Ja planiram sadnju jabuka, krušaka i 2,3 marelice kroz 10-ak dana onaj drugi vikend.Šta mislite jel' to kasno? Teren je u Lici, blizu Ogulina, zahladilo je, mraza je bilo u jutro sad ovaj vikend al smrznuto nije.
Ako ti te marelice uspiju tamo, dovest ću televiziju
U subotu posadio 230 šljiva Stanley + 25 Ruth gustetter. Vrijeme je poslužilo tj. nije padala kiša. Kupljeno kod ®ižeka u Sv Mariji.
Molim pomoć oko orezivanja jabuke.Na jabukama imam dosta drvenih grančica dužine 20-tak cm i skoro svaka završava sa cvijetnim pupom. Vjerojatno će svaka dati ove godine cvijet i plod. Ispod ovih grančica nalaze se plodnjaci sa cvijetnim pupovima.Interesira me dali ove drvene grančice koje završavaju sa cvijetnim pupom treba prorjeđivati odnosno dio orezati ili ih sve ostaviti, s obzirom što u donjem dijelu večina ima kratke rodne grančice sa cvijetnim pupom.Ako se dio treba orezati dali da ih skratim na 2-3 pupa tako da se ona u buduće može pretvoriti u rodnu grančicu ili da to napravim nakon berbe plodova.Istu situaciju imam i na nekoliko krušaka.Nebih htio da se grane jabuke i kruške previše udalje od stabla.
što se tiće prorjeđivanja, naravno da moraš prorijedit. isto kao i vinograd, nemreš ostavit 4 lucne...
U tome i je najčešća greška da se rezidba voćaka poistovjetuje s vinogradom. Fiziologija rasta i zametanja pupova je u potpunosti drukčija kao i sustavi uzgoja. Vidio sam i previše voćaka koje su rezane na reznike kao i vinograd po sistemu "ako znam vinograd znam i voćnjak". Vinograd pokažeš babi rezati za 15 minuta, a za voćke treba hrpu stvari kužiti.