VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:08:18

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Moj vinograd
| | |-+  Vremenske nepogode
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 103 Dolje Ispis
Autor Tema: Vremenske nepogode  (Posjeta: 679286 puta)
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #1395 na: 30 Travnja, 2016, 21:05:47 »

Za sada nista nije stradalo zbog mraza ukljucujuci lozu, vocke i vrta, samo su malo pozeble niske mahune, ali se drze ima ih dosta. Uglavnom sve ide prema planovima, bas sam danas obavio spric po lozi i po vockama i to je to.  :)
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1396 na: 30 Travnja, 2016, 23:32:00 »

Već se kao procjenjuju stete, tko ima pravo na kakvo obestećenje, naknadu ?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #1397 na: 01 Svibnja, 2016, 06:31:26 »

proslo je bolje nego sto sam ocekivao, steta na chardonayu nekih 20 %...orezao sam smrznute grane ,prskanje nisam stigao, morat ce prezivjeti ovu kisu... sreca sto je godina susna, sto bi tek bila da je kisna? :D

trsje je na bregu gleda prema sjeveru dok mi sused veli da je 200 metara dalje osel cijeli vinograd, a on gleda prema jugozapadu... hjah
Evidentirano

Brckovljani
HrvojeTK
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1398 na: 02 Svibnja, 2016, 09:28:43 »

Meni je mraz potukel tek zasađeno trsje, parafinirano, mladice su baš počele izlaziti - da li ima šanse da opet propupa ili je za smeće?
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #1399 na: 02 Svibnja, 2016, 10:59:36 »

evo članka na temu štete : http://www.agroklub.com/financiranje/zar-poljoprivrednici-uzalud-prijavljuju-stetu/24840/
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #1400 na: 02 Svibnja, 2016, 11:02:00 »

Kopiram status jednoga svojega FB frenda koji se bavi eko proizvodnjom, a u vezi šetete :

"Vezano za velike štetu koju je pričinio mraz u nekim dijelovima Hrvatske, poslao sam pitanje Marijani Petir, zastupnici u Europskom parlamentu i članici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj da čujem ima li šanse da se šteta naplati iz fondova Europske unije. Evo njezina odgovora:Tijekom sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj 5. listopada prošle godine, a tijekom razmjene gledišta s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom o "
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #1401 na: 02 Svibnja, 2016, 11:32:02 »

Sad bude opet cvijetao uvoz !  ::)
Evidentirano
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #1402 na: 02 Svibnja, 2016, 12:29:16 »

Kod mene (Popovača) šteta je nekih 20-30% na mojoj južnoj strani, dok je kod susjeda praktički 90-100% sa sjeverne. Ne znam ima li orijentacije ikakve veze za noćni/jutarnji mraz, ali eto tako je kod mene.

Mislim da vrsta sorte ima najveću ulogu (koja je koliko intenzivno krenula sa sokovima i vodom) iako i kod toga kod sebe vidim velike razlike. Npr., dva trsa, identične sorte, iste starosti, slično rezani... potpuna razlika u šteti.

Uglavnom, ne znam, za sada je šteta tih 30-tak % a za dalje ćemo vidjeti.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #1403 na: 03 Svibnja, 2016, 06:53:38 »

Kopiram status jednoga svojega FB frenda koji se bavi eko proizvodnjom, a u vezi šetete :

"Vezano za velike štetu koju je pričinio mraz u nekim dijelovima Hrvatske, poslao sam pitanje Marijani Petir, zastupnici u Europskom parlamentu i članici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj da čujem ima li šanse da se šteta naplati iz fondova Europske unije. Evo njezina odgovora:Tijekom sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj 5. listopada prošle godine, a tijekom razmjene gledišta s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom o ""šumskom višegodišnjem provedbenom planu strategije EU-a za šume", pitala sam ga o mogućnosti financijske potpore Europske unije za obnovu vinograda i ponovno pošumljavanje opožarenih površina nakon katastrofalnih požara koji su prošloga ljeta opustošili otok Korčulu i poluotok Pelješac. U svom odgovoru povjerenik je tada naveo da se za obnovu opožarenih površina financijska pomoć može dobiti iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Putem zastupničkog pitanja tražila sam više informacija o toj mogućnosti na što je povjerenik Hogan u svom pisanom odgovoru na upit dodatno pojasnio kako je Programom ruralnog razvoja Hrvatske 2014. – 2020. predviđena potpora poljoprivrednicima radi obnove poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima. Kao preduvjet za odobravanje potpore nadležna javna tijela moraju službeno potvrditi da je došlo do elementarne nepogode zbog koje je uništeno najmanje 30 % relevantnog poljoprivrednog potencijala. Nadalje, Program ruralnog razvoja Hrvatske provodi se u okviru podijeljenog upravljanja. Stoga je odluka o otvaranju mjera i primjeni posebnih provedbenih uvjeta u nadležnosti hrvatskih tijela – Ministarstva poljoprivrede RH. Potpora iz Mjera 5 - Obnavljanje prirodnog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti se može dodijeliti uz zadovoljavanje prethodno navedenih uvjeta na temelju procjene štete od elementarne nepogode te stvarnih troškova temeljem računa ili drugih dokumenata koji dokazuju da su troškovi plaćeni, u iznosu do 100 % vrijednosti prihvatljivih troškova, a nakon provedenog natječaja za dodjelu tih sredstava.
O Ministarstvu ovisi hoce li iz mjere 5. dai taj novac za ovu svrhu, no mora biti unisteno vise od 30% nasada da bi se uopće stekli uvjeti za to“, odgovorila je zastupnica petir na čemu joj zahvaljujem. Makar radi utjehe nek javnost zna.

Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #1404 na: 03 Svibnja, 2016, 06:54:20 »

zbog velikoga š mi nije kopiralo cijeli status, sad kad sam vidjela donosim ispravak
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #1405 na: 03 Svibnja, 2016, 07:07:11 »

Svi smo imali štete, netko više, netko manje, netko sve.

Međutim, nitko ne daje odgovore što sad, osim aminokiselina.

Sto smo s smrznutim i polusmrznutim mladicima.
Da li ih ostaviti, da li ih porezati ili pokidati?
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
ZlayaB
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1406 na: 03 Svibnja, 2016, 08:06:58 »

http://www.savjetodavna.hr/savjeti/15/708/kako-ublaziti-stete-od-mraza/
Evidentirano
vrelko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1407 na: 06 Svibnja, 2016, 21:01:06 »

http://www.kmetzav-mb.si/vin_pozeba_2016.pdf
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1408 na: 07 Svibnja, 2016, 01:10:53 »

Daj neko ko bolje razme slovenski ukratko pojasni kaj veli, kak rezati i plijeviti. Pliz! Ne radi mi prijevod na pdf. Kolega Podrumar 1987@ ?

Razmem ovo poluzeleno rezati na čep 2 cm, potpuno suho ostaviti da samo otpadne, kaj s lucnjevima koji ne potjeraju za 14 dana? Kak plijeviti ovo sa 100% stetom kad potjera?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #1409 na: 07 Svibnja, 2016, 21:59:02 »

Slovenci preporučaju da se  vinogradi do 30 % štete normalno uzgajaju osim što se puste i duple mladice radi roda.
U vinogradima sa 50 % štete oštečene mladice se rešu na čep tako da bi se nakon prvoga lista razvio zaperak. Takvi zaperci znaju imati grozdiće.
Evidentirano
 Str: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 103 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!