VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 18:46:35

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Sadnja, orezivanje i uzgoj voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 46 Dolje Ispis
Autor Tema: Sadnja, orezivanje i uzgoj voćaka  (Posjeta: 378451 puta)
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #435 na: 20 Ožujka, 2014, 19:43:28 »

Trešnje sam i planirao saditi u jesen, to sam pročitao i čuo da je bolje. Pogotovo za naš kraj, ja sam inače iz okolice Samobora
Sada sadim 2 jabuke, 2 kruške, i po 1 šljivu, breskvu i marelicu a za jesen planiram posaditi još 13 - 15 voćki, tak da bi pomladio cijeli voćnjak.

Sad me još zanima kad skratim voćke, dali da mjesta rezova premažem voćarskim voskom?
I još me zanima za ove voćke koje planiram posaditi u jesen, dali bi smetalo kad bi sad iskopao rupe za njih ili je bolje to napraviti par dana prije?

Za marelicu ti je najbolje da pročitaš temu o marelicama, ukratko preporuka je da sam precijepiš na neku bijelošljivu ili na nekaj drugo, da ne kupiš u rasadniku na podlozi mirobalani (nekompaktibilna šljiva sa marelicama) da ti se ne posuši zbog apopleksije.

http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=358.msg48772#msg48772

Za ostalo nemaš brige, a za jesensku sadnju moš kopati negdije u 9-10mj. Ja sam na jesen znao zaboraviti iskopati rupu prije jesenske sadnje pa sam svejedno u vrijeme sadnje voćkica tek tada iskopao i zatim posadio. I nije se niti jedna voćkica zbog toga posušila, sve voćkice rastu lijepo i uredno.

A ovo premazivanje, ako ti se da premaži u svakom slučaju neće štetiti. Nije to velika rana da je baš nužno premazati radi se obično o 1cm.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #436 na: 13 Travnja, 2014, 06:17:42 »

Evo, ako nekoga zanima kako napraviti jeftine i jednostavne savijače za grane.  Mogu se napraviti od stare vinogradarske žice debljine 2,5 mm. Potreban alat, su kombinirke.
Praktični su jer možeš regulirati kut savijanja, što kod plastičnih ne možeš a uvijek se nađe neka otpadna žica pa te ništa ne koštaju.
Kod proljetne rezidbe je potrebno skinuti lani postavljene savijače da se ne bi urezali u koru.
https://www.dropbox.com/sh/2yk90wkl6017164/FTKblUR6VM
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #437 na: 13 Travnja, 2014, 19:30:22 »

Haj. Molim savjet dali da ostavim obadvije grane ili da lijevu odrežem. Fotka u privitku. Radi se  o trogodišnjem "patrljku" Mađarske marelice koju sam oštetio ali se poslije par dana oporavila i izbacila ova dva izdanka. ®elim da dalje bude u vrtu bez obzira hoče li rađati ili ne jer je pravi borac.

* DSCN0010.JPG (141.78 kB, 480x640 - (hitova: 637 ).)
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #438 na: 13 Travnja, 2014, 21:09:35 »

Hm,nisko mi je to za pocetak formiranje krosnje
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #439 na: 13 Travnja, 2014, 21:09:58 »

Ja bi lijevu granu odrezao, malo bih skratio ovaj dio što je nekad bila provodnica tak da bude malo iznad grane i zamazal ponovo sa voćarskim voskom. Stavi još jedan kolac i priveži granu uz njega. Možeš i donju odrezat, a gornju ostaviti, ako ti je gornja grana bolja. Ako ostaviš samo jednu granu onda imaš provodnicu i primarne skeletne grane, ako ostaviš dvije grane nemaš ništa. Da imaš 3 ili 4 grane mogal bi formirati uzgojni oblik vaza.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #440 na: 13 Travnja, 2014, 22:06:15 »

Slažem se sa forumašima jednu odreži, samo ove postrane grančice odstrani jer je to prenisko za početno razgranjivanje. Ajde da se radi o prvom razgranjivanju od nekih 70-80cm onda još nekako, al ovo izgleda na fotografiji ko da je ispod 40cm.
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #441 na: 19 Travnja, 2014, 08:05:27 »

Haj. Poštovani forumaši. Dok čekam unuke da dođu na bojanje jaja da postavim par fotki snimljenih danas u mom vrtiću. Prva je mađarica za koju ste mi savjetovali da odrežem jednu /od dvije/ grane. i sad mi se vizura zaista dopada.

* Fotografija0187.jpg (1725.96 kB, 1944x2592 - (hitova: 335 ).)
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #442 na: 19 Travnja, 2014, 08:08:26 »

ZAŠTO zovem moj vrt -"vrtić" pa sad će vam biti jasno.

* Fotografija0200.jpg (1510.44 kB, 1944x2592 - (hitova: 402 ).)
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #443 na: 19 Travnja, 2014, 08:13:57 »

Konstrukcija za maline. Iza Uskrsa još dvije konstrukciju se rade, jer imam preko 20 mladica za presaditi.

* Fotografija0194.jpg (1730.78 kB, 1944x2592 - (hitova: 529 ).)
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #444 na: 19 Travnja, 2014, 08:23:45 »

I da vas ne "davim" previše jedno pitanje i savjet. ::)  Ova samonikla breskvica već 3 godine rađa a ekipa "Parkova i nasada"  bila u čišćenju okoliša oko zgrade i jedva sam ih odgovorio da ju ostave do jeseni pa da ju PROBAM PREMJESTITI u svoj "vrtić". Uz sami betonski zid je stablo i pitanje za vas - DALI  JE TO IZVEDIVO uz pažljivo otkopavanje korijena i kakve su šanse da uspije opstati na novoj lokaciji. I kad je za to najbolje vrijeme?
 SRETAN USKRS svim forumašima.

* Fotografija0203.jpg (841.68 kB, 1944x2592 - (hitova: 322 ).)
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #445 na: 19 Travnja, 2014, 10:59:43 »

izvedivo, kako ne. I ne brini što ćeš odrezati dio korjenja....

Kasna jesen, kod vas u Rijeci ionak ima dovoljno padalina stoga će se korijen oporaviti  tijekom zime.
Evidentirano

Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #446 na: 19 Travnja, 2014, 14:11:59 »

Kako god budeš joj dao šansu za opstanak da ju ovi ne srede. Preporuka je da malo redovno čistiš i okopavaš tu breskvicu tek toliko da ovi koji održavaju površinu vide da netko vodi brigu o toj breskvici. U svakom slučaju kada budeš zakopao na novo mjesto dosta skrati grane neovisno o rodu slijedeće vegetacije jer se mora ukorijeniti preko zime i kako u vrijeme tekuće vegetacije nebude posušila zbog prejake zelene vegetacije u odnosu na slabi korijen.
Breskva inače nije toliko osjetljiva na rezidbu kao ostalo voće tako da tu nema nekog straha kod rezidbe.
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #447 na: 19 Travnja, 2014, 20:07:44 »

HVALA poštovani forumaši, već ću ju ja lijepo smjestiti u moj mini-mini vrtiiiiić  ;D . U svakom slučaju ću vas informirati o akciji premještanja.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #448 na: 20 Travnja, 2014, 17:27:02 »

53njac jako lijepi vrt. Koliko vidim ima tu svega pomalo. Svaka čast.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #449 na: 21 Travnja, 2014, 08:02:11 »

Imam neka par pitanja uz vezi uzgojnog oblika i koja je bujnost sorte jabuke.
Ovako posadio sam jabuku stark delicious na podlozi mm106 pored kuce i blizu niskih ukrasnih grmova. Ta sorta je navodno nekakav klon crvenog delisea, e sad kolika je slicnost sa crvenim deliseom, osim po obojenosti plodova nemam pojma i bas ne nalazim na netu neke informacije. Niti na cemu daje plodove pritom mislim dal gusto i kratko uz glavnu grancicu kao Idared ili kao Zlatni delises na stapicima/na sibama. Jel ima ko kakvu informaciju o toj sorti stark delicious ?

A sada o uzgojnom obliku, ja sam mislio na uzgojni oblik nepravilna palmeta kosih grana, imate tu sliku na sto sam tocno mislio. Bas iz tog razloga da jabuka s svojim granama nikome nesmeta, bilo stazi uz kucu ili niskim ukrasnim grmovima. A opet imat ce lijep ukrasni izgled ukraseno sa crvenim jabukama, dok velika rodnost i nije nesto bitna. Nek rodi 20kg na 3-4 etaze sveukupno, i to je meni cisto dosta jer ta jabuka mi se cini ionako nema neko cuvanje ko Idared.
E sada meni nije jasno koji mora biti razmak etaze do etaze jer negdije navode sarene dimenzije od 60-120cm od prve etaze do druge pa za svaku slijedecu ide otprilike za 20cm manje. Naveli su na netu i po knjigama te sarene dimenzije da ovisi na kojoj je podlozi i koja je bujnost sorte.
Grane bi bile usmjerene otprilike sjever i jug, i ima dosta prostora i do punih 2m lijevo i do punih 2m desno od centralne provodnice. Tako da tu ne manjka prostora tj. ima dosta mijesta jer prva etaza ide pod kutem od 45° pa nece biti te prve dvije grane dugacke samo 2m koliki je sam prostor nego ce zbog kuta biti dugacke i do cistih 2.5m.
A prva etaza ce biti udaljena od zemlje nekih 80-90cm, nize nemre zbog zasjenjivanja od ukrasnih grmova i kosnje trave.

http://www.google.hr/search?site=&source=hp&ei=T7lUU9HMO8eQ4gTLmoGAAg&q=nepravilna+palmeta+kosih+grana&oq=&gs_l=mobile-gws-hp.1.0.41l3.0.0.0.5173.2.0.0.2.2.0.0.0..0.0....0...1c..41.mobile-gws-hp..0.2.306.3.6CPn6P3UsDQ#biv=i%7C1%3Bd%7CGNa4neIjgELDKM%3A
Evidentirano
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 46 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!