Prijatelju,iman ti ja iskustva sa tim,izvanka stavi stirodur,ne stiropor,mi u dalmaciji imamo velikih porblema sa visokim temperaturama.Proraćun je da tek na 4 metra dubine možeš naći konstantnu temperaturu a to je nama problem.Stoga danas kad imaš nove materijale bolje je potrošit malo više nego da se poslije kaješ,a sama hidro izolacija i drenaža kao što sam pročitao u nekom gornjem postu je bez veze,naj veći je problem toplina u starim dalmatinskim konobama je temperatura uvijek bila oko 12 celzijusovih sa što manje oscilacija,to treba postići.Ako te šta konkretno zanima pitaj.
Možda je u Dalmaciji bez veze, ali ako ne želiš hodati u podrumu u ribarskim čizmama kada ti zapada kao nedavno bez drenaže i hidroizolacije možeš imati samo bazen. Što se tiče temperature stvar je kako imaš riješen ulaz i što imaš iznad podruma... Ja i dalje tvrdim da izolacijom podruma prema zemlji jedino što ćeš dobiti je da će se podrum prije zagrijati jer mu spriječavaš da se hladi preko zemlje. Baš me zanima na kojoj dubini je temperatura zemlje +22
Oke, možda smo se krivo razumjeli napisao si ...a sama hidro izolacija i drenaža kao što sam pročitao u nekom gornjem postu je bez veze,....Temperaturu od 22 sam uzeo od kolege dina koji kaže da mu se temp popela na +22, moje je pitanje bilo na koju mu je dubinu ukopan podrum da je u njemu +22 Ako temelj podruma nije bar 3-5 m u zemlji kakav je to podrum, a temperatura na 5m je puno niža od +20.Dakle da razjasnimo hidro izolacija nema nikave veze sa toplinskom ali se nikako ne može tvrditi da je bez veze, naravno da ovisi i o terenu, ako je neki krški kraj on je već drenaža sam za sebe, podrum u nekoj ilovači bez drenaže je zatvoreni bazen. Toplinska izolacija služi da ti po ljetu toplina iz vana ne uđe u podrum, dakle ne trebaš izolirati zidove i temelje koji su u zemlji nego ulz i eventualno gornju deku ako nemaš ništa iznad što spriječava direktno zagrijavanje.Ne znam gdje misliš da se zid isušuje u podrumu ako nemaš ventilacije, po meni je to očekivanje krivo, hidroizolacija spriječava ulazak vlage izvana...