne zanima, ne gibaju se, ne hrane se pravilno ni zdravo, nemaju svijesti o nicemu, bahati su, bezobrazni, glupi.. vjerojatno si cuo za onu poslovicu: "Ono si sto jedes" (konzumiras)! ovakav nacin poljoprivredne proizvodnje vode u propast jer je sve zatrovano i kao ljudska civilizacija smo izrazito destruktivni prema prirodi i svijetu oko sebe a to naravno ne moze biti i ne vodi u dobro nego u jos gore, pogledaj samo sto radimo zemlji.. ja mislim da to treba promijeniti i to drasticno!
Ivane, imaš svoj forum za takve stvari, već sam te jednom upozorio da ljudima ne namećeš svoje mišljenje!!
Ja neću! Kvasci koji se kupuju su isto tako selekcionirani i umnažani i ojačani kod vrhunskih stranih sveučilišta!Ne vidim šta je tako loše u upotrebi tih kvasaca?Znam bezbroj ljudi koji su imali problema u vinu od prirodnih kvasaca. Šta je sa drugim vrstama vina, koja imaju visoke alkohole i šećere, kako bi ona provrila sa prirodnim neselekcioniranim kvascima ???Da se sve radi na ekološki način ljudi bi bili gladni Ivane, imaš svoj forum za takve stvari, već sam te jednom upozorio da ljudima ne namećeš svoje mišljenje!!
kompiči sretan božić svima.mene zanima kaj mislite o kvascima s aromama .u razgovoru s drustvom čujem da ih koriste sve višepa tako burgunci imaju notu sovinjona i obrnuto.kakva su tu ovogodišnja iskustva i kaj jel se toopče splati pozzz