Jasno mi je da sam sad "pao s neba" u ovu temu. Ipak, dozvoljavam si da postavim svima pitanje: Zašto mislite da ako znate napraviti dobro vino morate znati baš sve na svijetu, a osobito "design etikete" kao elementa vizualnog identiteta?
U tom slučaju, ukoliko vino radiš za sebe ili za svoj gušt, marketing nije niti potreban.Ukoliko radiš vino koje želiš prodati, da li je samo željeti dovoljno?Moje mišljenje je da radiš vino po svojem guštu ukoliko razmišljaš o proizvodu - baviš se realnim vrijednostima proizvoda, donekle mjerljivim u fizičkim pokazateljima ili organoleptičkim testovima itd.Međutim proizvod ima još jednu dimenziju koja nije realna, a za prodaju je puno važnija - doživljena vrijednost proizvoda!Upravljati njom zahtjevno je skoro kao mukotrpan put od komadića zemlje do vrhunskog vina.Stoga mi je frustrirajuće kad vidim da takav put na samom početku prepuštate tiskaru. Sve da ima najplemenitije namjere, njemu je isključivi domet prodati papir i boju, a da bi to ostvario posložit će vam etiketu. Sve i da vam pokloni etiketu, to nije to. Sve da ti netko pokloni Tetrapak ili krasnu PET demižonku, bi li u nju punio svoje najbolje vino?
Pojednostavljeno - ako nije za prodaju - čemu "vizualni identitet".Ako je za prodaju - trebaš angažirati profesionalce. Grafički dizajneri bi bili jedni od tih.
Meni se cini da si ti jedan od tih. Kuzim tvoje stavove, ali cini mi se da su ukalupljeni jer sam na iste nailazio kad sam raspravljao s dizajnerima. Naravno oni su ti koje te moraju uvjerit da ti kvalitetno rjesenje moze ponuditi samo i iskljucivo covjek koji se profesionalno bavi dizajnom. S cim se ja nikako ne slazem jer se to kosi s mojom DIY filozofijom. Uostalom da sam od pocetka bio zadovoljan svojim rjesenjem ova tema nebi imala 30 str. Mogu rec da sam sad zadovoljan i da ce ovaj dizajn zasigurno ostati duze vrijeme na mojim bocama, moguce su samo eventualne sitne korekcije.Ako govorimo o prodaji na nasem trzistu samo djelomicno vrijedi cinjenica da dizajn prodaje. Gore navedeni su ti dobri primjeri kako kvaliteta samog proizvoda nadilazi ljepotu pakiranja. Uostalom ja na HR trzistu nisam vidio bas nesto previse lijepo dizajniranih etiketa, a da su istovremeno originalne i u skladu sa pravilnikom o vinu.