Mislim da bi dobio dobar rezultat skraćivanjem grana za trećinu ili čak polovinu te zarezivanjem kore iznad kvrga sa spavajućim pupovima po deblu i osnovnim granama, a da cijelo vrijeme imaš i urod. Ja sam tako na 25godišnjim voćkama, ogoljenim u sredini, dobio gustiš, šumu koju već prorjeđujem.
Ovo su moje ovogodišnje prinove u voćnjaku Rana Moretinijeva na dunji i iza nje glavni štetnik stražnjeg dvorišta , trešnja Celeste na Coltu ( žica je radi već spomenute štetočine koje je već potvrdila svoju štetnost na par mladih oraha) i imam još posađenu šljivu Čačansku ljepoticu ali nisam ju poslikao.
Ma na Moretinijevoj su te dvije grane bile još u rasadniku pa sam ih se bojao odrezati dok kruškica ne potjera a plan je bio ostaviti ih za prve primarne jer je planiram razviti u popravljenu piramidu i to sa što manjim stablom ali još ću razmisliti uz vaše savjete naravno,a pincirala ju je osa srčikarica nadam se da će na godinu potjerati dalje. Što se tiče trešnje već sam odstranio hrpu grančica koje je potjerala uzduž stabla a ove gornje sam ostavio sve jer sam negdje na forumu vidio da je ih netko ima oformljene kao vazu(mislim Razor ako se ne varam) što mi je vrlo privlačna ideja radi lakšeg branja ali znam da ona prirodno razvija etažnu piramidu pa se još dvoumim da probam sa popravljenom piramidom radi normalnog razvoja i osvjetljenosti krošnje.
hvala na pomoći. Što ovo nije pravovremeno reagiranje, jer u literaturi piše da se prvu godinu sadnice ne diraju?evo budući da sam vizualni tip, jel to to ?crveno je rezanje/odstranjivanje, zeleno je ostavljanje/prikraćivanje?i još samo jedno pitanje, što da radim sa onim povijenim (sa utezima) granama na čačanki? (budući da su povinute, nisu uooće krenule u vegetativni rast - trebam li maknuti u potpunosti utege ili oslabiti tako da te grane ipak budu usmjerene prema gore - cca 45 stupnjeva)