Nisam ja mislio na tebe kada sam ono rekao nego općenito.Pa čuj ,da krenem redom. :DOblik će biti vretenasta piramida a razmak između redova je 5 m a između voćaka u redu 3m.Dosta je velik razmak između redova jer nemam baš prikladnu mehanizaciju za voćnjak,pri tome mislim na traktor,ima 549 koji je veći od standardnih voćarskih traktora pa bi mlatio kabinom po krošnjama a i to su kruške na podlozi sjemenjaka i jako su bujne pa mislim da je razmak od 5 m sasvim u redu.Što se tiće orezivanja svki savjet bi mi dobro došao a i moram naći nekog stručnjaka što se tiće tog podrućja,Što se tiće uzaštite dosta se dobro snalazim,nešto saznajem u savjetodavnoj službi a moram priznati da sam hrpu literature skupio na internetu i stvarno sam prekopao sve što je bilo za prekopati.
Sto se tice mog licnog iskustva a imam ga mozda vise nego vecina ovde na forumu to je preveliki razmak izmedju redova a i izmedju sadnica bez obzira na mehanizaciju. To je lako izracunati koliko se gubi godisnje na tom tolikom prostoru a evo da nako na grubo kazem da mozda samo za jednu godinu na tom praznom mjestu gdje je trebala biti sadnica mozete ubrati novi vocarski traktor. Na ta 3 hektara su moglle da stanu najmanje 3500 sandnica pa pogledajte koliki je to minus samo za jednu godinu i koliko se tu trakora izgubi za jedan zivotni vijek vocnjaka. Ja sam ovog proljeca posadio 2050 sadnica krusaka na 1,7ha a razmak je bio izmedju redova 3,75m a izmedju sadnica 1,80. Ja skoro svake godine podizem nove nasade i imam razno raznih razmaka i uzgoja i mislim da je za jabuku dovoljno 3,5 a za krusku 3,80 samo sto mi se sad tako uklopila sirina njive da je moralo doci 3,75. Moglo je biti i 3,80 ali se gubi jedan red a to je puno za izgubiti jer je zemlja jako skupa za neiskoristiti je. Toliko od mene pa sad me kritikuje te ili st agod vec ali samo sam iznijeo svoje iskustvo i misljenje
Vidis majkl27, ovdje tvoje iskustvo pada u vodu i to jako duboko jer nemas dovoljno znanja. Sađenje kruški na sjemenjaku na razmak o d 1.8 m je ipak puno premalo. Ti vjerovatno imas posađene kruške cijepljene na dunju pa mozes ostvariti takav razmak ali Tomyslav koji je naveo da su njegove kruške cijepljene na sjemenjak to sigurno to nemože.
I još nešto me zanima.Ako je razmek između voćaka 1.8 m a grane su najmanje na svakom stablu 1 m što je ukupno znaći 2 m i kako će se onda brati kuške koje rode na granama između stabala ili rode samo na granama koje se nalaze između redova??.Rode na svim granama a da vidim tko će brati između stabala na razmaku od 1.8m .
Razor,pozdrav, molio bih jednu preporuku za sortu kruške i šljive sa čim ranijim dozrijevanjem,sa krupnim plodom.Preporučeno mi je u apoteci sa nekakvog kataloga rasadnika za šljivu black sun,black amber,ruth gerster,dozrijevanje krajem srpnja,a za krušku margareta marija.Imaš ti kakvu ideju,radi se o par voćaka isključivo za pobrati za jelo,bitno mi je da su krupniji plodovi i čim ranije dozrijevanje.Hvala
da ,to je to,no moj kum ga ima posađenog doma na dvorištu,i veli da ne zmrzne.