Pozdrav svima!Kao amater, pročitao sam da je jesen vrijeme za orezivanje jabuka i kruški (ne-koščitavih voćaka), dok je rano prolječe vrijeme za orezivanje breskvi, šljiva, trešnji itd, dakle svega što u plodu ima košticu.Nalazim se na području Velike Gorice, imam mladi voćnjak (zasadio ga prije godinu dana). Da li je sada pravo vrijeme za orezivanje ili treba čekati dok ne popada svo lišće?Hvala!
Razor na koju visinu orezivaš stablo?Ja imam 11 čačanki sad je 4. godina, isto su na vazu i to mi izgleda jako dobro.Za sada ih orezivanjem držim na visinu oko 2.5 metra.
Ovo su moje šljive...Jednom su rezane, i sada bi se ja htio toga uhvatiti pa je svaki savjet dobrodošao
A kakav ti je uzgojni oblik? Šta si kanio uzgojni s provodnicom ili bez nje? Moraš prorijediti kosturne grane čim prije, inače ide u jablane. Neke bi bilo dobro savinuti, ne mogu ti ovako preko foruma pokazati, do proljeća imaš vremena promisliti i proučiti malo literaturu.
Može se slobodno rezati, bit će toplije već za vikend.
Znači sada je već zgodno odrađivati rezidbu?Imam mladi vočnjak, 2g star, 20ak vočaka - jabuke, marelice, šljive, kruške, trešnje........... Malo me frka, htio bih to u pravo vrijeme, da se ne upropasti....Ne smeta zima i niske temperature?LP,Zeke
A što je sa zaštitom (špricanjem) - kada se kreće time?