Stoji! Ja sam se iznenadio kad sam pročitao u Iću&Piću da je Galiću vizualni identitet vina posložio Bruketa i ®inić.
Pojednostavljeno - ako nije za prodaju - čemu "vizualni identitet".Ako je za prodaju - trebaš angažirati profesionalce. Grafički dizajneri bi bili jedni od tih.Pod prodaju ne računam prodaju u vlastitom dvorištu, već u HoReCa distribuciji, maloprodajnim lancima i specijalističkoj distribuciji (vinoteke)...
:-) Mislim da ću pitati ®inića premda znam njihove cijene.Isto bi mu ja riješio i još bi sa zadovoljstvom uzeo vino u kompenzaciju. Međutim, 18 prijedloga? Angažirao je ljude na 18 strana ili je nakon 18 prijedloga Bruketića došao do rješenja?
ne slažem se sa tobom...ako nije za prodaju čemu vizualni identitet? jednostavno, drago ti je da imaš butelju vina za poklon nekome, drago ti je kada ti dođu gosti na ručak a ti točiš svoje vino iz svoje butelje.za profiće...razmišljaš dosta usko. shvati da danas ljudi puno toga znaju, pogotovo mi mladi. znamo od vinogradarstva, podrumarenja, enologije pa sve do designa etikete, izrade web stranice, auto limarije, soboslikarstva. postoje svestrani ljudi. Koshpa zna dobro dizajnirati, ali svejedno je sve svoje ideje stavio ljudima pred oči da dobije ocjenu od šireg kruga ljudi. ako zna posel, čemu nekome davati par tisuča kuna za design etikete? na kraju krajeva, nitko na forumu nije takav profesionalac da lansira svoja vina po restoranima diljem hrvatske i to u tiraži od nekoliko stotina tisuča butelja... uvijek je dobro posavjetovati se sa nekim profesionalcem u designu, ali ako znaš posel, zašto ga ne odraditi samostalno?razgovarao sam sa željkom kosom iz zeline, istina ima solidnu etiketu, ali on kada prodaje vino, osobno ti dođe kod tebe, otvori nekoliko butelja i prodaje vino kroz kvalitetu samog vina i kroz priču...etiketa je najmanji dio priče...što se tiče brukete i žinića, dečki su dobri, ali pre pre skupi. tu oni prodaju svoj brand a tek onda kvalitetu.
Imas kakve reference? Vjeruj mi rijetki su kao ti koji su spremni uzet vino pod komenzaciju za uslugu dizajniranja. A isti ti koji su spremni dizu cijenu svog rada, a degradiraju cijenu tvog vina.
"Drago ti je da imaš butelju za poklon nekome"?Znaš li uopće što znači vizualni identitet?"Mi mladi puno toga znamo"?Ja imam 32 godine i puno toga ne znam. Možda sam star ili neuk, ali uglavnom znam o čemu pričam. Možeš li mi analizirati krvnu sliku ili zamijeniti ventile na autu ili skrojiti odijelo po mjeri?Uopće ne znam zašto kupuješ staklenke kad sigurno možeš i sam napraviti staklo.To što si znaš instalirati PhotoShop i već neki program za vektorsku grafiku ne znači da se možeš zaposlitii kod mene kao grafički designer. Isto kao što ja mogu kupiti i grožđe i podrum, ali neću znati napraviti vino.
Moslavac, mislim da vinopija nije zelio provocirati i donekle se slazem sa njime ali i sa tobom.. opcenito je danas znanje i gomila informacija sveprisutno i dostupno i covjek vrlo lako moze uz malo volje dosta toga nauciti da sam nesto sklepa ili popravi ali to nije dovoljno za profesionalni rad i garanciju da ce to funkcionirati. razvijeni svijet opcenito ide prema tome da se ljudi specijaliziraju za pojedino podrucje i da u tome budu profesionalni, odgovorni i izrazito kvalitetni strucnjaci koje ce prema tome biti adekvatno i placeni a sve ostalo sto im je potrebno ce vrlo lako kupiti od nekoga drugoga tko je opet isto takav strucnjak i profesionalac u tom svom podrucju. tako razvijeni svijet danas funkcionira (ili bi barem trebao, kod nas to bas i nije slucaj) i prosla su vremena da ces uz jedan posao raditi jos 3-4 druga jer jednostavno tempo zivota i predanost tom prvom poslu zahtijeva veliki utrosak energije i vremena da ove ostale poslove jednostavno ne mozes stici raditi. to se inace zovu hobiji i zanimacije u slobodno vrijeme.. to sta ti znas raditi na kompjuteru, popraviti limariju na autu i napraviti dobro vino iz svojeg vinograda ide apsolutno tebi na cast ali danas sutra kada ces se zaposljavati i od toga posla zivjeti, opredjelit ces se ipak za samo tu jednu stvar, ostalo ces raditi iz gusta ili iz hobija. kod nas je danas takvo lose stanje da su mnogi ljudi prisiljeni raditi mnogo poslova kako bi uopce prezivjeli ali u biti su vrlo rijetki pravi strucnjaci u tim poslovima. to je jadna i teska situacija ali nazalost je to tako..
slažem se sa tvojom filozofijom, ali kada ovo boldano primjeniš u stvarni svijet, nešto ne štima...danas ima strašno puno specijaliziranih tvrtki za pojedina područja, no da bi dobio ono što hoćeš i spreman si to platiti, moraš znati barem približno kao i oni, jer u protivnom ćeš biti dobrano "oženjen" . naravno toga ima samo kod nas, u našoj domovini...
Sad si već počeo provocirati malo...nije u redu od tebe tako podcijenjivati ljude.Ti neznaš kaj ja sve znam, čime se sve bavim u životu, što studiram... nije meni vinograd i podrum sve na svijetu, postoje i druga područja u kojima se ističem!Ideš iz jedne krajnosti u drugu!Misliš da samo profi designer zna napravit pravu stvar? Zašto misliš da se samo designerske firme mogu baviti designom? po tvojoj teoriji mi ne bi smjeli sami doma peći kruh jer postoje pekare koje se bave time?Krivim smjerom si krenuo...