VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 22:19:39

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Šljiva
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15 Dolje Ispis
Autor Tema: Šljiva  (Posjeta: 141953 puta)
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #45 na: 30 Ožujka, 2011, 22:22:30 »

Fala prijatelju Razor! ;D
Treba se ubrzati nakon ovih zimskih dana!
Evidentirano
radeug
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #46 na: 04 Travnja, 2011, 21:04:28 »

Imam zasad šljiva ,,kalifornijska plava" koja već deceniju ne rađa. Znam da je sadni materijal dobar jer sam dvije sadnice viška poklonio komšiji (300 metara daleko), on ih zasadio među ,,stenlej" i svake godine se saviju od roda.
   Imam više sumnji:
  Prvo: Da sam prilikom sadnje zatrpao kalemljeno mjesto. Zato sam ove godine otkopao stabla.
   Drugo: Da ova sorta nije samooprašiva i da joj treba u voćnjaku dodatni oprašivač, što se poklapa sa primjerom mog komšije koji je ubacio među ,,stenlej" i kod njega rađa.
Ima li neko iskustvo sa ovom sortom pa da mi kaže gdje sam pogriješio. U nekoj literaturi nađem da je ,,kalifornijska plava" samooprašiva, u drugoj da nije, a u trećoj da je djelimično oprašiva. Zna li neko, a čitao sam da postoje, vještački oprašivači, i koliko mi oni mogu pomoći. Ako ima, koji su to preparati, koliko su efikasni i gdje mogu da se nabave?
U svakom slučaju hvala za svaki dobronamjeran savjet.

Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #47 na: 05 Travnja, 2011, 11:37:14 »

Puno je bolje kod šljiva kada imaju oprašivača, iako su neke sorte samooplodne. Ali ovdje to mislim nije slučaj, jer ako susjedu normalno rode na par stotina metara dalje, negdje je kod vas problem, nevezano za oprašivanje jer ima i drugih šljiva u okolici još bliže.
Prebujna gnojidba dušikom, loša ili nikakva rezidba, ne savijanje grana, bolesti i štetnici ( monilija i šljivina osica u prvom redu ).
Kalifornijska plava i stanley su djelomično samooplodne.
Prvo i osnovno pitanje je da li vam te šljive uopće cvatu ???
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #48 na: 05 Travnja, 2011, 18:22:07 »

@ Prvo i osnovno pitanje je da li vam te šljive uopće cvatu

upravo tako..te probleme sam imal na nekim jabukama,5-6 godina ni cvijeta..onda sam jednostavno napravil prstenovanje običnim komadom drota na mjestu početka grananja.Normalno taj sam drot u jesen skinul da ne uraste,no uglavnom je odradil svoje i ove godine se pojavilo cvijetnih pupova kolko hoćeš.
Evidentirano
radeug
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #49 na: 17 Travnja, 2011, 19:13:54 »

Na ,,kalifornijskoj plavoj" šljivi, poslije poslednjih vjetrova i kiša, latice cvata ne otpadaju u potpunosti nego se suše na grani. U punom cvatu sam oprskao Galenikinim ,,kubikom" protiv monilije, a prije toga plavim uljem pred kretanje vegetacije. Da li je normalno da se latice suše i ostaju na grani. Vidim u ostalim šljivicima u komšiluku da latice otpadaju.Mogu poslati i fotku (imam spremnu).  Nije mi jasno mogu li se fotke postaviti (prilagodjene su sajtu)? Hvala unaprijed!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #50 na: 17 Travnja, 2011, 19:59:13 »

Možete poslati sliku, prilagođenu forumu, ili ju hostati preko imageshacka ili nekog sličnog. Pogledajte kako se stavljaju fotke, ako ne znate.
Po ovom šta ste rekli, vrlo vjerojatno da je stvar u moniliji. Šljive i drugo koštićavo voće se prskaju u cvatnji prije svake kiše fungicidima za suzbijanje monilije kao šta su Signum, Teldor, Chorus, Pyrus, Mythos itd. Fungicidi na bazi iprodiona se više ne koriste protiv monilija i botritisa jer su zastarjeli i neučinkoviti. Takav je i ovaj vaš navedeni, no pogledajte si članak o zaštiti protiv monilije na našim stranicama pa možemo raspravljati da li je to ili nešto drugo :

http://www.vocarstvo.net/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=5
Evidentirano

radeug
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #51 na: 18 Travnja, 2011, 19:22:32 »

®ivim u Bosni, podmajevički kraj i nikako da nađem sve Galenikine preparate odjednom (čak ni u susjednoj Loznici).  Za fazu precvetavanja našao sam Akord WG i Mankogal 80 i umjesto Dimetogala dali mi njemački Perfektion pa mi nije jasno mogu li se oni miješati. Imam Wilagerovu motornu prskalicu (leđnu) 25 litara. Još jedna nejasnoća, svi praktičari savjetuju da se šljiva sada (u fazi precvetavana), poslije ovog kišnog vremena, opršće protiv monilije, dok mi u apotekama savjetuju da to ne činim. Oprskao sam je u fazi cvjetanja Kubikom, pa sam sada mislio još jednom Corusom. Je li potrebno i može li se on mješati sa ostalim preparatima. Hvala!   
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #52 na: 18 Travnja, 2011, 20:32:29 »

Može, Chorus se miješa sa većinom preparata! Perfekthion je primjerice odlični preparat za šljivinu osicu koja ide isto sad u opadanju latica ( dimetoat, isti kao dimetogal ). Oba dva preparata, dakle i Chorus i Perfekthion se mogu miješati.
Chorus je definitivno bolji izbor od Akorda ( tebukonazol ).
Još jednom napominjem, šljive se prskaju protiv monilije pred kišu, ne poslije kiše! Ako ne ide kiša, a po prognozi vjerojatno ni neće za vaš kraj sljedećih dana, jer nam ciklone dolaze istim putem, možda ste promašili prskanje.
No, svakako se moraju šljive zaštititi protiv šljivine osice, dakle - Perfekthion, BASF-ov koliko mi se čini!
Monilija i šljivina osica ( Hoplocampa sp. ) su većinom razlozi za nerodnost šljiva.
Evidentirano

orsobruno
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #53 na: 20 Travnja, 2011, 07:23:27 »

Isto pitanje sam postavio u "ZAŠTITA", jer sam ogorčen.
FASTAC (istekao rok 2 mj.) mi nije pomogao protiv šljivine osice. Prošle godine da.
Ima još 50-60% zdravih plodova. Mogu li nešto ispraviti. (Imam ROTOR i FASTAC od insekticida). Uši na ružama je riješio, tako da možda "rok trajanja" nije kriv.
Radi se o 5 stabala.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #54 na: 20 Travnja, 2011, 08:26:27 »

Isto pitanje sam postavio u "ZAŠTITA", jer sam ogorčen.
FASTAC (istekao rok 2 mj.) mi nije pomogao protiv šljivine osice. Prošle godine da.
Ima još 50-60% zdravih plodova. Mogu li nešto ispraviti. (Imam ROTOR i FASTAC od insekticida). Uši na ružama je riješio, tako da možda "rok trajanja" nije kriv.
Radi se o 5 stabala.
Možda si zakasnio sa špricanjem,no,relativno jeftin i dobar sistemični  insekticid je Chromgor od Chromosa,sastav dimetoat,ak ne nađeš Chromosov,rade ga i drugi pod drugim nazivom i ne mješa se baš sa drugim preparatima pa je najbolje da ide sam
Evidentirano

VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #55 na: 18 Svibnja, 2011, 11:14:38 »

ŠUPLJIKAVOST LISTA ŠLJIVE

Sa čime tretirati? Da se spriječi.
hvala
Evidentirano
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #56 na: 18 Svibnja, 2011, 12:07:48 »

Preventivni su organski fungicidi: polyram, mankozeb, star, kaptan (stoper), antracol.
Neznam jel ima kaj jače, ali ovo ti je dobro.
Ja na šljiviku (2. godina) imam ponešto šupljikavosti ali ništa strašno...

Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #57 na: 18 Svibnja, 2011, 12:08:50 »

ŠUPLJIKAVOST LISTA ŠLJIVE

Sa čime tretirati? Da se spriječi.
hvala

http://www.vocarstvo.net/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=5
Evidentirano

sapy
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #58 na: 15 Kolovoza, 2011, 17:13:34 »

Uploaded with ImageShack.us

Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #59 na: 15 Kolovoza, 2011, 21:49:19 »

Sapy,koja je to sorta,izgleda odlično
Evidentirano

Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!