VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
08 Lipnja, 2026, 14:54:07
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Voćarstvo
Voćarstvo
Sadnja, orezivanje i uzgoj voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
...
32
33
[
34
]
35
36
...
46
Autor
Tema: Sadnja, orezivanje i uzgoj voćaka (Posjeta: 378335 puta)
blitva
aktivni član
Odg: Sadnja, orezivanje i uzgoj voćaka
«
Odgovor #495 na:
23 Prosinca, 2014, 10:52:09 »
vjerojatno ce i zahladiti, no unatrag tri godine orezujem jabuke (drugo voce ne, to ceka proljece!) od Stefanja nadalje - dosad je sve bilo u redu.
Evidentirano
Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #496 na:
23 Prosinca, 2014, 14:20:04 »
Ma di ces tako rano, zima jos nije niti pocela. Ovo je tek uvod u pravu zimu, a jos nisu niti ovi poceli na plantazama stucati grancice. Mi jos za hobi potrebe imamo vremena jer toga imamo premalo da bi se brinuli oko toga dal cemo stici.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član
Marija Bistrica
«
Odgovor #497 na:
23 Prosinca, 2014, 18:41:37 »
U voćkama i lozi sad vlada podtlak, negativan tlak jer su sokovi krenuli prema dolje, korijen je aktivan i preko zime, pa ako na biljci praviš rezove taj podtlak si neutralizirao, nema ga. Kroz rez može ući vlaga u drvo i smrzavanjem ti uništi dio pupova. Takva "otvorena" biljka u proljeće kasnije tjera i ima slabiji rast mladica.
Zato se reže pred kretanje vegetacije, kad sokovi krenu prema gore, nabiju tlak u pupovima (čak do 1 bar?) i počinje tjeranje mladica.
To su slični efekti ko da otvoriš kiselu vodu i sutra si natočiš gemišt. Nije baš usporedba, ali sličan efekat. Ne bu se voćka osušila ako se i sad oreže i može se reči da je sve prošlo ok, ali bolje je početi rezedbu kad zima krene prema toplijm danima. Ono kad se snijeg počne topit oko stabla, krenu visibabe. Tak su naši stari delali!
Evidentirano
46.086344, 16.117566
blitva
aktivni član
«
Odgovor #498 na:
27 Prosinca, 2014, 17:44:33 »
sukladno tradiciji,a suprotno savjetima forumasa, ja orezao jabuke
.... i to bas prije ovih sibirskih hladnoca. Doduse, orezao sam samo tri (za eksperiment, da vidimo kak bu se ponasale u odnosu na one orezenen u veljaci)... ostatak ceka bolja vremena, nakon ovih hladnoca.
Evidentirano
Brckovljani
tupka
aktivni član
«
Odgovor #499 na:
07 Siječnja, 2015, 17:06:42 »
gledam danas susjed orezuje voćke. Zar nije rano?
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #500 na:
07 Siječnja, 2015, 22:54:45 »
Onaj ko ima plantazu njemu nije rano jer mora stici do proljeca prije vegetacije napraviti rezidbu, pokupiti po podu hrpu grancica koje spaljuje i jos pospricati.
Dok nama ostalim amaterima nije zurba jer se to brzo obavi. Ja imam nekih 30 mladih vockica i oko 20 trstova i to kad zapnem rijesim za dva tri dana uz sakupljanje siba/grancica po podu. Onda slijedi spric i to je to.
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #501 na:
08 Siječnja, 2015, 08:59:15 »
Ja po Razorovom savjetu orezujem jabuke vec od Stefanja.... evo i ove godine zapoceo tako, ovaj vikend nastavljam. Mlade sadnice (jabuke, sljive) ostavljam za veljacu, ozujak, kakvo vrijeme bude - to napravim za sat vremena.
Gadne su mi idared vocke koje su stare 35-40 godina, uglavnom na mm106 podlozi, za jednu mi treba barem 2 sata
Evidentirano
Brckovljani
Razor
Administrator
zlatni član
Kloštar Podravski
«
Odgovor #502 na:
08 Siječnja, 2015, 10:22:39 »
Ja kanim početi za dan-dva ako vrijeme dopusti, jabuke i kruške stare. Ne kanim baš ispod nule rezati i vjetru, no moram lagano početi čim vrijeme imalo se nasmiješi. Imam dosta i vinograda, a pošto sve sam radim, često ne stignem sve to napraviti. Samo voćaka imam stotinjak, i većinom na bujnim 106-icama, šta je dosta posla, barem pola sata po voćki.
Više ništa ovom ludom vremenu ne vjerujem, par puta sam tako radio drugima i mislio sam si bit će vremena, no u tjedan dana iz zime se prešlo u kratke rukave, pa skoro i u kratke hlače. Sve počelo pupati i cvjetati, začas i listati i gotovo, šta si napravio, napravio. Voćke ostavio i jedva stigao lozu riješiti. Paralelno se i trava digla, došlo plijevljenje. špricanje, konstantno mi je falilo 7-10 dana da sve stignem.
Evidentirano
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/crops-agriculture.html
http://www.inra.fr/hyp3/
http://www.oiv.int/uk/accueil/index.php
http://www.frac.info/frac/index.htm
http://www.irac-online.org/
Consultor homini tempus utilissimus
tupka
aktivni član
«
Odgovor #503 na:
08 Siječnja, 2015, 13:35:27 »
moje breskve još prije Božića su nabubrile
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
tupka
aktivni član
«
Odgovor #504 na:
08 Siječnja, 2015, 13:42:02 »
Treba mi već pomalo razgibavanja
mogla bi početi, s obzirom da imam još nekoliko voćki u zapuštenom dijelu ( bilo do lani susjedovo) gdje bude morala i motorna bila raditi. Dakle prije budu velike uređivane voćke na redu...
Eto kupujući tuđe, od susjeda koji bi dok smo do njih došli zapustili, pa su mi bolesti i štetnici, zmije i svakojake živine dolazile, smo pokupovali i došli do šume. Barem nas više nitko neće ucjenjivati. Razmišljam nešto, trebam u budućnosti zasaditi neku gustu živicu od strane šume...
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #505 na:
08 Siječnja, 2015, 16:00:09 »
Joj samo nemoj zivicu posaditi, budes si na glavu nakopala redovito sisanje tih grmova plus skupljanje siba po podu.
Radije potegni ogradu tako da nebus imala nikakvih briga, osim kositi travu. Jos bih razumio da se posadi zivica radi susjeda, al prema sumi nema smisla.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član
Bednja
«
Odgovor #506 na:
08 Siječnja, 2015, 20:49:23 »
A vidiš da joj fali razgibavanja
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #507 na:
08 Siječnja, 2015, 23:47:10 »
Ja bih u tom slucaju radije uvalio bambus pa da imam nekakvu korist kao kolce za po vrtu i vocnjaku.
Evidentirano
tupka
aktivni član
«
Odgovor #508 na:
09 Siječnja, 2015, 08:45:22 »
a, ne grmove. Juniperus hibernica, i i nek raste bez šišanja. Gust je, na gusto ga posaditi, pika i ni vrag nebu prešel prek.
http://www.cetinari.info/juniperus-kleka.html
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
tupka
aktivni član
«
Odgovor #509 na:
09 Siječnja, 2015, 09:06:45 »
Ako sam zaspamala temu molim da ovo premjestite u ukrasno bilje. Ugl ovakva živica ne zahtjeva brigu ukoliko se sadi u prirodi, a može se pomiješati i chinesis obični i stabla jako visokoga rasta da djeluje prirodnije (sky rocket, stricta)
Da, @riba fali mi svakodnevno trčanje po bregu, ali zima je, kraj godine i posao od kojega se živi me u ovo vrijeme strogo prikuje uz stolac, a nisam osoba koja to more tak dugo izdržatio. Zapravo na neki se način divim ljudima koji mogu ležati i sjediti bez razloga.
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
Str:
1
...
32
33
[
34
]
35