citam sve ovo i nekak sam dobio dojam da je veca fora napraviti mlf nego sto ti mlf uistinu treba. mozda je nekome mlf i prosla apsolutno spontano tijekom ili nakon af a nije to ni skuzio niti prepoznao.. za mlf ti kao prvo treba poviseni (ili prosjecni) sadrzaj jabucne kiseline da bi se mlf uopce mogla odvijati, a imam osjecaj da vinari koji bi provodili mlf (trenutno) ne znaju niti sadrzaj ukupnih kiselina i secera.. mislim da mlf nije takav tehnicki problem kao sto se cini i predstavlja ovdje i da ce se u vecini slucajeva normalno provesti ali pitanje je da li ljudi uopce znaju cemo mlf sluzi, za kakav tip vina, sto se njome dobiva a sto se moze izgubiti, kako rade ml bakterije i sto se moze zeznuti (to je luka opcenito pojasnio)..? i na kraju krajeva, da li ti bas treba mlf za tvoje vino, pogotovo za vinare hobiste koji nemaju (kvalitetne) uvjete za to..
Takovi postovi ne trebaju na ovom forumu. vidljivo je, da Ivan previše zna o tajnama fermentacije. U svom izlaganju nije dao niošta korisno, Ako smatra da mi koji želimi dubllje uči u taj dio enologije nemamo pojma , gadno se vara. Ja osobno ne razumijem kome je fora sprovest mlf, a da o tome nema pojma. Ako je Ivanu mlf fora, onda on neka prerađuje svoje grožđe iz foere, a mi ostali ćemo to raditi iz nekih drugih pobuda.
Uh, stari, nemoj tako naglo. Ivan je, vjerojatno, nekom odgovorio, a da ga isti razumije. Bolje malo bolje prouči tko je Ivan na ovom Forumu. Javni pozdrav. Imamo i private...
Treba smanjit tenzije. @ COS ti si pitao za MLF na rajnskom, vjerojatno je zato Ivan skocio. Jer opce je poznato da se MLF na rajnskom NE PROVODI. Nisu ti kiseline valjda toliko visoke pa da bas MORAS provodit MLF na rajnskom. Ne znam, nadam se da znas sta ces dobit kad ti MLF odradi na rajnskom.
Pa gle ako si zapeo za MLF napravi ju pa ces vidjet kakav ce bit rezultat. Ako ces bit zadovoljan radi tako i ubuduce. Ja nebi nikad to radio na RRu.
Na stanje grožđa teško da mogu u ovoj fazi utjecati. Ja bi se radije posvetil podrumarstvu.Ove linkove o mlf po Internetu sam davno pročitao, mene interesiraju vlastita iskustva.