ma fora je kad neki ljudi koji se uopce ne kuze u vinu kazu da piju francusko vino, iz bordeauxa, a takvo vino imas za kupiti u svakom super konzumu i kosta 30ak kn boca.. hehe, al bitno je da se pije francuski crnjak.. a sa francuskom ima veze koliko i nas ivan dolac od badela ima veze sa plavcem i peljescom..
Ivan je napisao:..."jakot od sorte tokaj jako dobro vino"...Jakot je naopačke Tokaj
evo jucer sam bio na wine & gourmet festivalu u zgu pa iznosim svoje dojmove..brecevic - piquentum malvazija 09 i 08, vrlo dobra malvazija, drugacija jer je vrenje sa vlastitim kvascima i bez kontrole temperature i duze dozrijevanje na talogu i inoxu, ima malo tanina, dobar ekstrakt, snaznija je i ozbiljnija kao vino, svakako preporuka.movia - velika belo 04, izvrsno vino, fenomenalno, mozda najbolja kupaza bijelih sorata na sajmu, miris i okus vise na konjak nego na vino.. pjenusac puro vrlo dobar, odlicna ideja i metoda proizvodnje, veliko rdece 02, nisam bio odusevljen, vino je dobro i posebno ali ocekivao sam vise od toga..m.simcic - sauvignon selekcija 07, izvrsna, fenomenalan sauvingon, miris, tijelo, ozbiljnost, sve ima! teodor belo dobar ali ocekivao sam vise, treba mu sigurno vremena u boci i to dosta, crni pinot 07 selekcija, ok, lijepa rubinska boja ali ocekivao sam vise, malo nedefinirano, trebo mu vremena u boci kao i teodoru rdecem, sve su to jos ipak premlada vina u kojima se jos osjete jaci tonovi drva.la castellada - ribolla jako dobra, bijela kupaza 05 i 06 sivi pinot, chardonnay, sauvignon i ribola, odlicno vino, jedna od najboljih kupaza sajma! crna kupaza 03 nije dobra, dapace jako lose vino kojem je proslo vrijeme..sutor - sauvignon odlican, jedan od najboljih na sajmu, burja bela kupaza, dobra ali izrazeno drvo, treba mu vremena.radikon - ribola, ok, jace drvo, jakot od sorte tokaj jako dobro vino, kupaza oslavje odlicno, takoder izvrsna kupaza, sva vina su macerirana i imaju izrazito jaku boju, jantarno broncanu, mirisi na konjak i visoke predikate ali su suha i definitivno posebna.vodopivec - sorta i vino vitovska, macerirano i dozrijevano u velikoj drvenoj bacvi, jako dobro vino, mekano, zrelo, kompleksno, takoder vitovska iz amfore odlicna, tesko je reci koje je vino bolje jer su oba zbilja posebna i jako dobraclai - malvazija sv. jakov, odlicno vino, nevjerojatno sta covjek radi od malvazije, ottocento bijeli kupaza malvazije sauvignona i sivog pinota, odlicno vino, kompleksno i posebno, za kraj muskat zuti prosusen, ima 110 grama ostatka secera i 15% alkohola, takoder izvrsno vino, clai preporuka!milos - stagnum 03, veliko razocaranje, smrdi na stalu, gnoj i na zooloski vrt, poseban miris ali u biti malo odvratan kad ga osjetite u vinu, inace je okus mnogo bolji ali miris je u najmanju ruku neobican.. plavac mali izborna berba 03, poluslatko, fenomenalno vino, kompleksno, zrelo i gusto, plavac mali desertno vino radeno kao prosek, jos bolje od prijasnjeg, klasican miris na prosek, zrelo, jako slatko, gusto, crno, odlicno, preporuka!tomac - rizling dobar, sauvignon odlican, amfora ok ali nije u rangu vina iz amfora od stranaca.. u usporedbi s njima dosta lose i praznjikavo vino..roxanich - malvazija classica 06, iz magnuma 1,5 l, macerirana 35 dana u drvenih vinifikatorima, osjeti se prejako drvo, nista posebna, treba joj vremena ali pitanje je koliko, malvazija antica isto ko i classica samo je macerirana 65 dana, mnogo bolje, zrelo, vruce, kompleksno, dobro vino.bura - dingac 07, maceriran samo 7 dana sto mi se cini nekak malo za pravi plavac, ima 16% alkohola, miris mi je relativno los, tanak, praznjikav, okus jako dobar i poseban ali jako se osjeti slast u vidu secera i tanina gotovo da i nema sto je lose, deklarirano je kao suho ali sigurno ima 10ak grama ostatka secera i zbog toga me razocaralo.damjanic - malvazija jako dobra, akacija ok ali osjeti se bacva, clementre kupaza caberneta, merlota i terana, ok ali nista posebno, fali mu kompleksnoti i dubine, merlot dobar ali opet nista posebno, obicno crno vino lijepe boje.kozlovic - malvazija jako dobra, specificna, svjeza i jako mirisljava na cvijece, santa lucia odlicna, zrelo i posebno vino, ne bih nikad rekao da se radi o malvaziji, otthelo ok, moze i bolje makar dosta bezvezno vino, momjanski muskat standardno odlican, prekrasni miris.gerzinic - malvazija klasicna ali jako dobra, muskat zuti dobar.aleksandrovic - chardonnay los, klasican barrique koji jako smrdi na tonove bacve, rose bezveze, prazan, najbolji je sauvignon koji je zbilja jako dobar.bartolovic - grasevina kaptol, tehnicki jako dobro vino ali u biti nezanimljivo, dojam preumjetnog, fali mu posebnosti i prirodnosti..sember - rizling ok, chardonnay ok, pjenusac ok, crni pinot vrlo dobarmislim da je to sve, namjerno sam izostavio jedan podrum, neki bezvezni talijanski sa dosta losim vinima.. ako jos sta ima, neka me Moslavac i orlando slobodno podsjete.. takoder ocekujem njihove komentare.
Pa kak me čuješ da galamim, zezam se.Uglavnom meni je taj festival bio prilično organizacijski u banani, mogli su barem pokušati složiti vinare po nekim regijama pa bi sve bilo jednostavnije.Onako imaš onih metar prostora i kreneš redo kad ono slavonac pa mađar pa plešivica pa slovenac ko da ih je voda donjela to mi se nije sviđalo,a od vina stvarno je bilo svega i bilo je jako dobrih vina ali bilo je i katastrofa.Sve u svemu mislim da je preskup ulaz za onako lošu organizaciju a mislim da su i izlagači to prilično skupo platili. Ali bude to nagodinu sigurno bolje
Uglavnom meni je taj festival bio prilično organizacijski u banani, mogli su barem pokušati složiti vinare po nekim regijama pa bi sve bilo jednostavnije.Onako imaš onih metar prostora i kreneš redo kad ono slavonac pa mađar pa plešivica pa slovenac ko da ih je voda donjela to mi se nije sviđalo,a od vina stvarno je bilo svega i bilo je jako dobrih vina ali bilo je i katastrofa.Sve u svemu mislim da je preskup ulaz za onako lošu organizaciju a mislim da su i izlagači to prilično skupo platili. Ali bude to nagodinu sigurno bolje
Aleksandrović - E tu se ne bih složio s ivanom. roze je 100% muškat hamburg i po tome je unikatan na ovim prostorima, po meni pravo lagano, osvježavajuće vino. istina može biti punije tijelom, ali s obzirom da ga nemam s čime usporediti..
Šember - dalje sam pio rajnski koji se stvarno može mjerit sa Korakovim (po meni najboljim rajnskim u HR).
Ormož - vina su dobra, ali kako kaže orlando konfekcijska. meni to smeta jer nema one posebnosti koja razlikuje svaka vina. zamislite gdje bi došli kada bi svaki podrumar koristio uvaferm kvasce. sva vina bi se svodila na isti kalup, a to nije ono što se traži..
Dubrovačka Malvazija (neznam ko proizvodi) - vino? ništa posebno za istaknuti, pio sam puno boljih malvazija
Bura - sjajan dingač! To je onaj famozni "ZEBRA" dingač o kojem se dosta pisalo...i stvarno se osjeti dosta tih životinjskih nota, onako više kao konjska štala, ne bih se usudio reć da je baš zebra
Tomac - mislim da je Ivan dobro opisao, probao sam samo amforu za koju sam mislio da je puno drugačija, u Esplanadi mi je bila nekako oksidirana, ovjde sasvim dobro vino, nikad ne bih rekao za nju da je amfora
slovenci, ivanovi veliki favoriti... osobno su mi ta vina preteška idu u rangu vinjaka...
Movia - Ivan, vino je dobro, ali to po meni više nije vino. odlična kupaža, ali stvarno pre pre teška...da se destilira dobili bi super vinjak, čak i bez toga ...nisam fan takvih vina