Sapy, mislim da te znam s jednog drugog foruma (tam se zoveš zvonist mislim), daj mi reci na koji način širiti (povinuti) grane.Jel sa špagama, utezima, ili oni neki savijači kupovni u obliku slova S? meni je 1. godina i ja bi trebao također povinuti grane.Pozdrav
osim šupljikavosti lista slijedeće godine nakon rezidbe raširi grane jer ovako jednu drugu guši
Black Sun i Black Amber su japanske selekcije i strašno su osjetljive na mraz i zimu. Imao sam ih dvije i nisu dugo trajale. Jedna mi je u 1. mjesecu bila procvala. Rodila je jednu, dvije godine i zatim se smrzla, druga uopće nije. Cvatu već druge godine, vrlo rano i trebaju oprašivača, ako nisu samooplodne, ali vlastite vrste, ne sjemenjaka ili europskih selekcija - oprez. Nisu ni preporučene za kontinentalni dio, već za mediteranski. Možeš probati, ali ne bih preporučio. Kalifornijska plava ti je rana šljiva. Ruth ger. je isto dobra selekcija. Navedenu krušku isto imam, i dobra je kruška, jedino je malo slabije rodna i osjetljiva je na vjetar.
Postoji još puno dobih selekcija šljive. Nabavi si svakako Kalifornijsku plavu. President je dobra, Altanov ringlo tko voli raznobojne šljive, Zeleni ringlo za zelene - žute šljive, Ruth Gerstetter i Victoria za crvene šljive. Stolne europske sorte poput Grossa di felisio, Early big egg, Čačanske selekcije su isto vrhunske ( Čačanska rana, Čačanska najbolja, Č. ljepotica, Č.rodna), do univerzalnih Stanleya i Bluefree-ja.Ima veliki broj sorata i razlikuju se prije svega po upotrebi. Stolne vrste, vrste za preradu, vrste za rakiju.Dozrijevaju od poč 7. mjeseca do poč 9. Ranije šljive su mislim skoro sve japanske selekcije. Ovakav je nekakav red dozrijevanja : Veliki zeleni ringlo, Ruth Gersteter, Čačanska rana, Čačanska ljepotica, Kalifornijska plava, Altanov ringlo, Čačanska najbolja, Čačanska rodna, Grossa di felisio, Stanley, Victoria, President. Sve su to fine šljive, dobre, neke i obilne rodnosti.
Pitanje,zajebao sam po pitnju prskanja sa bakrpm svoje Stanleyevke. Točnije krenule su, a ja nisam stigao sa bakrom zbogradi drugih obveza.Pitanje!Kaj napraviti sad, po pitajnu zaštite?kaj da napravim, sad sam slobodan par dana. Kaj organski fungicidi? Treba li dodati i neki akaricid ili insekticid?Mislio sam da imam barem još par dana do otvaranja pupova, al su mu krenuli i sad sam u dilemi! Molim savjet.Hvala.