VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 07:49:16

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 792622 puta)
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1395 na: 12 Rujna, 2016, 20:38:44 »

Koji bi bio bolji izbor uz siha 7 na graševini Optimum-white ili proferem fit?
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #1396 na: 14 Rujna, 2016, 07:34:53 »

Da iznesem moja iskustva s kvasicma CEG i SIHA7.
CEG mi je davao isto vino, bez obzira na sortu. Ne poštiva sortu grožđa, tako da se dobije isto vino od graševine, mješavine, rajnskog ....
Od njega sam odustao prije par godina i prešao na SIHA7 (hvala Koshpa).
S njim sam prezadovoljan, odradi posao do kraja, poštuje sortu. Vino je puno i skladno, nije preburan, taman kak treba biti.  Prihranu stavljam H+2 i sve super - moja preporuka

Za ostale kvasce ne znam, nisam ih koristio, da imam veće količine, sigurno bih probao nešto, ali ovak sam zadovoljan.

Možda sam kome pomogao u odluci.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1397 na: 14 Rujna, 2016, 13:01:04 »

@ Jurazbrega: Ja bi odabrao SIHA 7. Iako SIHA cryarome daje jako lijepe rezultate na silvancu. Ja s Whitearome nisam bio prezadovoljan.

@ whitedragon: optimum white nije hrana direktno vec inaktivni kvasac za zastitu od oksidacije i dodaje se prije pocetka fermentacije. Proferm fit je organska hrana s celijama kvasaca koji sadrze glutation.
Ak hoces najbolje dodaj Optimum white na pocetku, proferm fit na 1/3 i 1/2 vrenja. Dozacije prilagodi

@ toplichanec: 7ica je jako zahvalna osim sto malo jace pjeni. All round kvasac.
Evidentirano

Branee
Novak
**

Email
« Odgovor #1398 na: 14 Rujna, 2016, 14:35:22 »

Mogu reci da sam svasta probal do sad al stvarno mi je ta SIHA 7 pred par godina ostavila najbolji dojam.
Ide najvjerovatnije ove godine SIHA 7 u mjesavinu a druga polovica na prirodnim kvascima
Evidentirano

Lokacija; Haloze - Zagorje
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi niti u najvecim kolicinama
jura zbrega
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1399 na: 14 Rujna, 2016, 17:37:52 »

Fala na pomoci decki. Bio sam na vagi za Whitearome koji mi nudi agronom, ali uz vasu pomoc kupujem SIHA 7icu. Moram napomenuti da sam taj kvasac vec koristio 2014, ali i sami znate da je ta godina bila koma kaj se tice kvalitete, pa nisam mogel procijeniti taj kvasac sa ovima koristenim prije. Prosle godine sam koristio Cross i snjim sam bio zadovoljan, samo on zahtijeva nize temperature vrenja koje ja tesko mogu postici-odrzavati posto temperaturu odrzavam sa flasama leda.
Fala..............
Berba u subotu 17.09. javim se sa brojkama.
P.S. Mi Zagorci znamo izabrati dan za berbu, jer kolko vidim najavljuju kisu(bit ce robe)
Lp
Evidentirano
jura zbrega
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1400 na: 14 Rujna, 2016, 19:53:06 »

Sorry, nisam dobro vidio preporuku za mene, a sad vidim i preporuku za Cryarome za  moj mix silvanaca. Vidio sam prije preporuke za taj kvasac, al nemam hladjenje bacvi- prosle godine sam pokusao temperaturu kolko tolko odrzavati sa flasama leda. To je dosta nespretan posao jer moram otvarati bačve vise puta tijekom dana u vrenju!!?? Posto nisam profic neznam dali ja tim postupkom mozda radim vise stete nego koristi(provjetravam most u vrenju). Moja zadnja molba-pitanje: Dal da uzmem Cryarome uz moj nacin hladjenja mosta, ili je mozda bolje da uzmem SIHA 7icu da toliko ne provjetravam most u vrenju... i da ne filozofiram previse.
Fala na savjetima i sorry na gnjavazi......
Evidentirano
musher
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1401 na: 14 Rujna, 2016, 20:44:51 »

Za mix silvanca vrlo zahvalan CS2, nekoliko puta isprobano, jako zadovoljan, fin svjez i  brzo cist, najnize ocjenjen srebrom
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #1402 na: 15 Rujna, 2016, 08:20:44 »

Jura: Tijekom burnog vrenja kada zapravo moras hladiti, otvaranje inoxica ne steti s obzirom na ogromnu proizvodnju CO2. Cryarome ce dati slicnu stilistiku vina ko Cross evolution.
Evidentirano

eduard
Novak
**

Email
« Odgovor #1403 na: 15 Rujna, 2016, 15:45:34 »

Ja ću ove godine malo promjeniti kvasce. Dosad sam koristil siha varioferm na šardiju i kerneru. Za šardi je bio jako dobar izbor, al za kerner mi se nije baš pokazao kao dobar izbor. Za šardi ću koristi lalvin q23 a za kerner bi probal ceg-a. Vidim da niste baš oduševljeni tim kvascem, odnosno ne poštuje sortu, i daje jednolična vina. Sad sam u dilemi da li ga koristiti ???
Jel ima ko kakav prijedlog kaj da uzmem za kerner.
Mogu hladiti( leda 200kg imam)
Evidentirano
jura zbrega
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1404 na: 15 Rujna, 2016, 18:39:18 »

Puno fala na savjetu. Sutra kupujem Cryarome...
Puno mi znaci savjet, jer sam mislio da otvaranjem bacvi u vrenju dok stavljam flase sa ledom radim stetu-pustam zrak unutra i luftam arome van. Bio sam malo nesiguran u taj postupak hladjenja, ali sad uz vasu pomoc i savjete radim mix silvanca sa Cryarome kvascima. I jos jedan savjet, kad prodje burno vrenje (5-7 dana) jel i onda treba stavljati  ledene flase. ( na Crossu nisam)
Fala, Lp.....
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #1405 na: 16 Rujna, 2016, 10:23:24 »

Nema potrebe.

@ eduard: Pa odi s QA23. Ja bi probao SIHA 7, ali i QA23 je ok rjesenje.
Evidentirano

mmilec2
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1406 na: 23 Rujna, 2016, 20:01:13 »

Ove godine koristim Cryarome na Sivom pinotu. Maceracija u trajanju od 8 sati dala je ljepu roze boju, hlađen ledom,
Sad u  vrenju za hlađenje koristim aparat za pivu i temperaturu držim na 13.
Vri polako, vec drugi tjedan da je to milina.
Evidentirano
bronx
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1407 na: 25 Rujna, 2016, 14:29:19 »

Ja na dvije iste mješavine koristim SIHA 7 na jednoj i SIHA 3 na drugoj. Na siha7 se bolje osjete arome za sad, vidjet cemo kak ce bit na kraju.
Temperatura vrenja je 22°C
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #1408 na: 26 Rujna, 2016, 07:34:10 »

Kod mene na Johaniteru Siha 7 lagano i jednolicno vrije osmi dan pjene minimalno temp oko 18 C°.
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
jura zbrega
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1409 na: 29 Rujna, 2016, 20:51:22 »

Pozdrav ekipo. Evo da se i ja javim sa brojkama. Berba  je bila 17.09. mix silvanca imao je 88‘ Oe. Talozeno ledom, pretok nakon dva dana, dodan opttiwhite,hrana i Cryarome kvasac. Hladim jos sa flasama leda, a temp. vrenja je od 16-18`C. Lijepo polako kipi i moram reci da je fini most. Trenutno je na 35’ Oe. Zasad sam jako zadovoljan ovim kvascem, te Vam puno fala na strpljenju i savjetima.Most je jako aromatican i nadam se da bu tak ostalo i nakon vrenja.Kad otkipi dokraja i stavim pyrovin, dal  je pretok bolje obaviti nakon 10-14 dana ili cekati negdje do Martinja.
Lp.
Evidentirano
 Str: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!